Femeile șofează mai bine decât bărbații, conform unui studiu

Share

Un studiu despre comportamentul șoferilor în trafic, realizat recent, a demontat mitul conform căruia bărbații conduc mai bine decât femeile. Concluziile arată că acestea sunt mult mai răbdătoare atunci când se află la volan și nu dau curs impulsivității celorlalți participanți la trafic. Ba mai mult, doamnele au grijă cât calcă pedala de accelerație, mai ales când traficul este aglomerat. Cu această ocazie, polițiștii trag și un semnal de alarmă, agresivitatea șoferilor fiind de multe ori cauza principală în producerea unor accidente.

Femeile șofează mai bine decât bărbații

După zicala „dacă nu riști, nu câștigi”, 62% dintre bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, se ghidează zilnic în România. Șoferii recunosc că forțează de multe ori culoarea galbenă a semaforului sau chiar trec pe roșu, blocând intersecții întregi. Acestea sunt și principalele motive pentru care se produc zilnic zeci de accidente. În schimb, doamnele susțin că nu ar putea avea niciodată un asemenea comportament în trafic, indiferent de situațiile în care s-ar afla.

„Cei care sunt grăbiţi şi foarte nervoşi … îţi taie faţa, ţi se bagă greşit sau nu au răbdare la semafor, blochează intersecția. Eu nu am răbdare”, spune un șofer din capitală.

Specialiștii încearcă să explice acest fenomen. „Oamenii consideră strada un teritoriu de luptă și, pentru că de fiecare dată au nevoie să câștige, instinctiv intră pe un comportament mai mult primitiv”, afirmă Mirela Zivari, psihoterapeut.

Femeile se dovedesc mai temperate și când vine vorba de conflicte spontane apărute în trafic, evitându-le pe cât posibil. De cealaltă parte, 70% dintre bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, recunosc că mai apelează din când în când la injurii sau abuzează de claxon.

„Despre manifestările agresivității în trafic vă pot spune în felul următor, chiar şi trecerea, traversarea pe culoarea roşu a semaforului poate fi considerată o manifestare agresivă pentru că şoferii se grăbesc şi pot pune în pericol viaţa celorlalţi participanţi la trafic”, spune Ovidiu Munteanu, comisar-şef la Brigada Rutieră…

Polițiștii recomandă în continuare tuturor participanților la trafic să fie prudenți, având în vedere că în capitală, doar în ultimele două luni s-au produs peste 80 de accidente grave, în care și-au pierdut viața 14 persoane, iar alte zeci au ajuns la spital.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news