Învăţaţi să vă puneți în valoare

Share

Nu e nevoie să evoluați pe o scenă de teatru ca să fiţi băgate in seamă. La fel ca actorii, puteți învăța cum să-i cuceriți pe cei din jur. Descoperiți-vă strălucirea interioară şi faceţi-o vizibilă.

Învăţaţi să vă puneți în valoare

O femeie intră în încăpere. Nu se distinge printr-o toaletă foarte elegantă, nu arată ca un top-model însă toată lumea îi remarcă apariția. După doar câteva momente, ea discută animat cu unul şi cu altul, simte privirile îndreptate asupra ei, dă din cap, zâmbeşte, întreabă şi ascultă — perfect degajată. Pare să fie cu totul în largul său. Această femeie are talentul de a atrage atenţia. Are prezentă. În ochii celor care o privesc, fascinaţia e amestecată cu invidie.

De ce există oameni care intră în scenă în chipul cel mai firesc posibil şi nu li se poate ignora prezenţa, pe când noi ne mulţumim, deseori contra aşteptărilor noastre, cu un rol de figuraţie? Sau poate că facem parte dintre persoanele plicticoase, care se lansează în expunerea detaliată a unor subiecte, concentrându-se exclusiv asupra propriilor opinii și impiedicând astfel înfiriparea unui dialog autentic? Din fericire, lucrul acesta se poate corecta. Cum? Exersând şi observând neîncetat efectele. Atitudinea încrezătoare, care îi convinge pe ceilalţi, se poate obţine prin antrenament.

Psihologii specializaţi în probleme de comunicare au ajuns la concluzia că impresia creată de cineva se datorează în proporție de circa 55% limbajului său corporal, 38% felului cum pronuntă și accentuează cuvintele și de numai 7% continutului propriu-zis al frazelor sale. Nu e acelaşi lucru dacă pătrundem într-o încăpere energic sau ezitant, zâmbind sau încruntându-ne, cu spatele drept sau cu umerii atârnând — semnalele trupului sunt mesaje pe care oamenii din preajma noastră le vor evalua instinctiv. Dacă prima impresie va fi una favorabilă, o putem confirma ulterior prin ceea ce avem de spus.

Toate semnalele transmise de noi — limbajul trupului, înfăţişarea, alegerea cuvintelor, intonaţia — ne recomandă, lăsându-i pe ceilalţi să inţeleagă cine suntem şi ce atitudini ne caracterizează.

Când observăm că lumea ne percepe și ne preţuieşte aşa cum suntem, aceasta ne ajută să avem mai mult succes, dar nu numai atât — se sporesc de asemenea încrederea și respectul stima de sine, iar asta ne aduce mai mult respect din partea celorlalţi. In cele ce urmează, veţi afla cum puteţi lucra în acest sens asupra dvs.

Când sunt autentică?

A trăi autentic înseamnă a fi tu însăți. Psihologii au stabilit patru criterii pentru definirea autenticităţii.
1. Suntem conştiente de gandurile, sentimentele şi „motivaţiile noastre şi ne cunoaştem calităţile, dar şi punctele slabe.
2. Renunţăm la tendinţa de cosmetizare a imaginii despre sine, de negare sau deformare a ecourilor neplăcute care ne parvin din partea celorlalți.
3. Trăim în conformitate cu valorile şi aspiraţiile noastre lăuntrice, chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna pe placul altora.
4. Suntem sincere în relaţiile noastre. Asta înseamnă să arătăm altora atât părţile noastre bune, cât și pe cele rele.

Sună mai simplu, dar, de fapt, nu este, căci în jurul nostru există alţi oameni cu care vrem să convieţuim în condiţii bune, deci trebuie să ţinem seama de aşteptările lor.
Sugestia psihologului: Exersaţi în viaţa de toate zilele, pentru a vă deprinde să ieşiţi în evidenţă. Mergeţi pe mijlocul culoarului și nu pe langă pereţi sau, când luaţi loc la masă, nu vă sfiiţi să ocupaţi o poziţie centrală.

Momentul primei impresii…
– Este acela în care putem da naştere unei reacţii de simpatie, câştigandu-l pe un alt om de partea noastră. Abordaţi această situaţie conştientă de ceea ce doriţi să obţineţi.
– Concentraţi-vă asupra omului spre care vă îndreptaţi.
– Apropiaţi-vă de el cu un mers liniştit şi ferm, cu ţinuta dreaptă şi fiind gata să-i acordaţi toată atenţia.
– Priviţi-l cu interes şi prietenie, cu un surâs pe obraz.
– Întoarceţi-vă spre el cu tot corpul.
– În cazul când daţi mâna cu el, strângeţi-i-o hotărât şi cu empatie…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente