14 lucruri inedite pe care nu le stiai despre Regele Mihai

473

Chiar dacă pe data de 5 decembrie 2017 Regele Mihai I al României a părăsit această lume, el va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre.

Iată 14 lucruri inedite pe care poate nu le-ai știut despre Regele Mihai:

1. Părinţii Regelui Mihai au fost Principele Moştenitor Carol şi Principesa Moştenitoare Elena ai României, iar bunicii lui au fost Regele Ferdinand I şi Regina Maria ai României.

2. Regele Mihai nu a avut, nici măcar în copilărie, un nume de alint.

3. Încă din fragedă copilărie, Regele Mihai a iubit mașinile şi mecanica. La vârsta de trei-patru ani conducea pe aleile Palatului Cotroceni o mașinuță electrică, iar bunica sa, Regina Maria, nota în jurnal că Mihai făcea un zgomot asurzitor.

4. Regele Mihai a îndrăgit jeepurile, încă din anii războiului. În timpul vieţii a reparat şi refăcut, personal, un număr de nouă jeepuri originale. Patru dintre ele le-a păstrat până la sfârșitul vieţii.

5. Regele Mihai a cunoscut-o pe Principesa Ana de Bourbon la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra.

6. La momentul abdicării forţate, Regele Mihai avea 26 de ani, iar Principesa Ana, 24 de ani. Ei au ales să trăiască împreună viaţa exilului care a durat cinci decenii.

7. În Anglia, în primii ani ai exilului, Regele Mihai a lucrat cot la cot cu Regina Ana în mica lor fermă de găini, vânzând duminica la piaţă ouă proaspete pentru a-şi rotunji veniturile.

8. Regele Mihai a lucrat ca agent de bursă la New York.

9. Regele Mihai nu şi-a putut revedea ţara timp de 44 de ani.

10. Ţările în care Regele Mihai a locuit în timpul vieţii, în afară de România, au fost Elveţia, Italia şi Anglia.

11. Regele Mihai a mâncat mereu la prânz un singur fel, iar masa a durat 20-30 de minute. Cina sa a început mereu la ora 18:30, a cuprins două feluri și a durat 30 de minute.

12. Repunerea oficială în posesia Regelui Mihai I a Castelului Peleş a avut loc în vara anului 2008. La întoarcerea sa pe Domeniul Regal Sinaia, Regele a confirmat că porţile Peleşului vor rămâne mereu deschise românilor.

13. Părul Regelui Mihai şi-a păstrat culoarea în mod natural, fără să albească vreodată.

14. Din momentul proclamării sale ca Rege al României până la moarte, Regele Mihai a fost contemporan cu 16 preşedinţi ai Statelor Unite ale Americii, cu opt Suverani Pontifi, cu patru regi ai Marii Britanii şi cu 21 de ediţii ale Jocurilor Olimpice…

Regele Mihai a fost înmormântat pe data de 16 decembrie 2017 în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia a fost privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment.

 

Sursa: libertatea.ro