Dragostea, casatoria si relatiile: perspectivele tinerilor

119

Casatoria este un subiect incitant. Pe de-o parte, se defineste cand este acceptat din punct de vedere social ca doi tineri sa se casatoreasca, iar pe de alta parte, prin durata care se preconizeaza ca o va avea casnicia lor. O buna metoda de a observa aceste aspecte este sa ne uitam la casnicia unor tineri. Casatoria adolescentilor reprezinta o ingrijorare pentru multi parinti, insa ati putea fi surprinsi sa descoperiti parerea acestora cu privire la casnicie, comparativ cu viziunile pe care credeti ca le au. In articolul de fata, vom aborda mai pe larg acest subiect.

Dragostea, casatoria si relatiile

Exista mai multe programe ce vor sa incurajeze dezvoltarea tinerelor familii biparentale. Ce parere are noua generatie in legatura cu acest lucru? Vor tinerii sa se casatoreasca sau nu in aceste conditii? Conform cercetarilor, tinerii adulti nu sunt optimisti cand vine vorba despre posibilitatea unei casatorii care sa dureze o viata.

„Da, ma casatoresc cu tine”, insa nu „pana cand moartea ne va desparti”

Studiile arata ca 80% dintre adolescentii care au implinit 18 ani se asteapta sa se casatoreasca intr-o buna zi, insa doar 61% cred ca vor ramane casatoriti pana la sfarsitul vietii, comparativ cu procentele mai ridicate de acum 20-30 de ani. Tinerii nu se arata incantati de o casnicie care sa dureze pana in momentul mortii, deoarece cunosc putine exemple de casnicii fericite, pe care sa le ia drept exemple de viata.

Se pare ca fiecare generatie are un fel nou de a percepe situatiile sociale si de a defini alegerile de viata pe care le considera acceptabile. Poate ca acest fel de a privi lucrurile isi are „radacina” in revolutia anilor ’60, cand 59% dintre tinerii adulti credeau ca traitul in concubinaj inainte de casatorie reprezinta o buna modalitate de a vedea daca sunt compatibili cu adevarat…

Copiii, o prioritate absoluta

Majoritatea adolescentilor vor sa aiba copii si cresterea lor sa fie prioritatea absoluta, desi 42% cred ca acele cupluri care au copii in afara casatoriei nu procedeaza corect. Exista si o avalansa de 67% dintre tinerii de liceu care s-au pronuntat in favoarea casatoriilor membrilor de acelasi sex si a adoptiilor in cadrul casniciilor respective. De asemenea, ei s-au aratat toleranti si fata de relatiile de acest gen. Climatul cultural actual este schimbator in ceea ce reprezinta dragostea si casatoria.