Moduri in care poti imbunatati sanatatea relatiei in mediul dragostei

Share

In acelasi mod cum poluam mediul inconjurator, poluam si relatia printr-un anume comportament si prin metodele prin care obtinem ceea ce ne dorim. Nicio relatie nu este perfecta. Fiecare are nevoie de intretinere, sa fie „curatata” din cand in cand, pentru a putea ramane sanatoasa si sa se afle pe calea cea buna. In afara de aceasta, relatia necesita ca acel cuplu sa gaseasca noi moduri de „curatare” din moment de relatia se schimba si se dezvolta in timp – prin noi experiente si probleme.

Moduri in care poti imbunatati sanatatea relatiei in mediul dragostei

Pe cat ne-am dori sa ne mentinem tot timpul relatia fericita, aceasta nu este o dorinta realista. Chiar daca ai multe lucruri in comun cu partenerul tau, voi doi inca sunteti fiinte cu personalitati individuale, cu obiective, pasiuni si dorinte proprii pe care doriti sa le impliniti. Poate ca tu si partenerul tau nu vedeti intotdeauna lucrurile in acelasi mod, iar acest aspect cauzeza conflicte. Unul dintre voi (sau chiar ambii) poate deveni lenes in timp, nu va mai investi atat de mult efort ca celalalt ca atunci cand relatia era la inceput, invaluita intr-un aer de prospetime. Aceasta inseamna ca nu va mai pasa? Probabil ca nu este asa – ci inseamna ca tu si partenerul tau ati ramas intr-o zona de confort a relatiei voastre si trebuie sa munciti asupra acesteia pentru a o readuce in forma. Urmatoarele lucruri reprezinta factorii negativi care se intalnesc cel mai des si polueaza relatia, precum si sugestii de „curatare” ce vor imbunatati sanatatea ei.

Factorul nr. 1: Lenea

Lenea nu este niciodata prietena voastra. Va tine pe loc de la a va indeplini obiectivele care v-ar face fericiti si impliniti. Asa cum dauneaza laturii academice sau sferei carierei, asa se intampla si cu relatia. Este normal ca arat tu cat si partenerul tau sa va simtiti confortabil pe masura ce aceasta se maturizeaza. Petrecand tot mai mult timp impreuna, cu atat va veti pierde interesul de a fi activi si de a va impresiona reciproc. Nu este nimic rau in a va simti confortabil intr-o relatie. De fapt, asa ar si trebui sa te simti alaturi de partenerul tau, confortabil si in siguranta. Cu toate acestea, exista riscul sa exagerati in aceasta privinta. Daca ramaneti prinsi in zona de confort in majoritatea timpului, inseamna ca nu mai incercati sa gasiti moduri de a va excita unul pe celalalt si nici sa mai aduceti bucurii noi in cadrul relatiei. La un anumit punct, va veti indeparta si va veti plictisi – iar aceasta va duce la a cauta fiori in afara relatiei sau poate chiar la despartire.

Ce  este de facut: Daca relatia voastra sufera deja din pricina acestui factor, atunci este vremea ca tu si partenerul tau sa deveniti activi! Fa lucruri care sa ii arate ca inca esti nebuna dupa el, ca de asemenea sa ii dai de inteles ce ti-ar placea sa faca pentru tine sau impreuna cu tine. Descoperiti locuri noi pe care sa le vizitati, noi hobby-uri pe care sa le practicati – orice v-ar face placere sa faceti unul in compania celuilalt. Nu trebuie sa fie extravagant, atat timp cat munciti amandoi pentru relatia voastra.

