Red Bull îți dă aripi? Nu și după ce vei citi acest articol!

Share

Dacă ai de gând să consumi energizante, ar trebui să citești foarte atent lista ingredientelor pe care le conțin acestea. Pe lângă zahăr, cafeină și electroliți, acestea conțin mult mai multe ingrediente.

Reb Bull îți dă aripi

Stilul alimentar al oamenilor în zilele noastre este unul foarte haotic, odihna lipsește, iar oboseala este resimțită tot mai des. Pentru a combate acest efect, multă lume apelează la băuturi energizante, precum este cunoscuta băutură Red Bull, tocmai pentru a nu adormi la muncă sau chiar la volan. Însă, știați că Red Bull crește riscul unui accident vascular cerebral și al atacului de cord?!

În urma consumării unei astfel de băuturi, sângele din organismul vostru este asemănător cu cel al unui individ care suferă de boli cardiovasculare, lucru cauzat de conținutului de aspartam, care este un ingredient neurotoxic, alergen, dar și cancerigen. Un consum crescut de băuturi energizante poate ajunge să fie mortal.

Zahărul este principalul carbohidrat care oferă energie organismului, o băutură energizantă conținând între 100-120 kcal. Un consum abuziv de astfel de băuturi poate duce la o funcționare anormală a pancreasului și la apariția diabetului zaharat.

Ca înlocuitor al zahărului, de foarte multe ori este folosită sucraloza, care este de aproximativ 600 de ori mai dulce decât zahărul în sine și duce la dezvoltarea bolilor maligne și afectând funcția de reproducere.

Un alt ingredient, pe lângă cele anterior menționate, care este prezent în compoziția băuturilor energizante, este cafeina. Aceasta are un rol accelerator asupra metabolismului, iar un consum excesiv poate duce la creșterea tensiunii arteriale. O supradoză de cafeină produce efecte de iritație, nervozitate, palpitații și insomnii.

Benzonatul de sodiu este și el prezent pe această listă a ingredientelor, întrucât duce la deteriorarea celulelor. Fenilalanina, administrată în cantități mari, încalcă funcția neuronală. Dacă se amestecă energizantele cu băuturile alcoolice, efectul lor este unul foarte toxic pentru organism, fiind o combinație care duce la intoxicare și afectarea sistemului nervos, a bunei funcționări a sistemului cardiovascular și poate duce chiar la agresiune.

Copiii, adolescenții, femeile însărcinate sau persoanele care suferă de boli cardiovasculare nu ar trebui să consume deloc băuturi energizante. Chiar și cei care suferă de diabet sau boli hipertensive ar trebui să le evite, asta în principal din cauza conținutului ridicat de zahăr. Excluzând aceste categorii de persoane, nici ceilalți nu ar trebui să le consume în mod regulat, în special seara.

Cantitatea de cafeină este mai mare de până la cinci ori în băuturile energizante față de sucuri, iar cofeina este întâlnită chiar și în extractele de plante care se află pe lista de ingrediente a acestor tipuri de băuturi.

Taurina, un alt ingredient, în cantități reduse, cum sunt cele din organism, ajută la contracțiile musculare, însă cantitatea prezentă în băuturile energizante este deja mult prea mare, lucru care o face să fie periculoasă pentru organism.

Un alt ingredient care este prezent și în organism este glucoronolactona, un derivat al glucozei, ce are concentrații semnificative de zahăr.

Efectele secundare care pot apărea sunt următoarele:

  • Tahicardia;
  • Convulsiile;
  • Hipertensiunea arterială;
  • Diabetul zaharat;
  • Tulburări resimțite la nivelul stării de spirit, cum sunt iritabilitatea, halucinațiile sau comportamentul agresiv.

Dacă sunt combinate cu anumite tratamente medicamentoase, băuturile energizante pot interacționa cu acestea, provocând numeroase efecte negative.

Un studiu care a fost publicat în revista „Journal of Adolescent Health”, în cursul anului 2008, la care au participat 795 de elevi din New York, a demonstrat faptul că cei care consumă numeroase băuturi energizante în cursul unei luni, peste șase, sunt supuși mai multor riscuri decât cei care au consumat un număr mai redus sau chiar deloc…

Cel mai indicat este să evitați consumul băuturilor energizante, dar dacă sunteți deja consumator, ar fi bine să reduceți semnificativ numărul acestora. Nu le combinați cu băuturile alcoolice sau, mai rău, cu medicamentele, efectele asupra sistemului nervos central sunt puternice, periculoase și pot provoca efecte neurologice nedorite.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente