10 pasi pentru o relatie mai apropiata

Share

La un moment dat in viata vei descoperi ca poti avea o legatura apropiata cu un prieten sau iubit. Suna a o relatie perfecta, in care conversati la nesfarsit fara niciun efort, va impartasiti secretele si aveti senzatia ca veti fi intotdeauna impreuna, fie platonic, fie romantic. Dar nu toate relatiile incep cu o legatura atat de profunda – si nu toate reusesc sa isi mentina acea apropiere pe masura ce trece timpul. Relatia necesita atentie din partea ambilor parteneri si exista lucruri prin care poti incuraja dezvoltarea intimitatii. Indiferent ca vrei sa te regasesti cu partenerul sau sa ai o legatura mult mai stransa cu el, iti oferim zece sugestii pentru o relatie foarte apropiata. Sa incepem prin a inchide accesul la tehnologie.

10 pasi pentru o relatie mai apropiata

10. Fii prezenta cand esti cu partenerul tau

Utilizarea telefonului mobil in timpul sofatului este periculos si conform studiilor, si relatiile familiale pot fi compromise. Iata de ce: desi folosirea telefonului mobil nu ti se pare mare lucru, dar din cauza lui este posibil sa nu mai fii atat de disponibila in fata partenerului tau. Cand faci mai multe lucruri deodata – de exemplu, in acest caz condusul masinii si vorbitul la telefon – nu te concentrezi asupra conversatiei si din aceasta cauza nu esti capabila sa retii lucruri importante, ceea ce ar putea duce la neintelegeri si la un partener care se simte ranit si marginalizat din punct de vedere social. Nu esti prezenta cand esti cu el. Iti imparti timpul intre telefon, drum si conversatie. Pentru a fi mai apropiata de partenerul tau, fa fiecare lucru pe rand. Asadar, gandeste-te. Se merita sa acorzi mai multa atentie telefonului tau decat iubitului? Te concentrezi asupra lui desi iei masa cu sotul sau prietenul? Iti aduci telefonul si in pat? Daca da, afla ca deconectarea lui te face sa acorzi o atentie sporita relatiei tale.

9. Mentine contactul vizual

Ochii sunt ferestrele sufletului – sau mai bine spus, sunt o poarta spre intimitate? Cand privesti lung in ochii partenerului tau cand va aflati fata in fata la masa, faci mai mult decat sa fii atenta la conversatie: mentii intimitatea. Contactul vizual este o cheie componenta a felului in care socializam cu alti oameni, si este unul dintre cele mai importate elemente ale crearii unei legaturi intime sau romantice. Cunoscuta drept privirea staruitoare, comunicarea fata in fata, ochi in ochi este o modalitate subtila, non-verbala de a te face vulnerabila in fata unei alte persoane, arata increderea si deschiderea emotionala si, de asemenea, creste sentimentul ca esti inteleasa de catre partener.

8. Fii tandra

In afara faptului ca te simti bine atanci cand iti arati fizic afectiunea, in corp se produce o cantitate de oxitocina. Aceasta este cunoscuta drept hormonul fericirii, deoarece te face sa te simti bine, dar foloseste si la mentinerea unei relatii romantice monogame. Exprimarea fizica a afectiunii nu este limitata la actul sexual – conteaza chiar si gesturile marunte prin care iti exprimi tandretea, precum tinutul de mana si imbratisarile. In plus fata de oxitocina, sexul creste si nivelul unei neuropeptide – o molecula din creier care ajuta la reglarea unor arii precum invatatul, memoria si o substanta numita vesopresina, ce faciliteaza apropierea dintre tine si partenerul tau. Ambele pot juca un rol important, prin promovarea intimitatii dintre voi, dar si in privinta comunicarii la nivel social.

7. Sa fiti spirituali impreuna

Impartirea acelorasi valori – fie pe cele de natura religioasa, fie in general – cu partenerul tau, este o deschidere a vietii nu doar spre filosofie, ci si spre spiritualitate. Nu este obligatoriu sa credeti intr-o anumita forta superioara. Este de ajuns sa impartiti aceleasi principii de viata pentru a avea o legatura mult mai stransa ce poate avansa in timp. Cercetarile au descoperit, de asemenea, legaturi intre unele relatii romantice bazate pe religie. De exemplu, conform datelor stranse intre 1999 si 2004, in cuplurile declarate crestine ori are au o religie conservatoare sunt sanse foarte reduse ca partenerii sa se insele, spre deosebire de acelea in care partenerii nu tangente cu religia.

6. Fii atenta

Pentru a avea o relatie profunda cu iubitul tau din punct de vedere emotional, mental sau fizic, incepe prin a asculta ce are sa iti spuna si fii atenta la actiunile lui. Pare simplu, dar nu este asa. Ca sa acorzi atentie asa cum trebuie, este necesar sa te deconectezi de la celelalte lucruri care ti-ar putea distrage atentia: de la problemele stresante legate de serviciu, pana la gandurile despre ceea ce ai de facut in ziua respectiva, cum ar fi cele referitoare la felul de mancare pe care il vei prepara pentru cina. Timp de cateva momente nu te mai gandi la ce are legatura cu tine, ci doar asculta-l pe iubitul tau. Ca sa il asculti intr-un mod activ, trebuie sa te concentrezi, nu doar sa auzi sau sa te gandesti la urmeaza sa raspunzi.