Factorul poluant nr. 2 – Cearta

In acest caz, nu polueaza cearta in sine, ci felul in care va certati. Este normal si important sa va certati, deoarece aceasta joaca un mare rol in a va apropia pe tine si pe partenerul tau. Cearta scoate la iveala argumentele care stau la baza nemultumirii partenerilor. In acest mod, tu si partenerul tau aflati care sunt problemele care va deranjeaza si puteti folosi acele informatii pentru a va putea intelege mai bine unul pe celalalt si implicit, de a va respecta mai mult si de a va comporta cu mai multa consideratie. Certurile pot ajuta relatia sa devina mai puternica si mai sanatoasa… atunci cand au loc intr-un mod pozitiv. Din nefericire, deseori interpretam intr-o maniera negativa, doarece pentru majoritatea persoanelor cearta este egala cu negativitatea, iar acest punct de vedere ne cauzeaza reactii negative cand ne certam. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o experienta constructiva din care sa aveti ce invata, devine inainte sa va dati seama o lupta intre voi cu scopul de a avea dreptate, in loc sa ajungeti amandoi la un compromis.

Ce este de facut: Mai intai de toate, este important sa tii minte ca certurile nu sunt ceva negativ. Reaminteste-ti mereu pana cand intelegi, astfel incat data viitoare cand te certi cu partenerul tau, sa nu ai o atitudine defensiva ca si cum ai fi intrat intr-o lupta. In schimb, participa la cearta cu mintea si inima deschise, gata de a rezolva problema – in loc sa te simti ca la un concurs de certuri. Nu-ti fie teama si nu fi timida sa discuti cu partenerul tau despre cearta. Tine minte, comunicarea deschisa si sincera este cheia, iar daca tu si el veti discuta despre aceasta cand sunteti bucurosi si nu va certati, veti fi capabili de a va stabili obiective intr-un mod clar si deschis. Este esential ca atunci cand va certati, amandoi sa va amintiti ca scopul este sa atacati problema si nu persoana. Este ok sa va enervati si sa va simtiti raniti in timp ce va certati, atat timp cat va exprimati furia si suferinta intr-un mod productiv si nu ca sa raniti mai departe.

Factorul poluant nr. 3 – Negarea
Negarea este un urias factor de poluare a relatiei. Multi dintre noi dorim cu disperare sa credem ca totul este ok sau ca problema se va rezolva de la sine in cadrul relatiei, devenind astfel orbi in fata multor adevaruri. Fiecare relatie are probleme si obstacole, iar acestea produc durere si furie, asadar poti nega problemele oricat doresti – nu faci altceva decat sa inrautatesti lucrurile fata de relatia ta. Daca ignori problemele, nu inseamna ca acestea dispar, ci din contra, le agraveaza pana cand relatia ajunge sa atarne de un fir de ata. Sunt momente in care doi oameni se indeparteaza si apoi se despart din acest motiv, dar in cele mai multe cazuri, relatiile nu ar trebui sa se destrame din cauza problemelor. Majoritatea necazurilor in cuplu pot fi rezolvate, dar este nevoie de acceptarea lor si de implicarea ambelor parti.

Ce este de facut: Fii realista si accepta faptul ca tu si partenerul tau va puteti iubi reciproc si puteti avea probleme in acelasi timp. Trebuie sa intelegi ca nu inseamna ca nu mai exista dragoste daca aveti conflicte, deoarece acest lucru te va ajuta sa eviti intrarea in faza de negare. Cand se iveste cate o problema, discuta cu partenerul tau despre ea si nu evita conversatia cand el incearca sa te abordeze in acest sens. Fuga de probleme va va indeparta pe voi doi de fapt, pentru ca nu se pot rezolva de la sine. Daca vrei cu adevarat sa fii cu partenerul tau, atunci trebuie sa fii tot timpul in relatie: la bine si la rau. In cazul in care nu vrei sa pierzi relatia si vrei s-o faci sa dureze, nu pretinde ca totul este perfect. Iubeste neconditionat si accepta imperfectiunile relatiei, facand echipa cu iubitul tau pentru a o imbunatati acolo unde este cazul (comunicare, incredere, pasiune sau anjagamente) astfel incat relatia voastra sa se intareasca atat pe partea pozitiva, cat si pe partea negativa, in loc sa se slabeasca din cauza negarii din partea ta sau a lui…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente