5 trucuri pentru o buna comunicare in relatiile romantice

Share

Cum mentii vie dragostea? Daca exista cineva special in viata ta, stii cat de importanta este buna comunicare pentru a ramane apropiati si a tine aprinsa flacara pasiunii. Este esential sa stii cum sa mentii acest tip de comunicare, indiferent ca sunteti impreuna de doua luni sau de 32 de ani, de exemplu.

Psihologii spun ca sentimentul de indragostire dureaza doar intre aproximativ 18 luni si cel mult trei ani; cu toate acestea, mai sunt si alte pareri autorizate conform carora este posibil ca dragostea sa fie mentinuta vie in relatiile de lunga durata, aceste lucruri fiind sustinute de rezultatele cercetarilor. Prin scanarea RMN s-au comparat creierele unor cupluri ale caror membrii aveau peste 50 de ani si care se casatorisera in jurul varstei de 21 de ani, cu ale unor tineri, dupa ce au privit fotografia persoanei iubite. Rezultatele scanarii au aratat ca cei in varsta aveau aceeasi activitate cerebrala ca cei tineri, care erau impreuna in medie de sapte luni. Insa, exista o diferenta importanta. In cazul persoanelor mai in varsta, nu mai erau active regiunile din creier asociate cu anxietatea; s-a inregistrat o activitate mult mai intensa in zonele asociate cu linistea.

Alte studii au dovedit ca o relatie buna ofera deseori beneficiile medicale ce reduc nivelul stresului si al riscului bolii Alzheimer, imbunatatesc chiar si rata de supravietuire a bolnavilor de cancer. De vreme ce nu se poate pune la indoiala beneficiile unei relatii fericite, cum se poate avea (si ramane) intr-o asemenea legatura? Iata niste sfaturi pentru a te apropia de iubitul tau intr-un mod romantic:

1.  Fii sincera si marturiseste-ti sentimentele.
Relatiile bune sunt construite pe incredere si respect mutual si este esential pentru partenerii romantici sa fie sinceri unul cu celalalt. Pe masura ce relatia avanseaza, fii deschisa si discuta cu iubitul tau despre trecut, ca de altfel si despre sperantele si visurile fata de viitor. Vorbeste, chiar daca ai pareri diferite despre un subiect, fie ca este vorba pe cine sa votati la alegerile urmatoare sau unde sa va petreceti vacanta, trebuie sa fiti in stare sa discutati si despre subiete controversate si sa va respectati reciproc perspectivele. Faceti-va timp sa stati de vorba zilnic, si sa va povestiti amanuntit ce s-a intamplat in ziua respectiva sau discutati despre lucrurile mai semnificative.

Unele cupluri se bucura de discutie seara, la un pahar de vin, pentru a se relaxa, pe cand altele fac o plimbare impreuna sau vorbesc la telefon atunci cand unul dintre parteneri este pe drum. Este normal ca partenerul sa vrea sa afle cat mai multe lucruri despre ce te intereseaza. La urma urmei, daca nu iti spui gandurile si ce anume iti starneste interesul, atunci inseamna ca nu ii dai partenerului sansa de a te iubi suficient!

2. Admira calitatile partenerului tau si fii atenta la lucrurile marunte!
Spune-i in fiecare zi partenerului tau cat de mult ii admiri forta. Spune-i „Ma impresioneaza rabdarea pe care o ai cu altii.”, sau „Esti un bucatar nemaipomenit.” Tuturor le place sa fie apreciati si sa auda ganduri frumoase, caci vor avea un impact pozitiv asupra relatiei si in privinta stimei de sine a partenerului. Insa, ai grija sa evidentiezi o calitate adevarata, altfel va pune la indoiala sinceritatea ta.

Pe de alta parte, accepta-i defectele care te scot din minti, pentru a va imbunatati relatia romantica, de vreme ce nu are un comportament distructiv cum ar fi condusul cu viteza mare. Unele trasaturi pot fi atragatoare cand cunosti pe cineva (felul in care poarta un anume tricou in fiecare duminica sau cum isi rataceste cheile de fiecare data), dar  pot deveni enervante dupa o vreme. Incearca sa treci cu vederea comportamentele care te enerveaza; la urma urmei, ii dau unicitate partenerului tau.

3. Exprima-ti ingrijorarea prin gesturi.
Lasa-l pe partener sa afle ca te gandesti la el atunci cand nu este prin zona si ca iti pasa cu adevarat de detaliile din viata lui. Are o prezentare importanta de sustinut in fata unui client nou? Trimite-i un sms de incurajare prin care sa ii urezi „Mult noroc!” inainte de sedinta si aminteste-ti sa il intrebi cum au decurs lucrurile in ziua respectiva. Este ingrijorat de sanatatea precara a unui membru al familiei? Arata-ti preocuparea si empatia fata de situatia prin care trece jumatatea ta.

Poti intari relatia si prin a-ti face timp sa discutati pentru a afla ce il face fericit ca sa ii arati ca iti pasa prin mici cadouri sau gesturi pline de afectiune. Ofera-i ceva ce isi doreste foarte mult, cumpara-i snacksurile favorite de la magazin, fa o rezervare la restaurantul lui preferat, iesiti la cafea sau la o partida de golf, de exemplu. Transmite-i ganduri calde atunci cand sunteti departe unul de celalalt, deoarece se pot rasfrange intr-un mod si mai afectuos atunci cand sunteti impreuna.

4. Invata sa asculti.
Conform specialistilor, exista doua categorii de oameni: cei care vorbesc si cei care sunt tacuti. Lumea ar fi un loc mai bun daca cele doua categorii s-ar complementa, dar chiar si atunci cand se intampla astfel, nu rezulta intotdeauna fericirea aceea deplina pe plan romantic. Se pare ca multi dintre cei tacuti nici nu sunt buni ascultatori: pur si simplu nu sunt atenti la discutie. Sunt femeile intotdeauna vorbarete? Nu neaparat, desi este dovedit ca barbatii si femeile folosesc limbajul intr-un mod diferit: intelegerea, producerea si ascultarea unui discurs sunt usoare pentru femei, deoarece ele au mai multe celule nervoase in emisfera stanga a creierului, unde este procesat limbajul. Indiferent ca esti vorbareata sau tacuta, invata sa practici ascultarea activa.

Uita-te la persoana care vorbeste, raspunde-i ocazional cu unele interjectii care fac aluzie ca esti atenta, precum „hmmm”, „aha” sau da din cap afirmativ. Ar trebui sa va faceti timp zilnic pentru a discuta (si a asculta), sa va adresati reciproc intrebari pentru a clarifica gandurile si a primi mai multe informatii. Cel mai important lucru este sa va respectati nevoile proprii de a discuta sau de a asculta in liniste. Daca este necesar, partenerul vorbaret poate telefona unui prieten, pe cand cel tacut poate citi o carte sau se poate bucura linistit de un hobby…

5. Spune deseori „te iubesc”.
Poate ca Stevie Wonder a stiut ca cea mai rapida cale spre inima unei persoane este redata prin cuvintele pe care le-a folosit in versurile  „I just called to say «I love you»” („Am sunat doar ca sa iti spun «te iubesc»”). Membrii cuplurilor cu cel mai mult succes isi spun deseori „te iubesc” de mai multe ori pe zi – si sunt sinceri. Rostirea celor doua cuvinte nu este usoara: unele persoane au crescut in familii in care dragostea nu a fost exprimata verbal, iar in era tehnologiei noastre care se axeaza pe e-mail, chat, telefoane mobile si sms-uri, este dificil sa te uiti in ochii partenerului si sa ii marturisesti ceea ce simti. In plus, iti asumi un risc emotional atunci cand spui cuiva ca il iubesti, deoarece speri sa iti spuna si el la fel.

Cu toate acestea, cand te uiti in ochii cuiva si ii spui „te iubesc”, creierul produce oxitocina, hormonul atasamentului, ce ajuta la intarirea relatiei romantice. Inca intampini dificultati in a-i spune? Atunci arata-i ca iti pasa prin ceva marunt, zilnic, de exemplu: prepara-i cafeaua dimineata, plimba cainele cand este frig ca sa nu mai iasa el sau maseaza-i umerii dupa o zi grea. Sau gaseste alte cuvinte pentru a iti exprima sentimentele, cum ar fi: „Sunt atat de fericita ca faci parte din viata mea!”. Orice ai face, asigura-te ca partenerul tau stie cat de important este pentru tine.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente