O studentă a descoperit băutura care poate înlocui cafeaua

178

Mulți dintre noi nu-și pot imagina o dimineață fără cafea, dar o studentă din Cluj ne garantează că acest lucru va fi posibil curând. E a descoperit o nouă băutură din ghinde, care are același efect energizant pentru organism ca și licoarea pe care o bem în prezent la micul dejun.

o-studenta-descoperit-bautura-care-poate-inlocui-cafeaua

Ioana Cozma este studentă în ultimul al la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj, iar anul trecut și-a propus să găsească o băutură care să substituie cafeaua, dar care să fie mult mai sănătoasă. Astfel a descoperit o licoare făcută din ghinde, care are aromă și gust similare, dar și proprietăți antioxidante.

„Ne-am gândit să obţinem o băutură similară cafelei, boabele de cafea fiind înlocuite cu ghindă. Procesul de obţinere a noii băuturi presupune uscarea ghindei, decojirea, prăjirea la temperaturi în jur de 200 de grade şi măcinarea, care duce la obţinerea pudrei de ghindă. În urma unei analize senzoriale a rezultat că cea mai bună ghindă este cea prăjită la 200 de grade timp de 20 de minute, aceasta având un gust şi o aromă similare cafelei. Pudra rezultată în urma măcinării se pune la expresorul în care este apă, se pune la foc şi rezultă băutura. Această băutură nu conţine cafeină, însă poate înlocui cafeaua, având proprietăți energizante ca ale cafelei, este bogată în vitamina A şi E, dar şi în antioxidanţi puternici”, a spus studenta pentru Mediafax.

Ioana Cozma a folosit pentru producerea băuturii ghindă din stejar roșu, recoltată toamna trecută. Studenta lucrează la această descoperire de la sfârșitul anului trecut, studiul reprezentând lucrarea sa de licență. Acesta mai are acum o singură piedică: să demonstreze și celorlalți proprietățile băuturii…

„Vreau să demonstrez că această băutură din ghindă poate înlocui cafeaua. Are un gust amărui, asemănător cafelei, însă aroma ei ne duce cu gândul la ciuperci de pădure. Se poate servi cu zahăr şi lapte condensat. Băutura a fost prezentată recent la salonul de inventică ProInvent de la Cluj-Napoca şi se află în proces de brevetare”, a mai adăugat studenta.

loading...
Articolul precedentSos de pere aromat
Articolul următorIngrijirea unghiilor pas cu pas

Articol realizat de:

Elena Yvette este una dintre cele mai pasionate blogerițe, îi place să abordeze diferite subiecte, cum ar fi ultimele tendințe în materie de modă, cele mai noi știri mondene și multe altele. Descoperiți și voi viziunea unui blogger de calitate!