Cuplul viitorului va face inutilă căsnicia?

387

În cercetările sale, savantul H.H. Bierhoff a descoperit că bărbaţii şi femeile pot fi la fel de pasionali, de intimi şi de capabili de legături. Prejudecăţile existente până în prezent (că bărbaţii vor mai mult sex, iar femeile mai mult sentiment), nu au acoperire ştiințifică.

Cuplul viitorului va face inutilă căsnicia?

Bărbaţii şi femeile sunt şi în aceeaşi măsură disponibili pentru escapade.

Doar într-un punct se mai deosebesc sentimentele bărbaţilor şi femeilor: bărbaţii consideră o legătură fericită mai ales când trăiesc o mare pasiune. Femeile, în schimb, găsesc intimitatea (afecţiunea, căldura) mai importantă.

Dar şi aici sexele încep să se apropie. „Odată cu creşterea statutului social şi al culturii”, spune Bierhoff, „există din ce în ce mai mulți bărbați care-şi doresc în relaţiile lor exact la fel de multă camaraderie ca şi femeile.”

Cuplul viitorului va face inutilă căsnicia?

Nu, dar ea va arăta altfel. Socioloaga americană Margaret Mead propunea încă de prin anii ’60 un model neconvenţional: căsnicia în două etape. Ea le propunea perechilor tinere, care nu-şi doreau încă să aibă copii, mai întâi o „căsnicie individuală”, care să nu însemne o obligaţie pe viaţă şi să nu aibă urmări materiale în cazul unei despărţiri.

Această propunere considerată de avangardă a fost, după părerea lui Helen Fisher, fundamentul căsniciei fără certificat de căsătorie…

Însă, pasul cel mai mare spre viitor au îndrăznit să-l facă primii olandezii. Ei au introdus căsnicia cu termen limitat. La început se încheie contracte matrimoniale anuale. Ele se prelungesc doar la cerere.