Obiceiuri si traditii de Craciun la romani si in alte tari

Share

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun: Acoperirea arborilor cu false pânze de păianjen, colindarea bisericilor pe patine cu role, ascunderea măturilor sunt doar câteva dintre obiceiurile deţinute de alte popoare.

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun la români

Crăciunul în România este cea mai mare sărbătoare a românilor. Este plin de obiceiuri şi tradiţii de Crăciun, cum ar fi împodobitul bradului, colindatul, pregătirea bucatelor, mersul la biserică.

Pregătirile pentru sărbătoarea Naşterii Domnului încep cu câteva săptămâni înainte. Cetele de colindători îşi aleg un conducător care să îi reprezinte şi să ii instruiască pe tot parcursul învăţării colindelor. „Mirosul” Crăciunului se resimte din timpul Ignatului, ziua de 20 decembrie. Această zi este închinată Sfântului Ignatie. Mai este denumită şi Ignatul porcilor, deoarece în această zi românii curmă viaţa porcilor pentru pregătirea bucatelor specifice Naşterii Domnului.

Bucatele cele mai întâlnite pe mesele românilor cu ocazia acestei sărbători sunt cârnaţii, chişca, toba, răciturile, caltaboşul, piftia, sarmalele, salata de boeuf, colacii, dar şi cozonacul.

colindatori Crăciun

Pe lângă aceste obiceiuri şi tradiţii de Crăciun, pe ulițele satelor putem întâlni mascații, jocurile cu măști precum caprele, urșii, căluții. Mascații sunt hărăziţi dezaprobării răcelilor din comunitate. Șiragul de zurgălăi, clopoțeii, bicele, bețele pe care aceştia le dețin au menirea de a îndepărta forțele răului.

Obiceiuri şi tradiții de Crăciun în alte țări:

  • Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în Argentina: Casele argentinienilor sunt decorate frumos, de regulă până la data de 8 decembrie, cu șiruri de beculețe și coronițe verzi cu flori aurii, roșii și albe, iar pe uși se prind ghirlande albe și roșii. O altă decorațiune importantă este scena Nașterii Domnului, care este amenajată lângă bradul împodobit. Argentinienii, în ajunul Crăciunului, în jurul orei 22:00, au parte de masa tradițională a Crăciunului, care este foarte bogată. După câteva ore aceștia deschid cadourile și se bucură de priveliștea oferită de artificii sau de miile de lampioane lansate, în funcție de zonă.
  • Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în Australia: australienii consideră că, atunci când Moșul ajunge în ţara lor, eliberează renii şi preia cangurii, dar şi „șase bumeranguri albe” şi îşi înlătură hainele groase în schimbul celor subțiri.
  • Dacă tot e vară la ei, ce altceva ar putea face brazilienii de Crăciun decât să meargă la plajă?! O altă tradiție a lor este oferirea de cadouri în cursul întregii luni decembrie, urmând ca în prima zi a Crăciunului să mărturisească cine a fost, de fapt, „făptașul” care le-a dăruit.
  • Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun la canadieni: în Canada, peste două mii de copii iau parte la parada închinată lui Moș Crăciun. Canadienii dețin un cod poștal utilizat pentru a primi toate scrisorile trimise de către copii Moşului. Nu există o adresă centralizată, aşa încât mii de voluntari locali se ocupă cu răspunderea la scrisorile acestora.
  • În China, doar 1% din locuitori sunt declarați creștini și, drept urmare, Crăciunul este sărbătorit cu precădere în orașele mari unde se țin petreceri tematice și în care sunt împodobiți brazi, străzile sunt înveselite cu luminițe și alte decorațiuni specifice Crăciunului. Chinezii, în Ajun, îşi dăruiesc mere şi cadouri.
  • Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în Costa Rica: cei din Costa Rica îşi decorează locuinţele cu flori şi fructe tropicale. Coroniţele de Crăciun le confecţionează din chiparos, boabe de cafea şi fundiţe. În noaptea de Ajun, locuitorii din Costa Rica îmbracă cele mai frumoase haine de sărbătoare și merg la slujba de la biserică, după care iau masa bogată de Crăciun.
  • În perioada Crăciunului locuitorii Danemarcii obișnuiesc să petreacă și să prepare prăjituri și biscuiți, în mod special turtă dulce și fursecuri cu aromă de vanilie. În seara de Ajun merg la biserică, iar apoi vizitează pădurile şi parcurile, având drept scop hrănirea animalelor și păsărilor.
  • Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în Etiopia: etiopienii serbează Naşterea Domnului pe 7 ianuarie, zi în care merg la biserică. În această zi primează hainele ce deţin nonculoarea alb.
  • Finlandezii încearcă să ajungă acasă până la Crăciun, pentru a petrece în familie. Aceștia obişnuiesc ca în ajunul Crăciunului, în jurul orei 15:00, să îşi viziteze rudele din cimitir, după care își cumpără brazi din piețele locale, pe care îi împodobesc. Unii dintre fermierii finlandezi agață în copaci snopi de grâu, seu și sâmburi de nuci pentru a hrăni păsările în ziua de Crăciun.
  • Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în Franța: locuitorii Franţei stropesc buștenii de cireș cu vin pentru a mirosi frumos, după care le vor da foc. Tot în Ajun, vor lăsa luminile aprinse, dar şi bucate pe masă, în aşteptarea Maicii Domnului și a Pruncului Iisus.
  • Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în Germania: nemţii redactează scrisori către „Copilul Domnului”. Plicurile sunt decorate cu zahăr, pentru a le face mai strălucitoare şi mai atractive. Aceștia acordă o importanță deosebită împodobirii brazilor, iar în anumite părți ale Germaniei, în seara de Ajun, familiile se strâng în jurul bradului împodobit, citesc din Biblie și cântă colinde precum „O, brad frumos!”, apoi deschid darurile de sub acesta.
  • Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în Grecia: masa tradiţională a grecilor posedă o pâine în mijloc. După ospăţ, masa nu se strânge. Aceștia aşteaptă ca Iisus să îşi potolească foamea.
  • Japonezii nu deţin obiceiuri specifice acestei perioade, pentru că nu sunt mulți creștini printre ei, aşa că în Ajun fac schimb de cadouri, iar în prima zi de Crăciun colindă KFC-urile.
  • Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în Norvegia: în Ajunul Crăciunului, norvegienii îşi ascund toate măturile. Scopul tradiţiei este îndepărtarea spiritelor rele şi a vrăjitoarelor.
  • Darurile Moşului pentru locuitorii Olandei pot fi găsite în saboţii de lemn pe care îi deţin.
  • Suedezii din oraşul Gavle au drept obicei arderea țapului.
  • Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în Ucraina: ucrainienii îşi împodobesc arborii cu false pânze de păianjen. Legenda spune că, mai demult, o familie săracă îşi dorea foarte mult să îşi decoreze copacul, dar nu avea cu ce. Toată familia era îndurerată, femeia din acea familie continua să verse lacrimi. Această scenă a fost văzută de nişte păianjeni prietenoşi, care au împodobit copacul cu aur şi argint…
  • În Venezuela, mai exact în Caracas, în Ajunul Crăciunului, toate străzile sunt închise, iar locuitorii merg la biserică pe patine cu role.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente