Tradiții de Ziua Îndrăgostiților

Share

Ziua îndrăgostiților, sărbătorită în 14 februarie de ziua Sfântului Valentin, își are originea în legenda preotului Valentin, preot creștin roman, care unea în secret, prin căsătorie, cuplurile îndrăgostite.

Ziua Îndrăgostiților

În anii 200 d.Hr. căsătoriile erau interzise de împăratul roman Claudius al II lea și se considera că bărbații necăsătoriți luptau mult mai bine decât cei căsătoriți, deoarece aceștia din urmă își făceau griji pentru soțiile lor.

Preotul Valentin susținea însă că doar Dumnezeu are dreptul să împiedice o căsătorie. Astfel, acesta căsătorea tinerele cupluri, în secret, dar a fost prins, în cele din urmă, torturat și omorât pentru acest fapt în 14 februarie anul 270 d.Hr. După moartea sa, preotul Valentin a devenit Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiților, și este sărbătorit și în prezent, pe 14 februarie, în toată lumea.

Ziua Îndrăgostiților își are origine și în legenda lui Cupidon, zeul roman al iubirii, descris ca un copil răutăcios care străpungea cu săgeți inima victimelor sale. Cupidon joacă un rol foarte mare în simbolistica acestei zile. Acesta avea două tipuri de săgeți, săgeata de aur, care înseamnă iubire adevărată, și săgeata de plumb, care semnifică pasiune și dorință. Cupidon este și astăzi un simbol al iubirii.

Tradiții de Ziua Îndrăgostiților în jurul lumii

Întâlnirea de Ziua Îndrăgostiților. În fiecare an, milioane de îndrăgostiți din jurul lumii se întâlnesc pentru a sărbătorii iubirea. Îndrăgostiții petrec această zi împreună, fie la un restaurant, o cină romantică, fie la teatru sau la o petrecere cu această temă sau, de ce nu, au parte de cât mai multe momente fericite împreună.

Ziua Îndrăgostiților este și o zi a prieteniei, așa că nu e niciun motiv să fii tristă dacă nu ai un iubit. Această zi o poți petrece alături de prieteni și familie.

O zi fericită a dragostei sau a Sfântului Valentin! Este o urare pe care nu trebuie să o ratezi. Spune-o tuturor: familiei, prietenilor, dar special iubitului, dacă ai.

Trimiterea felicitărilor de Ziua Îndrăgostiților, tradiție păstrată încă din anul 1800, din Marea Britanie. În vremea aceea, felicitările erau scrise de mână și confecționate din dentelă sau satin. În prezent însă putem găsi sute de modele de felicitări, dar dacă vrei să fii originală, îi poți oferi iubirii tale o felicitare confecționată de tine.

Prima pasăre pe care o vei zări, potrivit tradiției anglo-saxone, îți va spune cu cine îți vei petrece restul vieții. Dacă vei vedea o mierlă, viața îți aduce un preot, măcăleandrul îți va aduce un marinar, păsările cu pene galbene prevestesc un bărbat bogat, iar cele cu pene albastre un bărbat vesel, porumbeii îți spun că vei fi iubită, vrabia îți aduce un fermier, iar ciocănitoarea îți spune că vei fi singură.

Frunzele de dafin sau coada-șoricelului – să le pui sub pernă pentru a-ți visa alesul inimii. Tot în această noapte de 13 spre 14 februarie, fetele nemăritate trebuie să înconjoare biserica de 12 ori pentru a-și visa alesul inimii…

Schimbul de cadouri între îndrăgostiți. Un obicei foarte întâlnit, încă din vremurile de demult, este reprezentat de cadourile specifice acestei celebrări: florile, bomboanele de ciocolată, inimioarele roșii de pluș și lingurile decorate cu chei și lacăte, acestea din urmă reprezentând un cadou mai special, prezent în trecutul Țării Galilor.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news