5. Fii disponibila emotional

Cand nu esti disponibila din punct de vedere emotional fata de partenerul tau, ii ascunzi detalii intime cu privire la viata ta: exact opusul a ceea ce ar trebui sa faci de fapt pentru a cladi o relatie mai stransa. Acest lucru aduce cu el un sentiment de depreciere a valorii – a acelui lucru special care apare odata cu relatia – din partea iubitului tau. Dupa o perioada, deprecierea poate afecta nu doar intimitatea emotionala, ci si pe cea sexuala. Fa o prioritate din a imparti partenerului tau acele detalii intime din viata ta, de exemplu cu ce se intampla in viata ta profesionala ca, de asemenea, si ce secrete ai. Faptul ca ii impartasesti sentimentele si visurile care sunt unice pentru tine ii arata ca esti vulnerabila, dar si cat de multa incredere ai in el ca te va accepta asa cum esti tu cu adevarat.

4. Accepta neconditionat

Este usor sa incepi o relatie in ideea ca il vei incuraja pe partenerul tau sa se schimbe – macar putin – pentru a se apropia macar putin de idealul tau. Dar, de multe ori, ideea nu este una realistica sau corecta fata de iubit. Pe deasupra, micile proiectii pe care le ai in minte, precum sa il convingi sa se tunda, sa devina fanul trupei tale preferate ori sa inceteze sa mai poarte acele tricouri ingrozitoare, sunt un obstacol in calea intimitatii.

Acceptarea si toleranta merg mana in mama cu incurajarea partenerului tau in a fi la fel de intim cu privire la detaliile despre sperantele, visurile, obiectivele, sentimentele si trecutul personal. Partenerul trebuie sa aiba incredere ca ii vei accepta si aprecia gandurile si trairile, ca nu le vei ignora si nici nu vei rade de ele. Iar reciproca este valabila: si el ar trebui sa accepte gandurile si sentimentele tale. Desigur, sunt dati in care este necesara si importanta o schimbare, ca de exemplu atunci cand doresti sa devii mai econoama pentru a strange banii necesari achizitiei unei case, ori cand obiceiurile partenerului tau sunt daunatoare sanatatii lui. Dar chiar si asa, efortul tau trebuie bazat mai degraba pe toleranta si nu pe critici si judecati.

3. Sustine-l

Intr-un studiu desfasurat pe parcursul a cinci ani, s-au descoperit patru tipuri de suport:

1. Suportul fizic si emotional: impartirea si ascultarea, precum si tinutul de mana si imbratisarea.

2. Stima: creste stima de sine si increderea.

3. Suportul informational: oferirea de informatii cu caracter general.

4. Suportul tangibil: ajutorul acordat in responsabilitatile suplimentare sau in rezolvarea problemelor.

Trucul este sa suplinesti cu nivelul potrivit de sprijin in functie de cat este de necesar – si sa ai grija sa nu oferi prea mult suport informational. Nimanui nu ii place sa i se spuna ce sa faca. Fiecare persoana are o idee diferita in legatura cu doza perfecta (si tipul) de sprijin. Asadar, asigura-te ca partenerul tau stie ce caracteristici dintre acestea ti se potrivesc – si asculta-i parerea despre suportul pe care i-l oferi.

2. Radeti impreuna

Rasul este contagios, iar atunci cand il auzim, creierul nostru se activeaza automat si doreste sa intre in actiune. Conform mai multor studii, inclusiv ale Institutului de Neurostiinta Cognitivav si al Colegiului Universitar din Londra, mimam intr-un mod natural gesturile si expresiile faciale ale persoanei cu care vorbim, o trasatura in care se crede acum ca este inclus si rasul. Radem cand auzim o gluma, cand jucam ceva, cand suntem gadilati… Insa, rasul nu este doar o indicatie ca ne gandim la ceva pe care il consideram amuzant. Este, de asemenea, unul dintre modurile prin care cream legaturi cu alti oameni. Rasul este universal in societate, asadar mergi cu partenerul tau sa vedeti o comedie in seara intalnirii – in afara faptului ca va veti simti foarte bine razand, va veti intari legatura personala.

1. Gasiti interese comune pe care sa le urmariti impreuna

Perioada critica de sapte ani de relatie in care se spune ca partenerii isi pierd interesul, nu este neaparat un mit. Conform unui studiu, multe casnicii sfarsesc prin separarea partenerilor dupa o durata medie de sapte ani, urmata de divort un an mai tarziu. Mariajele in care cuplurile se plictisesc dupa sapte ani de relatie denota ca cei doi nu mai erau atat de apropiati unul de celalalt. Evitati din timp sa intrati in acea stare de plictiseala. Cum? Avand experiente impreuna, impartind aceleasi interese. Ce interese aveti in comun? Acele experiente va apropie, deoarece va implicati efectiv in activitati comune, dar va ofera si ocazia de a va fauri un trecut impreuna si, daca sunteti norocosi, veti avea despre ce sa glumiti peste ani…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news