Niște tineri studenți din Timișoara au reușit să strângă 85.000 de euro. Află ce au făcut ulterior cu această sumă, este uimitor!

Share

Studenții celor mai râvnite universități din Timișoara, Universitatea de Vest, respectiv Universitatea Politehnică, au reușit să inaugureze primul hub educațional din țară, Minds Hub.

Niște tineri studenți din Timișoara au reușit să strângă 85.000 de euro

Investind suma de 85.000 de euro, sumă pe care au obținut-o prin intermediul unor sponsorizări primite din partea a 30 de companii partenere, aceștia au reușit să amenajeze un spațiu pe o suprafață de 200 mp, în cadrul Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor din Timișoara. Minds Hub are ca obiectiv asigurarea unei platforme practice de educație colaborativă, una care este axată pe direcția angajator – viitor angajat – formator.

Această educație care se bazează pe colaborare este ideea de bază, nucleul în jurul căruia se rotește întregul proiect, iar companiile vor lucra împreună cu instituțiile de învățământ pentru a putea spori șansele studenților de a sări din băncile facultății direct în câmpul muncii. Această practică este destul de întâlnită în zona Banatului, unde angajatori cum sunt Continental sau Bosch, au ca punct de recrutare de bază universitățile și facultățile.

Când pășești pragul Minds Hub, ai impresia că ai intrat într-unul dintre sediile celor de la Google, motivul datorându-se faptului că mesele sunt făcute din anvelope și au leduri, scaunele sunt din carton, iar bibliotecile sunt agățate pe pereți.

Niște tineri studenți din Timișoara au reușit să strângă 85.000 de euro 2

Ideile tinerilor au fost numeroase și destul de dificil de pus în practică, însă rezultatul obținut este unul uimitor. Capacitatea hub-ului este destul de restrânsă, acesta putând găzdui un număr de numai 60 de persoane, însă fondatorii pregătesc și un laborator de informatică, unul care va fi dotat cu aparatură de ultimă generație.

Hub-ul cuprinde un lounge cu bibliotecă ce este prinsă în tavan, o sală unde se lucrează și care este dotată cu cuburi de sticlă, o sală alocată ședințelor și care are o masă suspendată, dar și elemente de design care sunt confecționate din beton. Acest loc a devenit unul alocat întâlnirii studenților din Timișoara care sunt pasionați de derularea unor activități extracurriculare și unde se vor organiza workshopuri, traininguri, cluburi de lectură, programe de mentorat, de start-up-uri, dar și diverse prezentări și conferințe. Alături de studenți vor mai participa și cadrele didactice, dar și specialiști în afaceri, precum și reprezentanți ai organizațiilor nonprofit.

Iniţiatorul şi coordonatorul proiectului, care este în momentul actual masterand în cadrul FEAA, Remus Rădvan, a explicat că hub-ul este un concept axat pe educație, este ceva inovator, fiind bazat pe colaborările între companii și insituțiile de învățământ, si permite crearea de noi oportunități și proiecte între studenți, angajatori, cadre didactice și organizații nonprofit.

Tânărul absolvent al Facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul Facultăţii de Economie (FEEA), Universitatea de Vest, a fost plecat pe durata anilor de studenție, timp de un an, în Danemarca, pentru a studia, cu ajutorul unei burse Erasmus. Acesta a mărturisit că acolo a avut ocazia să vadă diverse programe care au fost organizate în cadrul unui astfel de hub, al căror scop a fost acela de a îmbunătăți abilitățile de antreprenor și om de afaceri a tinerilor.

La lansare au participat și rectorii Marilen Pirtea și Viorel-Aurel Şerban, rector al Universităţii de Vest din Timişoara, respectiv al celei Politehnice din Timişoara, dar și mulți alți reprezentanți ai companiilor cu care au încheiat parteneriate.  La hub vor fi organizate programe prin intermediul cărora angajatorii, împreună cu studenții și cadrele didactice, îi vor pregăti pe tineri pentru a câștiga competențe de „lean manufacturing“ sau „lean management“ (ce reprezintă o metodă de diminuare a pierderii în diverse procese), competențe care sunt căutate de către angajatori la candidați și care nu sunt predate, din păcate, în școli.

Printre proiectele care sunt dezvoltate se mai enumeră și academia de evenimente tip „corporate”, prin intermediul cărora angajatorii apelează la ajutorul tinerilor voluntari pentru evenimentele pe care le organizează, fără a fi nevoiți să retragă astfel personalul din departamentele de producție.

Fondatorii proiectului se așteaptă la un număr de minimum 15-20 proiecte noi în fiecare an, un număr de evenimente care să fie peste 300, care să fie derulate prin implicarea și participarea a unui număr de peste 4.000 de persoane. Un alt obiectiv propus este și reducerea cu până la 30% a duratei medii de inserție a studenților în câmpul muncii, iar companiile partenere să aibă posibilitatea de a face reduceri de costuri care sunt asociate programelor de „induction”, o reducere situată între minimum 15-20% într-un an.

Remus afirmă că „Prin acest parteneriat între mediul educaţional – organizaţii studenţeşti şi facultăţi – şi mediul de business, ne propunem să creştem gradul de integrare a studenţilor în activitatea profesională, companiile urmând să beneficieze de acces la resurse umane cu abilităţi practice dezvoltate care să se aşeze peste background-ul teoretic acumulat în universităţi. Personal, îmi doresc ca Minds Hub să devină un epicentru al vieţii de după şcoală pentru studenţii care doresc să se pregătească pentru viaţa profesională”.

Ovidiu Megan, decanul FEAA, afirmă: „Când am venit ca decan aici situaţia financiară era mai dificilă şi nu ne permiteam să facem investiţii foarte mari, dar am pornit de la ideea că trebuie să existe un concept. Studenţii s-au apucat de treabă, le-am alocat spaţiul, au discutat, au strâns studenţi şi de la Arte şi de la Arhitectură, şi au ajuns la un concept pe care mi l-au prezentat şi care mi-a plăcut. Şi eu am studiat în Anglia şi am văzut că studenţii petrec acolo foarte mult timp la şcoală, spre deosebire de România, unde un student petrece, în medie, patru ore pe zi la facultate. După cele patru ore, pleacă din complexul studenţesc şi petrece restul timpului într-un mod nu foarte util pentru viitoarea sa carieră”, acesta fiind motivul pentru care acesta a acceptat ideea venită din partea tinerilor, rezervând astfel un spațiu destinat desfășurării proiectelor din cadrul acestui hub…

Remus a spus că deja a fost contactat de organizațiile studențești din întreaga țară, însă nu poate confirma când și dacă va mai fi deschis un nou hub, cel puțin nu în momentul de față. Până să se ajungă la acel moment, cei care sunt curioși și vor să admire hub-ul pot face o scurtă vizită la Timișoara; ceea ce vor putea admira acolo este cu adevărat un model de „așa da!”.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente