De ce nu functioneaza multe casnicii?

Share

Ziua nuntii a fost ca un vis devenit realitate. Tu si proaspatul tau sot v-ati inceput noua viata impreuna si erati foarte entuziasmati. Luna de miere a fost distractiva, sexy, plina de speranta si promitea un viitor stralucitor, reusit si incarcat cu romantism. Cu toate acestea, timpul a trecut si va gasiti acum stand pe canapea, abia vorbind, pe cand inainte obisnuiati sa vorbiti zile in sir. Sexul inca exista, dar nu se mai intampla atat de des sau nu mai este la fel de incitant.

Va certati din lucruri marunte si va simtiti deranjati, enervati si gelosi asupra unor lucruri care inainte nu va suparau. Suna cunoscut? Este un tipar des intalnit in mariaje. Daca o casnicie are reputatia ca fiind minunata si implinita, atunci de ce esueaza?

Prin definitie, casnicia este uniunea dintre doua persoane care au o relatie consensuala ce este recunoscuta de lege – si pentru multi, si de catre Dumnezeu. Asadar, definitia mariajului este simpla si la obiect, dar intrebarea punctuala este ce inseamna cu adevarat pentru tine? Cand cuplurile trec de la o relatie bazata pe intalniri la casatorie, lucrurile par a se schimba dintr-un motiv anume, partenerii au senzatia ca se stapanesc cumva unul pe celalalt, iar actul pare sa le dovedeasca acest lucru. Te trezesti ca nu mai faci lucrurile pe care obisnuiai sa le faci inainte de a te casatori, ca de exemplu sa iesi cu prietenii, sa stai acasa pentru a te bucura de anumite hobby-uri, toate acestea din cauza ca te-ai casatorit si acum se presupune ca ar trebui sa faceti totul impreuna.

Inainte sa iti dai seama, gelozia si frustrarea incep sa iasa la suprafata cand unul sau ambii parteneri doresc sa aiba spatiu pentru a face unele lucruri pe cont propriu sau impreuna cu alte persoane. Un alt lucru intalnit frecvent in casnicii este atunci cand prietenia preia comada si, cu toate ca partenerii se iubesc foarte mult, devin cei mai buni prieteni in loc sa fie amanti pasionali – din cauza faptului ca traiesc impreuna si sunt uniti de actul matrimonial. Asadar, de ce se intampla aceste lucruri? De ce ajung multe casnicii sa ii dezamageasca pe parteneri, in loc sa functioneze bine? Raspunsurile par a fi: interpretarea gresita, iluziile si perspectivele incompatibile.

Interpretarea gresita: Multe persoane par a vedea casatoria ca o uniune unde ambii parteneri trebuie sa tina „haturile” care infrang libertatea celuilalt. Adevarul este ca a fi casatoriti nu inseamna ca nu mai sunteti liberi. Inca sunteti doua persoane distincte care au ales sa isi imparta vietile impreuna. Vor avea loc unele schimbari in timp ce va adaptati acestei uniuni pe care ati format-o, insa in acelasi timp ar trebui sa fiti inca liberi pentru a va indeplini obiectivele si vocatiile fiecaruia in parte.

Iluziile: Multe dintre noi ne gandim ca ne vom casatori cu cel pe care il iubim si ne imaginam o viata implinita cu o dragoste nesfarsita, pasiune si apropiere care vor exista in mod automat intotdeauna. In timp ce este posibil ca dragostea si pasiunea sa existe mereu, nu se vor ivi automat, iar aceasta este o iluzie de care trebuie sa uitam. Este posibil sa fie si o astfel de iubire, insa nu fara munca. Cand  doua persoane se indragostesc, nu depun efort, dar cu cat petrec mai mult timp impreuna, cu atat mai mult trebuie sa faca si eforturi pentru se asigura ca pastreaza vie pasiunea. Nu pentru ca dragostea poate disparea in timp, ci pentru ca partenerii petrec fiecare zi impreuna, intrand intr-o anumita rutina si daca nu isi fac timp pentru a iesi din ea ca sa reaprinda pasiunea, se pot indeparta.

Perspective incompatibile: Desi motivele de aceasta natura sunt evidente, multe persoane aflate in aceasta situatie s-au casatorit cu speranta ca odata ce au facut acel pas, lucrurile se vor imbunatati. Nimeni nu este identic cu partenerul, dar acest lucru nu este o cerinta pentru a avea o relatie buna si o casnicie reusita. Cu toate acestea, a avea perspective similare si a imparti anumite lucruri pe care le aveti in comun, te vor ajuta sa iti cladesti casnicia impreuna cu partenerul pe un teren mult mai solid. Atunci cand doi oameni au perspective si convingeri opuse, apar deseori conflicte ce ingreuneaza foarte mult situatia si ii provoaca pe cei doi sa ajunga la compromisuri, asadar asigura-te ca tu si partenerul tau aveti perspective similare in ceea ce priveste viata, ca de altfel si dragostea si casnicia…

Atata vreme cat retii aceste lucruri importante si le aplici, vei fi capabila sa iti gasesti partenerul care sa ti se potriveasca cu adevarat, iar mai apoi sa iti construiesti mariajul de succes pe care ti-l doresti impreuna cu el.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente