Teama de angajament: un fenomen mai mult decat exclusiv barbatesc?

Share

Mentioneaza cuvintele „teama de angajament” intr-o conversatie obisnuita si deseori vei descoperi femei care se plang despre barbati. Pentru o vreme indelungata, este posibil ca acest lucru sa fi fost (sau nu) adevarat. Cu toate acestea, teama de angajament a starnit o multime de probleme in relatii de-a lungul vremii. Este insa un fenomen exclusiv barbatesc?

Pe vremuri, singurul obiectiv al unei femei dupa absolvirea liceului era sa se casatoreasca si sa aiba copii. Insa, odata cu anii ’60 a venit si marea schimbare – femeile au inceput sa ia atitudine intr-o lume care pana atunci era dominata de barbati. Noile lor realizari presupuneau noi atitudini, chiar si in arii precum dragostea si casatoria.

Treizeci de ani mai tarziu, intrebarea era urmatoarea: revolutia a schimbat perspectiva in privinta asteptarilor societatii precedente? Nu chiar. Pana si in zilele noastre – in secolul al XXI-lea – inca mai exista conceptia ca rolul femeii este de a se casatori si de a face copii, ceea ce ridica o intrebare si mai complexa: pot coexista asteptarile sociale ale femeilor in privinta „libertatilor” descoperite acum cateva decenii fara a crea un „razboi” intre barbati si femei? Pentru a afla raspunsul, am apelat la specialisti, care ne-au spus in acest articol ca acea confuzie in legatura cu principalul rol al femeii in societate a cauzat starea cunoscuta de obicei ca teama de angajament si este intalnita atat la barbati, cat si la femei.

Originea separarii

  • Ce a cauzat aceasta disjunctie intre barbati si femei?

Expertii cred ca aspectele ultimilor 20-30 de ani – revolutia sexuala, emanciparea femeilor, tot felul de schimbari petrecute in legatura cu ele, ca de exemplu activitatile specifice barbatilor pe care au inceput sa le practice si femeile – au determinat discrepanta, iar acum ele au preluat, de asemenea, si teama de angajament care in trecut predominase la barbati. Acestia s-au speriat de asa-numitele libertati pe care si le-au asumat femeile si de presupusa lor abilitate de a hotari in relatie, caci sfidau tiparele normalitatii in ceea ce priveste rolurile pe care le au barbatii si ei nu au mai stiut cum sa procedeze. Discutiile despre miscarile organizate de femei pentru afirmarea lor si efectele asupra barbatilor sunt nenumarate. Unii specialisti considera ca barbatii s-au simtit atat de speriati si amenintati incat au devenit ambivalenti in legatura cu dorinta lor de a relationa cu femeile intr-o maniera serioasa. Aveau nevoie sa permita prezenta unei femei in viata lor insa pur si simplu ezitau in a face acest lucru.

  • Exista patru tipuri de femei care intra in categoria celor cu teama de angajament. Care sunt acelea?

1. Exista tipul „bumerang”: Pleaca si se intoarce pentru a pleca si a se reintoarce iarasi la aceeasi relatie esuata, facand asta ani de zile – insa, acesta este modul ei de a evita angajamentul.

2. Tipul femeii care isi plange de mila: se plange mereu si se vaita, se complace in relatii care nu functioneaza pentru a isi dovedi sie insasi ca nu merg; are o intreaga profetie ce o satisface si pe care o crede, asa ca alege sa aiba in jurul ei persoane care sa ii confirme aceste lucruri.

3. Urmatorul tip este cel al femeii-detectiv: este intr-o continua cautare a barbatului perfect, cel mai bun, macho, fermecator, cu pofesie buna, bine imbracat, cu un corp uimitor – si trebuie sa corespunda din toate punctele de vedere, altfel nu il baga in seama. Daca intalneste un barbat care este bine inzestrat, cu un corp frumos, profeseaza, castiga bine si pare atent si bun… dar daca are un singur defect, nu il accepta.

4. Si mai exista tipul femeii care cauta nod in papura: gaseste barbatul potrivit caruia ii cauta defecte: nu conduce masina potrivita, nu are destui bani, este chel, este prea scund, are burta mare etc. La final, nimeni nu se potriveste pretentiilor ei.

  • Dar barbatii traditionali pareau sa fie cei care se temeau mai mult sa isi asume angajamentele decat femeile. Este si acum adevarat acest fapt?

In societatea zilelor noastre este cam acelasi lucru. La un moment dat, stereotipul era ca barbatii priveau casatoria drept o finalitate, pe cand femeile o considerau un castig. Acum, cand femeile au cariere prospere – plus timpul care este necesar pentru a pune bazele acelora – evita angajamentele in aceeasi masura ca barbatii.

Prevenirea fricii de angajamente

  • Ce il face pe un barbat sa capete aceasta teama?

Exista o multime de motive pentru care un barbat poate dezvolta aceasta fobie fata de responsabilitati. Este posibil sa nu fi vazut in familia sau in comunitatea sa vreun barbat care sa se angajeze serios intr-o relatie cu o femeie si a crescut in acest sistem. Sau poste ca a fost dominat de o femeie. Exista atatea si atatea motive…

  • Poate o femeie sa il faca pe barbat sa nu se mai simta atat de amenintat in cadrul relatiei?

Credem ca el trebuie sa inteleaga ce este amenintator pentru el. Uneori, amentintarea nu are nicio legatura cu femeile cu care barbatii au avut de-a face, ci cu faptul ca au crescut intr-o gospodarie in care nu au vazut o relatie adevarata, sincera su plina de incredere intre parintii lor. Poate au crescut alaturi de o mama care a avut aventuri de care stia, pe care le-a vazut sau au fost expusi in fata lor. Ori au crescut alaturi de una care nu le-a aratat minimum de atentie in aspectele elementare – lucruri care le-au dezvoltat in minte neincrederea in femei. Deseori, pana la varsta de 30-40 de ani, esti rezultatul „treburilor neterminate”, asa cum se numesc intr-un mod familiar. Dar nu este nici vina ta, nu esti nici cauza.

  • Faptul ca nu vrei sa te casatoresti inseamna ca te temi de angajament?

Credem ca este posibil sa nu te casatoresti niciodata si sa fii multumit asa. De multe ori, presiunea societatii este cea care determina o persoana sa se simta neconventionala. La fel si in cazul cuplurilor care decid sa nu aiba copii. Oamenii intreaba mereu: „Cand faceti copii?”, iar atunci cand un cuplu raspunde „Noi nu ne dorim sa avem copii”, cei care au intrebat nu pot trece peste acel raspuns, deoarece li se pare ceva in neregula. Toata lumea doreste ca fiecare persoana sa se incadreze in normele lor.

Atitudinea potrivita

Iata niste sfaturi care ti-ar putea prinde bine in legatura cu teama de angajament, spre a avea o relatie mai satisfacatoare:

  • Constientizeaza situatia ta – trebuie sa fii sincera cu tine insati si sa te ierti pentru ca nu esti perfecta.
  • Priveste spre viitor cu mintea limpede si cu apreciere pentru dragostea si stilul de viata pe care le poti descoperi de indata ce ai nevoie de o schimbare.
  • Accepta responsabilitatea – tu esti singura care ai control asupra propriei tale vieti si a stilului tau de a trai. Daca ceva merge prost, nu da vina pe ceilalti.
  • Infrunta-ti temerile – confruntarea propriei tale frici este una dintre cele mai mari provocari, dar, in acelasi timp, iti poate aduce o multime de beneficii. Este riscant daca faci o obsesie pentru un anumit actor, de exemplu, dar daca pui capat unei relatii care nu mai rezoneaza cu tine, vei avea timp singura sa devii mai puternica…
  • Mentine-ti speranta: niciodata sa nu iti pierzi increderea in tine insati. Viata nu s-a sfarsit daca Dl Perfect nu este cu tine in acest moment. Asa cum spunea cineva, „Barbatii sunt precum autobuzele: daca l-ai pierdut pe unul, asteapta, va veni urmatorul”.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente