La ce este bună apa oxigenată

Share

Apa oxigenată, peroxidul de hidrogen, sau perhidrolul, (în funcţie de concentraţie), este o substanţă cu proprietăţi oxidante, având formula chimică H2O2. Perhidrolul este o soluţie antiseptică, dezinfectantă şi hemostatică. În terapie, apa oxigenată este indicată în curăţarea plăgilor cutanate benigne, şi pentru asigurarea asepsiei acestora. Mai este utilizată pentru oprirea sângerărilor din epistaxis, datorită proprietăţilor sale hemostatice.

Cuprins:

La ce este bună apa oxigenată

Apa oxigenată, cu concentraţia de 3% peroxid de hidrogen, este disponibilă în farmacii, fiind indicată în afecţiuni dermatologice, ca dezinfectant al plăgilor deschise.

Apa oxigenată în curăţenie

Datorită proprietăţilor oxidante apa oxigenată este de un real ajutor atunci când vine vorba de pete dificile, sau de redarea aspectului unor suprafeţe care pur şi simplu nu mai sunt ce-au fost odată. Pentru dezinfectarea şi păstrarea curăţeniei este suficientă pulverizarea apei oxigenate pe dulap sau pe gresie, urmată de ştergerea cu o cârpă curată.

Apa oxigenată se pretează şi la curăţarea şi dezinfectarea vasului de toaletă, prin adăugarea unei cantităţi echivalente cu 250 ml în vasul de WC, care se lasă să acţioneze timp de 20-30 de minute.

Dificilele pete de vin roşu pe haine sau pe ţesături nu mai sunt o problemă. Prepară o soluţie din părţi egale de apă oxigenată şi detergent, apoi aplică pe pată. După ce ai şters cu un prosop uscat, materialul trebuie spălat cu apă caldă.

Dacă ai rămas fără înălbitor, nu este cazul să te îngrijorezi! Apa oxigenată este utilă şi pentru înlăturarea petelor de sânge. Trebuie avut însă grijă la hainele colorate, întrucât odată cu pata, este posibil să scapi şi de culoare. Petele de sânge se tratează întotdeauna cu apă rece, mai ales cele vechi, întrucât temperatura scăzută participă la decoagularea sângelui.

Apa oxigenată combate ciuperca piciorului

Datorită proprietăţilor sale uşor antimicotice, apa oxigenată este utilă în tratarea micozelor de la nivelul piciorului. Cel mai frecvent agent patogen implicat în micoze este Candida sp., iar în formele uşoare de candidoză se poate utiliza şi apa oxigenată. Însă, dacă tratamentul nu funcţionează, afecţiunea nu trebuie neglijată, şi este necesar un control dermatologic amănunţit.

Apa oxigenată împotriva acarienilor

Soluţia de peroxid de hidrogen s-a dovedit a fi eficace împotriva acarienilor. Pacienţii înţepaţi de astfel de insecte au declarat că peroxidul de hidrogen nu numai că le-au îndepărtat eficient, dar că insectele au fost ucide instantaneu. Pentru protecţie, încercati pulverizarea apei oxigenate pe pielea expusă, cu ajutorul unui recipient prevăzut cu pulverizator.

Apa oxigenaţă pentru decolorarea părului

Presupun ca nu mai este un secret faptul că în trecut principalul agent decolorant pentru păr era banala apă oxigenată. Dacă simţi nevoia de o schimbare, şi nu una foarte drastică, poţi încerca decolorarea câtorva suviţe cu apă oxigenată.

Se prepară un amestec 1:1 perhidrol şi apă, se transvazează amestecul într-un recipient prevăzut cu pulverizator, şi în funcţie de gradul de decolorare dorit, se aplică pe suviţă prin pulverizare. Personal nu recomand să se înceapă cu decolorarea întregii podoabe capilare, întrucât nu există un dozaj exact al soluţiei. Aplică mai întâi o cantitate minimă pe o singură şuviţă, şi las-o să acţioneze timp de câteva minute.

Spală bine părul tratat cu şampon, usucă-l, şi dacă eşti mulţumită de rezultat, continuă la fel şi în ceea ce priveşte restul şuviţelor. Dacă consideri că nu ai obţinut rezultatul dorit, modifică cantitatea de soluţie aplicată, însă desigur, pe o nouă suviţă, întrucât deşi apa oxigenată nu este la fel de agresivă ca alţi decoloranţi, efectele sale se datorează totuşi unui proces oxidant, care în timp afectează structura firului de păr.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news