Home / RELATII / DRAGOSTE / Semnificatia martisorului

Semnificatia martisorului

In fiecare an, pe data de 1 martie, se marcheaza inceputul primaverii si sunt daruite martisoare fetelor, impletite din doua fire de ata, una rosie si cealalta alba. In urmatoarele randuri va vom prezenta care este semnificatia martisorului.

Semnificatia martisorului

Semnificatia martisorului isi are originea intr-o legenda straveche, potrivit careia soarele era un baiat tanar si chipes, care a fost rapit de un zeu si intemnitat. Un alt fecior tanar a plecat in cautarea zmeului, calatorie care a durat 3 anotimpuri (vara, toamna si iarna) si s-a luptat cu acesta pana la moarte, pentru a elibera soarele din temnita. Fiind sfarsitul iernii, soarele s-a ridicat din nou pe cer, natura a prins iarasi viata si sangele eroului s-a scurs pe zapada alba. De aici, cele doua culori din firele martisorului, rosul fiind simbolul iubirii si al sacrificiului facut pentru eliberarea soarelui si culoarea zapezii si a ghiocelului, cel care vesteste aparitia primaverii. Bratarile impletite din cele doua fire sunt daruite de catre baieti fetelor pe care le iubesc.

Martisorul este considerat un talisman ce poarta noroc, o impletire a sfarsitului cu inceputul, a binelui cu raul, a fertilitatii cu sterilitatea si a luminii cu intunericul.

Alte legende spun ca, pe vremea dacilor, anul incepea pe data de 1 martie si ca martisoarele se faceau din pietre rosii si albe, pe care le insirau pe o ata si le purtau la gat. Culoarea rosie simboliza femeia, adica viata, sangele, focul, soarele, iar culoarea alba era simbolul barbatului, al intelepciunii sale, al limpezimii apelor.

Tot la poporul dac era o legenda potrivit careia, martisoarele erau niste monede, din aur, argint, bronz (in functie de statutul social) care erau atarnate de fire de lana rosii si albe. Dacii le considerau talismane aducatoare de noroc, de fertilitate, si care actionau impotrivii arsurilor provocate de soare. Erau purtate pana cand infloreau copacii si apoi erau legate de crengile lor.

Traditia populara indeamna ca martisorul sa fie purtat din data de 1 martie si pana cand primavara se instaleaza cu toate drepturile, pomii intra in floare si natura prinde viata cu totul, se intorc pasarile calatoare si infloresc trandafirii. Se spune ca dupa purtarea martisorului, acesta nu se arunca, ci se agata de o crenguta de copac sau de un trandafir, la rasaritul soarelui. Acest obicei aduce noroc, cu atat mai mult daca pomul de care a fost legat va da roade…