Legenda lui Moş Crăciun la români

Share

Legenda lui Moş Crăciun: Cu obrajii trandafirii, înveşmântat în straie roşii, cu barba lungă, sură şi cu o burtică drăgălaşă, Moş Crăciun va coborî în curând pe hornurile caselor noastre, pentru a ne umple cu darurile mult aşteptate.

Copiii aşteaptă cu sufletul la gură despachetarea cadourilor. Unii le vor găsi sub brăduţul împodobit, alţii în şosetele ce atârnă de şeminee, iar alţii le vor primi în papuceii de lemn ce aşteaptă cuminţi în holul casei.

Puţini sunt cei care cunosc legenda lui Moş Crăciun. Mai bine spus, legendele, pentru că în popor nu circulă doar una.

Legenda lui Moş Crăciun la români

Legenda lui Moș Crăciun la români este următoarea: Moş Crăciun, fratele lui Moş Ajun, a fost un om deosebit de bogat, dar şi zgârcit. Se spune că atunci când Maica Domnului, împreună cu Iosif, căutau un loc pentru a îl naşte pe pruncul Iisus, au întâlnit-o pe Crăciuneasă. Aceasta, miloasă din fire, i-a condus într-unul dintre grajdurile pe care moşul le deţinea. În acel moment, moşul nu era acasă.

După cum spune legenda lui Moș Crăciun la români, bătrânul, văzând steaua pe cer care prevestea Naşterea Domnului, s-a înspăimântat, crezând că femeile au dat foc casei. Imediat ce a ajuns, i-a tăiat mâinile soţiei sale. Legenda lui Moș Crăciun la români continuă astfel: din recunoştinţă pentru bunătatea pe care a arătat-o faţă de ei, Fecioara Maria i-a pus mâinile la loc, dar le-a vindecat şi pe cele trei fiice ale Crăciunesei şi moşului (una dintre ele era oloagă, alta şchioapă, iar cea din urmă era oarbă). Legenda lui Moș Crăciun la români susține în continuare că, fiind bucuros pentru ceea ce s-a întâmplat mai apoi, Moş Crăciun începe să danseze cu slugile şi să împartă familiei Fecioarei Maria daruri păstoreşti: smântână, lapte, urdă, caş. Ulterior, Fecioara îl îndemnă să împartă cadouri copiilor în această zi a naşterii. Astfel se încheie legenda lui Moș Crăciun la români.

Moş-Crăciun-cu-sania

Moş Crăciun şi Moş Gerilă

Legenda lui Moș Crăciun este aceeași cu cea a lui Moș Gerilă. Moş Gerilă, sărbătorit de români în perioada comunismului, este acelaşi cu Moş Crăciun, doar că nu se dorea ca poporul român să îşi amintească de Naşterea Domnului.

Legenda lui Moş Crăciun sărman

Legenda lui Moș Crăciun sărman este următoarea:

Se spune că Moş Crăciun, care trăieşte în Laponia cu soţia lui, Crăciuneasa, a fost un bătrân sărac, care confecţiona jucării. Pe tot parcursul anului, Moş Crăciun, în atelierul pe care îl deţinea, fabrica un număr cât mai mare de jucării, pentru a se întreţine în anul ce urma. Legenda lui Moș Crăciun sărman susține că preţurile erau foarte mici, deoarece oamenii erau destul de săraci pe atunci.

Locul unde le vindea era un târg, iar data era 25 decembrie. Întorcându-se acasă după o zi grea în care îşi vânduse toate jucăriile, se opri la una dintre ferestrele unei case. Acolo, văzu trei copii foarte trişti. După cum ni se arată în legenda lui Moș Crăciun sărman, motivul era faptul că nu primiseră nimic în acea zi specială. Moş Crăciun, având o bunătate imensă, îşi dori foarte mult să mai aibă o jucărie în sacul gol pe care îl deţinea. Deodată, observă în desaga lui o jucărie. De îndată le-o dărui acestora, iar de bucurie, îşi dori să îi poată ajuta pe toţi copiii din lume.

Legenda lui Moș Crăciun sărman nu se termină aici. În faţa lui apăru o căprioară ce fusese rănită. Văzând-o, Moş Crăciun o bandajă de îndată. Recunoscătoare, aceasta făcu să apară renii, sania şi îl înveșmântă pe bătrân în hainele roşii. Această legendă a lui Moș Crăciun este printre cele mai cunoscute.

Legenda lui Moș Crăciun păstor

Legenda lui Moș Crăciun păstor se referă la un bătrân care avea un câine credincios. Păstorul se afla rătăcind în noapte în căutarea unui adăpost, când, la un moment dat, câinele a început a îi vorbi. Conform celor menționate în legenda lui Moș Crăciun păstor, câinele i-a spus că vede pe cer o stea minunată și l-a sfătuit să meargă în direcția în care era aceasta, să o ia ca reper. Au mers astfel ghidați de lumina stelei, iar într-un târziu, în pustietate, au zărit un grajd și au mers să vadă dacă găsesc pe cineva acolo care s-ar îndura să le ofere un loc unde să doarmă cu un acoperiș deasupra capului.

Legenda lui Moș Crăciun păstor continuă astfel: acolo, în grajd, au găsit o femeie care stătea cu pruncul său. Deoarece era extrem de frig, oile încercau să îi încălzească folosindu-se de respirația lor caldă. Fiind un bărbat milos, bătrânul și-a scos de pe el haina groasă făcută din blană de oaie și cu ea i-a învelit pe femeie și prunc, iar el s-a așezat lângă animale, pentru a se ocroti cât de cât de ger. Bătrânul s-a trezit dimineața devreme și, ieșind din grajd, a fost uimit să vadă o lumină puternică în jur. Acesta a realizat că, de fapt, îi venise sfârșitul, și a ajuns în fața lui Dumnezeu.

Femeia și pruncul pe care îi ajutase oferindu-le tot ce avusese, adică haina de pe el, erau chiar Fecioara Maria și Pruncul Iisus. Dumnezeu l-a răsplătit pe bătrân pentru bunătatea de care dăduse dovadă și, astfel, i-a dat puterea de a veni anual în casele oamenilor, în special ale copiilor cuminți, pentru a le oferi daruri și bucurii, fiind numit Moș Crăciun. Astfel se încheie legenda lui Moș Crăciun păstor.

Obiceiuri ale copiilor în preajma Crăciunului

Există și anumite obiceiuri pe care mulți copii din întreaga lume le respectă dacă vor să primească daruri de la Moș Crăciun. În afara faptului că trebuie să fie cuminți tot anul și să asculte de părinți, aceștia îi scriu Moșului din Laponia până la sosirea zilei de Crăciun o scrisoare în care notează o listă ce conține jucăriile pe care și le doresc, dar și cât au fost de cuminți, fără să mintă.

În Marea Britanie, copiii îi scriu lui Moș Crăciun, dar nu trimit scrisorile în Laponia, ci le aruncă în sobă, considerându-se că în acest mod dorințele ies pe coș și ajung la Moșul.

În Rusia, Moș Crăciun nu vine singur pentru a împărți cadouri, ci alături de Albă-ca-Zăpada.

Copiii din Statele Unite ale Americii pregătesc pentru Moș Crăciun în seara de Ajun o farfurie cu prăjituri și un pahar cu lapte, în semn de mulțumire pentru daruri.

În Italia, copiii o așteaptă întâi pe Befana, o bătrână care vine pe mătură înaintea lui Moș Crăciun și care are rolul de a verifica cine a fost cuminte și cine nu, lăsând cadouri sub brad…

Cum i se spune lui Moş Crăciun în diferite ţări

  • Père Noël – în Franţa;
  • Babbo Natale – în Italia;
  • Father Christmas – în Anglia;
  • Santa Claus – în America;
  • Papa Noel – în Spania;
  • Weichnachtsmann – în Germania;
  • Joulupukki – în Finlanda;
  • Mikulas –în Ungaria.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente