Ce impact poate avea dependenta asupra relatiei?

Share

Obisnuinta inseamna dependenta. Persoana dependenta doreste cu infocare lucrul respectiv, indiferent despre ce este vorba, si ii este teama sau se simte neputincioasa in a renunta. Acesti oameni s-ar putea simti jenati sau speriati ca problema lor poate fi descoperita. Uneori vor minti pentru a mentine aparenta asupra proportiilor reale ale acesteia.

Ce impact poate avea dependenta asupra relatiei

Minciunile si inselaciunea zdruncina increderea in relatia voastra. Partenerul persoanei dependente devine suspicios cu privire la comportamentul sau. Se simte confuz, speriat si furios cand partenerul isi schimba mereu comportamentul in situatii neprevazute.

„Cel mai rau lucru referitor la dependenta lui a fost cand am descoperit ca am fost mintita.”

Un partener dependent poate trece repede de la o stare la alta. Intr-un moment este fericit si pozitiv, apoi devine brusc nervos, iritat sau deprimat. Aceste persoane pot fi distrate si din acest motiv acorda o atentie redusa partenerului/partenerei. Acest comportament imprevizibil si toanele cauzeaza deseori certuri. Daca de fiecare data cand se vorbeste despre o problema, se porneste o cearta, ambii parteneri ar putea la fel de bine sa renunte la discutie, comunicarea fiind defectuasa. Apoi intervine o distanta intre ei. Ar putea, de asemenea, sa se piarda si interesul pentru sex sau intimitate.

„Daca incerc sa ii explic de ce am inceput sa beau, se ajunge la cearta. Este mai simplu sa nu discutam deloc unul cu celalalt.”

Cu toate acestea, dependenta nu este intotdeauna ascunsa. Uneori, cineva isi da seama ca partenerul sau are o dependenta, dar se simte de parca „ar merge pe teren minat” pe masura ce incearca sa pastreze linistea. De asemenea, s-ar putea sa ii fie teama ca pericliteaza situatia, facandu-l pe partener sa cedeze tot mai mult dependentei. Aceste persoane preiau tot mai mult din responsabilitea casei, a ingrijirii copiilor si a finantelor, pentru a compensa faptul ca nu mai pot conta pe partenerul lor. Simt nevoia de a controla totul si de a deveni un fel de „parinte” pentru el. Si copiii din familia respectiva pot suferi. Parintele cu problema dependentei ar putea deveni restras sau sa isi piarda interesul pentru activitatile familiei. Partenera sa ar fi distrasa din cauza responsabilitatilor pe care le are in plus. Copiii sunt deseori constienti de certurile si tensiunea din casa si se simt speriati si confuzi. Iar daca se obisnuiesc sa vada un asemenea comportament vicios, ei, la randul lor, ar putea dezvolta unul similar.

Ce este de facut cand avem de-a face cu o dependenta…

A infrunta o problema de dependenta poate fi dificil, intrucat acest lucru face ca problema sa para si mai reala. Dar cand este vorba de o relatie in care o persoana este dependenta, este posibil ca ambii parteneri sa fie in negare si sa se simta neputinciosi in a face schimbari, caci este mai usor sa pretinda ca nu se intampla nimic. Partenerul persoanei dependente s-ar putea simti jenat sa vorbeasca cu familia sau prietenii despre problema. Se pot invinui ei insisi sau le-ar fi rusine ca cei din afara il vor privi pe partenerul lor sau relatia in sine intr-un mod negativ. Este posibil ca partenerul lor sa le fi spus sa nu dezvaluie nimanui situatia si sa fie doi oameni foarte speriati, ofensati si singuri in propria lor relatie.

Dar, vorbind cu o persoana impartiala din afara relatiei voastre, puteti simti o adevarata usurare si acest lucru poate insemna un pas inainte spre schimbare.

Daca treceti prin probleme in cadrul relatiei, care sunt rezultatul dependentei, se recomanda sa cautati ajutor profesional. Puteti gasi informatii si consiliere online, pe diverse forumuri, care va pot fi de mare folos.

Daca suferiti in urma violentei domestice sau a oricarui alt fel de abuz in interiorul relatiei ori al familiei, este indicat sa solicitati ajutorul unui specialist…

Daca problema dependentei dureaza de mai mult timp si implica taieturi sau alte rani fizice care au fost provocate de evenimente traumatizante, va sfatuim sa consultati un specialist sau medicul de familie fata in fata.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente