Cum iti dai seama ca esti indragostita?

Share

Romanii nu se dadeau in laturi de la a compara indragostirea cu a fi lovit in inima de sageata lui Cupidon. Cei loviti intrau intr-o transa asemanatoare cu euforia data de droguri. Cei care au experimentat dragostea adevarata, stiu ca metafora cu sageata lui Cupidon este destul de precisa.

Cum iti dai seama ca esti indragostita

Semnele iubirii sunt de neconfundat:
• Te gandesti la el si vorbesti despre el intr-un mod constant. Cand sunteti despartiti, diseci ultima conversatie, atat in sinea ta, cat si cu familia si prietenii.
• Esti fascinata. Munca, prietenii, familia si hobby-urile sunt lasate pe locul doi dupa noul tau partener.
• Esti dependenta de comunicare, astepti intr-una sa te sune, sa iti dea sms sau e-mail.
• Nu ii gasesti defecte. Partenerul ti se pare perfect pentru ca il privesti prin filtrul iubirii. Ii treci cu vederea toate lucrurile care te-ar putea enerva.
• Simti cand este trist. Ideea ca il supara ceva, te doare si pe tine.
• Conversatiile sunt interminabile. Nu depui niciun efort sa discuti cu partenerul tau, deoarece aveti atat de multe lucruri in comun.

Dragoste versus dorinta sau infatuare
Dorinta este produsul atractiei fizice. Corespunde sexului si prezentei exterioare. Adevarata dragoste cuprinde persoana in intregime. Cu toate ca partenerul se mai ingrasa sau devine foarte sarac, dragostea nu dispare, ci mai degraba se adanceste cu timpul, in loc sa se risipeasca.

Infatuarea este un nonsens si este, de obicei, o emotie intensa de scurta durata ce provoaca obsesia in legatura cu cineva. Lasata netratata, poate duce la acte nesanatoase de hartuire, poate chiar criminale. Valurile emotionale sunt grozave insa doar atat – avantajele nu sunt sustinute si, in cel mai rau caz, exista doar pentru unul dintre parteneri. Dragostea adevarata este mutuala si de durata. Ambii parteneri ar trebui sa investeasca in mod egal in relatie pentru ca aceasta sa infloreasca.

Stiinta din spatele dragostei
Oamenii de stiinta cred ca dragostea este inclusa mai degraba in minte decat in inima. Iubirea activeaza eliminarea dopaminei, un neurotransmitator in creier care te face sa te simti in culmea fericirii. Conform neurologilor, dragostea monogama declanseaza aceleasi circuite ale creierului precum dependenta de droguri (cocaina sau heroina). De fapt, din punct de vedere genetic, inclinam sa ne alegem iubitul pe baza primului sarut. Acest lucru se numeste complexul major de histocompatibilitate este o insiruire de gene legate de sistemul nostru imunitar. Barbatii elimina acel complex prin saliva, iar femeile aleg barbati cu unul diferit fata de al lor, pentru ca evitarea incrucisarii acelorasi caracteristici genetice produce copii mai sanatosi…

Asadar, lovitura sagetii lui Cupodon este la fel de stiintifica pe cat este de mitologica. Chiar si cele mai reci suflete se indragostesc. Odata se au fost „loviti”, indiferent ca este rezultatul complexului major de histocompatibilitate sau eliminarea dopaminei, efectele secundare sunt de necontestat.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente