Ne mor copiii sub ochi – România în topuri la mortalitate infantilă

Share

Cele mai recente studii ne arată că România se află în topul rușinii la mortalitate infantilă.

Ne mor copiii sub ochi - România în topuri la mortalitate infantilă

Ne mor bebelușii sub ochi pentru că nu suntem în stare să le oferim o educație potrivită copiilor noștri. Nici măcar nu ajung la vârsta adolescenței și ei deja concep. Studiile efectuate în ultimii ani în Uniunea Europeană ne arată că în România sunt cele mai multe nașteri cu mame minore. Au vârste cuprinse între 10 și 14 ani. La vârsta când fetițele ar trebui să copilărească, să se joace cu păpuși, sunt lăsate în voia sorții și rămân însărcinate.

România este pe locul 52 din 172, sub ţări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioară României), potrivit unui raport al Organizației internaționale Save the Children, care include un index global al ţărilor unde copilăria este mai mult sau mai puțin ameninţată.

Ne mor copiii sub ochi - România în topuri la mortalitate infantilă 1

În județul Iași mamele minore sunt tot mai multe. Într-un an, s-au dublat. În 2016, spitalele din Iași au anunțat 146 de cazuri cu minore gravide și 301 cazuri cu mame minore faţă de 44 de cazuri și respectiv 192, în anul 2015. Specialiștii consideră că vinovați sunt părinții cărora le este rușine să discute subiecte de educație sexuală cu copiii.

„Statisticile sunt, într-adevăr, îngrijorătoare, dar nu este un fenomen specific doar județului Iași, doar României. Și în țările vecine, și în ţările cu pretenții se întâmplă acest lucru, pentru că hormonii nu își fac de cap doar cu copiii noștri. Din punctul meu de vedere, este vorba despre pubertate precoce și educație tardivă. Să nu uităm că în familiile noastre regăsim încă părinti cărora le este rușine să discute cu copiii lor despre chestiuni de educație sexuală“, a declarat Mihaela Ghircoiaș, psiholog pediatru.

Mortalitatea infantilă este din ce în ce mai crescută. Cazuri dramatice cu minore aflate la a doua cezariană

„Riscurile sunt foarte mari pentru că organismul fetițelor nu este pregătit pentru o naștere. În ciuda prezenței menstruației și cu toate că minorele sunt fertile, organismul nu este dezvoltat complet, și ele nu pot duce la final sarcina pentru că este o suprasolicitare. Pe de altă parte, mare parte dintre paciente nici nu pot naște natural. Am avut cazuri cu minore aflate chiar la a doua cezariană, cu un risc major. De asemenea, în maternitate s-au înregistrat și paciente de aproape 20 de ani, aflate la a treia cezariană, în condițiile în care la vârste minore au trecut prin alte două astfel de intervenții“, a precizat profesorul Iolanda Blidaru, managerul Maternității „Cuza-Vodă“ din Iași.

Spitalele sunt cele care sesizează autorităţile

„În general, sesizările privind minorele însărcinate sau mamele minore vin din partea spitalelor. După ce primim o sesizare, luăm legătura cu autoritățile locale și oferim suport familiei în care se află minora. De fiecare dată anunțăm medicul de familie, care ia în evidenţă sarcina, iar dacă sarcina este rezultatul unui abuz sexual asupra minorei, colaborăm cu IPJ și Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași…

Din păcate, situația mamelor minore este foarte tristă și accentuează nevoia unei politici de sănătate publică ce să cuprindă educația părinţilor în relația cu copiii lor, și mai ales educație sexuală“, a explicat Niculina Karacsony, director-adjunct al Direcției Generale de Asistenţă Socială și Protecția Copilului Iași.

 

Sursa: libertatea.ro


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente