Cum trecem peste dependenta ca si cuplu?

Share

Primul pas spre a depasi stadiul de dependenta este de a infrunta impreuna lucrurile. Cand aceasta devine o problema in relatia voastra, este necesar sa faceti amandoi primul pas, impreuna – trebuie sa fiti sinceri cu voi insiva si unul fata de celalalt ca problema exista.

Cum trecem peste dependenta ca si cuplu

Daca tocmai comportamentul este cel care va scapa din mana – de exemplu: bei prea mult in „fiecare” vineri noaptea – inca mai exista o posibilitate ca persoana in cauza sa accepte incercarea de a mai reduce in cantitate. Ideal ar fi sa beneficieze de sprijinul partenerului/partenerei sale. Cu toate acestea, daca a trecut de etapa in care avea posibilitatea de a alege si simte ca nu o mai are sau daca nu mai exista comunicare intre voi, este momentul sa cautati ajutor profesional, informatii sau consiliere.

Deseori este foarte important ca ambii parteneri sa solicite sprijin. De multe ori, partenerul care nu este dependent, intreaba: „Eu de ce sa am nevoie de consiliere? Nu sunt eu cel care are o problema!”. Totusi, traind cu cineva care are o dependenta cauzeaza si celeilalte persoane stres si tensiune. Poate ca ti-ai „infranat” trairile sufletesti, fiind speriat/a ca ti-ai putea speria partenerul/partenera sau ca ai putea inrautati lucrurile. Consilierea asigura un spatiu sigur, confidential, in care sa vorbiti despre gandurile si sentimentele voastre.

A participa ca si cuplu in programele de consiliere poate fi un mare pas inainte. Acel lucru va oferi amandurora spatiul si timpul ca sa fiti sinceri unul cu celalalt in privinta gandurilor si a sentimentelor, veti avea ocazia de a identifica problemele ce se pot ivi in relatia voastra din cauza comportamentului specific persoanelor dependente. Consilierul va va permite fiecaruia in parte sa aveti spatiul personal in care sa spuneti orice simtiti nevoia sa exprimati, imbunatatind comunicarea dintre voi.

Tradarea increderii este adesea cea mai mare bariera in calea depasirii dependentei. Poate ca partenerul/partenera persoanei dependente si-a mai incalcat promisiunile anterioare, iar aceasta se intreaba: „Cum pot fi sigur/a ca de aceasta data va fi diferit?” Daca dependenta a fost ascunsa, posibilitatea de a mai avea incredere se reduce pe masura ce acestia se tem ca vor fi din nou dezamagiti.

Cel/cea care a incetat dependenta se poate simti frustrat/a din cauza lipsei de incredere a partenerului/partenerei, intrebandu-se: „Voi mai fi tratat/a din nou ca o persoana adulta si responsabila?”

Poate necesita timp, dar puteti depune amandoi efort spre a va redobandi increderea. De fiecare data cand iti tii promisiunea, mai castigi niste incredere:

  • Daca era imprevizibil/a si i-ai promis partenerului/partenerei ca de acum inainte vei veni acasa la ora 23:00, tine-te de cuvant.
  • Daca obisnuiai sa tipi la el/ea in legatura cu dependenta, iar daca promiti ca de acum incolo sa il/o asculti – fa acest lucru.

Aminteste-ti ca exista mai multe aspecte ale relatiei tale, decat dependenta.

  • Faceti impreuna lucruri care va plac.
  • Daca aveti copii, petreceti in mod regulat timp ca familie.

Fiti sinceri unul cu celalalt.

  • Daca simti intens porniri spre un comportament de dependenta, imparte acest lucru cu partenerul tau/partenera ta, deoarece acest lucru poate reconfirma ca poate avea incredere in onestitatea ta.
  • Daca esti ingrijorat/a ca partenerul/a ar putea reveni la dependenta, impartind grijile cu el/ea puteti deveni mai relaxati si singuri pe situatie.

Fiecare relatie este diferita. Incercati aceste sugestii doar daca sunteti de parere ca sunt potrivite pentru voi.

Sfaturile online, informatiile si consilierea pot fi de folos in nenumarate cazuri. Multi cititori au considerat articolele noastre ca fiind de incredere si le-au fost de ajutor, simtindu-se mai putin marginalizati.

Daca suferiti in urma violentei domestice sau a oricarui alt fel de abuz in interiorul relatiei ori al familiei, este indicat sa solicitati ajutorul unui specialist.

Daca problema dependentei dureaza de mai mult timp si implica taieturi sau alte rani fizice care au fost provocate de evenimente traumatizante, va sfatuim sa consultati un specialist sau medicul de familie fata in fata…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente