Excesul de putere – efecte negative asupra creierului

Share

Excesul de putere pune stăpânire pe rațiune. Dacă puterea ar fi o boală în adevăratul sens al cuvântului, aceasta ar fi una care se răspândește extrem de repede.

Vi s-a întâmplat vreodată să cunoașteți un om care inițial v-a lăsat o impresie bună, plăcută, despre care credeați că este bine intenționat și care sare în ajutor ori de câte ori este nevoie, iar după ce a fost promovat să devină o cu totul altă persoană?

Istoricul Henry Adams a realizat o cercetare cu privire la excesul de putere

Această cercetare s-a întins pe o perioadă de două decenii și a analizat subiecții care au fost influențați de oamenii puterii. S-a demonstrat că aceștia au suferit de leziuni cerebrale traumatice, au devenit mai impulsivi, mai predispuși să își asume riscuri și, cel mai important, au devenit incapabili să privească lucrurile din punctul de vedere al altor persoane. În urma acestei cercetări, Henry Adams a descris excesul de putere astfel: „un fel de tumoare, care ucide capacitatea victimei de a empatiza”.

O altă cercetare realizată în anul 2006 demonstrează pierderea competențelor din cauza excesului de putere.

Toți cei care au luat parte la acest studiu au fost rugați să-și scrie pe frunte litera „E”. S-a demonstrat că cei care erau persoane cu o influență mare au scris această literă orientată în direcția corectă, deoarece aceștia doreau să poată fi înțeleasă de persoanele care privesc. Acest exercițiu a fost unul care avea ca scop ca participanții să se privească pe ei înșiși.

S-a mai demonstrat de-a lungul timpului și faptul că oamenii tind de cele mai multe ori să imite gesturile și mimica superiorilor lor. Însă cel mai important lucru, potrivit lui Keltner, este faptul că oamenii care ajung la putere nu se mai pot adapta și altor situații sau lucruri și pierd contactul cu realitatea.

Owen, neurolog britanic, și Jonathan Davidson, scriitor, au realizat o definiție a sindromului hybris

Conform definiției, acest sindrom este o tulburare cauzată de posesia unei puteri speciale, care este însoțită de un mare succes, dar există și câteva momente de restricții. Conform acestora, sindromul este caracterizat prin pierderea contactului cu realitatea, manifestarea disprețului față de alte persoane, acțiuni nesăbuite și incompetență.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news