Cum sa iti dai seama ca sunteti pregatiti sa va mutati impreuna

Share

In acest articol vom afla ce intrebari ar trebui sa ii adresezi partenerului tau inainte de a te avanta in privinta mutatului impreuna, ce lucruri ar trebui sa iei in considerare si poti vedea niste sfaturi care cresc sansele succesului.

Cum sa iti dai seama ca sunteti pregatiti sa va mutati impreuna

Primul semn daca esti sau nu pregatita sa imparti aceeasi locuinta cu partenerul tau este unul simplu: va cunoasteti reciproc? Locuitul cu persoana pe care o iubesti inseamna un nou nivel de intimitate si este necesara o fundatie buna. In orice relatie de dragoste, exista anumite inceputuri esentiale: primul inceput, prima cearta, prima vacanta in cuplu. Iar daca va intoarceti zambind, poate este momentul sa aiba loc un alt inceput: mutatul impreuna. Luati taurul de coarne, coabitati, avansati. Nu este un pas usor de facut si nu este nici un moft.

Mutatul impreuna este pasul cel mai apropiat de casatorie insa fara a spune efectiv „da”. In aceste vremuri, multi se muta impreuna pentru a „testa” lucrurile inainte de a isi lua angajamentul matrimonial si le poate oferi o privire asupra viitorului lor impreuna ca un cuplu. Conform studiilor, mai mult de 50% dintre calatorii sunt perioada care preceda locuitul impreuna. Problema este ca, daca va mutati amandoi prea curand sau din motivele nepotrivite, puteti ajunge sa puneti capat relatiei intr-un moment prematur.

Conform acelorasi studii, s-a descoperit ca aproape jumatate dintre acele cupluri care se muta impreuna, se despart in cinci ani. Asadar, care este momentul oportun? Care sunt motivele corecte? Fiecare persoana si fiecare cuplu in parte sunt unice, iar circumstantele care duc la 50 de ani de relatie pentru unii, pot duce la un dezastru pentru altii. Cu toate acestea, exista niste criterii directe care pot arata daca locuitul impreuna sub acelasi acoperis va fi inceputul sau sfarsitul unei frumoase relatii. In acest articol va prezentam unele dintre semnele care construiesc fundatia stabila, si anume:

Sa va cunoasteti unul pe celalalt foarte, foarte bine
In timp ce miturile relatiilor urbane sustin contrariul, mutatul cu cineva pe care il cunosti doar de trei saptamani duce aproape intotdeauna la destramarea relatiei, chiar si in filme. Un angajament de succes necesita sa stii in ce te implici, iar acest lucru presupune cel putin sase luni, iar unii experti sustin ca este nevoie de cel putin un an –  mai bine spus, exact de cat de mult dureaza perioada „lunii de miere”. Daca nu cunosti nimic despre partenerul tau, despre preferintele si obiceiurile lui, nu esti pregatita sa te muti cu el.

Va petreceti deja majoritatea noptilor impreuna
Pentru cuplurile care imbina cu succes spatiul locativ, o parte din treaba este deja facuta inainte de marele pas al mutatului. Daca deja petreceti impreuna cinci sau sase nopti pe saptamana si fiecare dintre voi doi are coltul sau in care isi tine lucrurile in adevaratul sens al cuvantului in apartamentul celuilalt, iar relatia voastra este una foarte puternica in aceste conditii, ai indicatiile potrivite ca mutatul va fi un pas care va intari si mai mult relatia.

V-ati luat o vacanta impreuna – si v-ati simtit bine
Pentru cei care isi testeaza relatia, calatoria implica doua lucruri problematice: aspectul financiar si stresul. Daca va simtiti bine in ciuda dificultatilor ivite in vacanta, la fel se va intampla si cand locuiti impreuna.

V-ati certat si ati rezolvat situatia
Inca nu stiti cat de puternica este relatia voastra pana nu o testati. Daca nu ati mai avut pana acum o cearta, nu inseamna neaparat ca sunteti un cuplu perfect, ci ca nu sunteti impreuna de indeajuns de mult timp incat sa va dati seama ce fel de cuplu sunteti. Traiul impreuna inseamna automat ca la un moment dat vor exista si conflicte, de aceea este bine sa afli din timp ce poate zdruncina relatia inainte sa fie prea tarziu incat sa fi facut deja mutarea.

Sunteti dispusi sa discutati despre aceste semne
Daca niciunul dintre aceste semne nu corespunde relatiei voastre, nu inseamna neaparat ca nu sunteti si pregatiti sa va mutati impreuna (si viceversa). Cu toate acestea, daca nu puteti discuta macar pe larg aceste subiecte si nici sa fiti sinceri in privinta lor, este un avertisment ca nu este momentul sa va mutati amandoi. Aceste semne sunt directe. Ori vrei sa le vezi, ori nu. Exista si alte probleme care necesita sa fie gandite foarte bine. Este usor sa distrugi o relatie aruncandu-te cu capul inainte, la fel si dand inapoi – poate ca este si mai usor, din moment ce numarul lucrurilor care pot merge prost intr-un moment de cumpana sunt nelimitate. Pentru a evita asemenea conflicte neprevazute, este bine sa iei in considerare urmatoarele aspecte:

Spatiul
Asadar, deja ai petrecut cinci nopti pe saptamana acasa la partenerul tau. Intrebarea este, numeri orele pana cand ajungi acasa la tine ca sa fii singura? A locui cu cineva o parte din timp nu este acelasi lucru cu a locui impreuna cu adevarat. Esti pregatita sa renunti la spatiul tau personal si la intimitate? Tu si partenerul tau sunteti pe aceeasi pagina in privinta acestui aspect si va veti mentine spatiul personal si dupa ce impartiti locuinta?

Finantele
Unii dintre factorii principali relatiei (mai importanti decat o vacanta la plaja) sunt banii. Mutatul impreuna presupune sa incercati sa va traiti vietile impreuna si din punct de vedere financiar si daca nu stii in ce te bagi, ai putea sfarsi cu un conflict si mai mare (fara a mai mentiona si regretul) decat te-ai fi asteptat. Partenerul tau este genul care cheltuie? Care economiseste? Un artist care moare de foame? Este bolnav de cumparaturi? Nu conteaza neaparat care sunt raspunsurile, ai nevoie de ele inainte de a te implica intr-o coabitare, astfel incat sa ai toate informatiile pentru a te decide inainte de a te avanta.

Copiii
Daca tu sau partenerul tau aveti copii, situatia se modifica. Mutatul impreuna si mutatul din locuinta respectiva reprezinta ceva foarte important cand iei copiii sa stea cu tine, asadar gandeste-te mult si bine, apoi mai gandeste-te o data. Majoritatea copiilor au nevoie de stabilitate in viata lor. Iar daca analizezi foarte bine, inca iti doresti sa imparti locuinta cu cel pe care il iubesti, ia in considerare cativa pasi pentru o uniune de succes…

Asteptarile
Mutatul impreuna poate fi un lucru inteligent pentru cuplurile care isi petrec deja majoritatea timpului impreuna. Aveti amandoi experienta si veti economisi mai mult decat facand naveta de la unul la altul acasa. Si pe cand unul dintre voi este de parere ca mutatul impreuna este o miscare inteligenta, iar celalalt se pregateste de casatorie, cineva poate sfarsi foarte ranit (si/sau fara locuinta). Motivatia este un factor crucial pe care trebuie sa il intelegi in prealabil. Inca ceva despre aceasta: daca te muti cu partenerul tau doar pentru ca te simti constransa sa faci astfel, mai gandeste-te. Succesul impartirii unei locuinte presupune vointa ambelor participanti. Daca nu faci acest pas din toata inima, in mod cert nu vei fi capabila sa depui efortul necesar pentru a face lucrurile sa mearga.

SFATURI PENTRU CAND VA MUTATI IMPREUNA
Mutatul impreuna poate fi una dintre cele mai bune decizii pe care le puteti lua tu si partenerul tau – in special daca aveti o relatie frumoasa care merge bine. Pentru a creste sansele unui rezultat favorabil, ia in considerare aceste recomandari:

Fiti pe teren neutru
Este greu sa te simti cu adevarat acasa cand te mutati in apartamentul celuilalt; iar cand el se muta la tine, te simti de parca spatiul ti-a fost invadat. Daca este posibil, incepeti o viata noua impreuna intr-o casa pe care v-o alegeti de comun acord.

Ofera-ti ceva spatiu
Pe cat de mult adori sa iti petreci timpul cu partenerul tau, tine minte ca vorbim de 24 de ore, sapte zile pe saptamana. Putine persoane se pot descurca cu un asemenea nivel de apropiere fara a lua un fel de pauza. Asigura-te ca aveti fiecare in parte un loc propriu in care va puteti petrece timpul in singuratate sau/si cu prietenii in cadrul locuintei.

Discutati despre responsabilitati
Poate ca sunteti deja pe aceeasi lungime de unda cand vine vorba de treburile casnice si de finante, dar daca nu ati facut asta, este posibil ca situatia sa se dovedeasca a fi dezastruasa. Asadar, in cazul in care nu ganditi la fel, discutati aceste lucruri neplacute din timp si stabiliti un plan detaliat in privinta impartirii unor treburi precum: curatenia, gatitul, imprumuturile si felul cum va gospodariti.

Spera la ce este mai bun…
…dar asteapta-te si la ce e mai rau. Daca totul merge bine, coabitarea va dura ani si ani de zile, iar voi veti trai fericiti pana la adangi batraneti. Dar, asa cum probabil esti constienta, mai au loc si despartiri. Asadar, lasa dragostea deoparte pentru moment si fii practica: gandeste-te bine la situatiile in care vine vorba de lucruri precum cumpararea mobilei sau adoptarea unui animal de companie, impartirea spatiului, a lucrurilor, probabil vei fi mai putin dispusa sa cedezi si vei decide sa te desparti de iubitul tau…

Luati impreuna in calcul toate variantele si discutati pentru a alege decizia cea mai buna pentru voi. Daca rezonati si simtiti ca este momentul oportun, inseamna ca va puteti muta impreuna.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente