Ai renunțat la fumat? Iată ce transformări au loc în organismul tău în următorii 30 de ani

Share

Cercetătorii de la US National Institute of Environmental Health Sciences și Harvard Medical School au descoperit ceva uimitor. Chiar dacă tu consideri că odată cu renunțatul la fumat ai scăpat de unele probleme de sănătate, lucrurile nu sunt chiar așa. În 30 de ani, te vei lovi de o problemă serioasă.

Descoperirea cercetătorilor, prin intermediul procedurii de control a activității genelor cu ajutorul unor celule, proces numit metilare ADN, a ajutat la conturarea un indiciu. Acest indiciu confirmă faptul că efectele fumatului durează chiar și după 30 de ani după ce s-a renunțat la fumat.

Este cunoscut deja faptul că un fost fumător riscă să de îmbolnăvească de cancer sau alte boli, chiar dacă a trecut deja o perioadă lungă de când a fumat ultima sa țigară. Cu toate acestea, până acum moleculele din organism responsabile de acest proces nu au fost clar înțelese.

În acest sens, s-a realizat un studiu, oamenii de știință analizând metilarea ADN în cadrul genomului uman, folosind în acest scop mostre sanguine de la aproximativ 16.000 de participanți. Persoanele care au luat parte la acest studiu erau atât foste fumătoare, cât și actuale, nefiind excluși din calcul cei care nu au fumat niciodată, bineînțeles.

În urma acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că, la cinci ani după ce s-a renunțat la fumat, o mare parte din secvențele ADN ale foștilor fumători revin la normalitate, fiind identice cu cele ale persoanelor care nu au fumat niciodată. Însă, cu toate acestea, unele secvențe rămân prezente chiar și după o perioadă de 30 de ani după ce s-a renunțat la fumat.

Cele mai frecvente boli care apar în urma renunțatului la fumat sunt cele cardiovasculare și unele tumori…

Pe baza acestui studiu și a descoperirii făcute prin intermediul său, oamenii de știință ar putea lucra la descoperirea unor tratamente care să acționeze mult mai eficient.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente