Povestea lui Moş Nicolae

Share

„Din străbuni se povesteşte/ că-n toţi anii, negreşit”, copiii de toate vârstele aşteaptă venirea moşului prea iubit. Care moş? Moş Nicolae.

Dar cine este acest bătrân mult aşteptat, unde îşi are originea?

Reputaţia Moşului pentru bunătatea de care dă dovadă în fiecare an a început în secolul al XI-lea, în Europa, mai exact, în Anglia. Locuitorii acestei ţări l-au ales pe Sfântul Nicolae datorită faptului că a fost mereu generos cu săracii. Aici a devenit ,,Father Christmas’’ (Moş Crăciun), un personaj din poveştile vechi ale englezilor, iubit de copii.

Moş Nicolae a fost arhiepiscop al Mirei, o localitate din vechea Licia, în Asia Mică. Încă de mic copil, ambii părinţi i-au decedat. Astfel, a rămas singur cu o avere imensă. Credincios din fire, a ales să urmeze calea Domnului. Aşa încât, toată averea rămasă de la părinţi a donat-o copiilor sărmani din zona în care trăia.

Anii au trecut, iar el a ajuns episcop. În acea perioadă, legenda spune că a ajutat o familie săracă de nobili. Fetele acelui nobil erau aproape la vârsta de a se căsători, dar nu o puteau face, deoarece nu deţineau zestrea aşteptată de sortiţii lor. Astfel, ele erau ursite să fie vândute ca sclave. Dar ce putea să facă tatăl pentru ele? Atunci a venit Moș Nicolae în ajutor.

Când fata cea mare ajunsese la vârsta căsătoriei, într-o seară a găsit în faţa uşii un săculeţ cu aur. Povestea s-a repetat şi în cazul celei de-a doua fete. Nobilul, curios din fire a stat la pândă atunci când mezina avea vârsta necesară măritişului. Şi ce a văzut?! Episcopul ţinutului s-a căţărat pe acoperişul casei lor şi a dat drumul unui săculeţ cu aur în hornul casei. Acel săculeţ a aterizat într-o şosetă veche, care era pusă la uscat. Tocmai de aceea, în Anglia, copilaşii îşi aşteaptă cadourile în şosetele care atârnă de şemineuri.

Tatăl fetelor nu a putut păstra secretul, cu toate că a fost rugat de episcop, astfel încât a relatat tuturor fapta întâmplată. De aceea, atunci când locuitorii acelui ţinut primeau ceva neştiind făptaşul, se duceau cu gândul la moş Nicolae.

O minune săvârşită de acest sfânt este salvarea de la naufragiu a unor marinari, care îl considerau ocrotitorul lor.

Locuitorii Belgiei consideră că Sinterklaas, adică Moş Nicolae, ar fi fost un magician care pedepsea copiii obraznici, iar pe cei ascultători şi cumpătaţi îi recompensa cu cadouri.

cadouri Moş Nicolae

Cunoscut în Ardeal ca Sân-Nicoară, surul moş este mult aşteptat de toţi cei dragi nouă, în special de copii, în noaptea de 5/6 decembrie. Pentru a primi cadourile mult dorite, copilaşii sunt nevoiţi să îşi cureţe şi lustruiască ghetuţele. Pentru calul alb, veşnic neistovit, pregătesc morcovi, dar şi apă. Cu toate că dorinţa lor de a-l vedea pe Moş nu e niciodată îndeplinită, ei aşteaptă neliniştiţi dimineaţa de 6 decembrie…

Cei care au fost ascultători în anul care e pe sfârşite vor primi dulciuri, fructe, uneori chiar jucării şi haine. Iar cei impertinenţi şi neobrăzaţi vor fi premiaţi cu nuieluşe sau chiar cu cepe şi cartofi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente