Soluția cea mai eficientă pentru cuplurile dezbinate: rugăciunea

Share

Într-o relație se presupune că fiecare partener trebuie să depună eforturi pentru a accepta defectele celuilalt și a menține fericirea amândurora. Ceea ce ne întrebăm astăzi este cum poți face o legătură romantică dintre oameni să nu fie doar un foc de paie, ci să și dureze.

Suntem conștienți că implicarea este esențială. Dacă în cazul unui job ne străduim să dăm dovadă de implicare măcar atunci când apare șeful în cadrul ușii, pentru a ne menține locul de muncă și a fi ambițioși, a evolua, de ce nu am face același lucru și cu partenerul de viață?

La urma urmei, oricât ar spune cineva că cel mai mult timp îl petrecem la muncă, liniștea din cadrul căminului cântărește mai greu. Fără o viață personală împlinită nu ne putem concentra suficient asupra evoluției noastre profesionale. Totul merge conform planului, dar ceva lipsește. Un proverb din popor spune că „Unde-s doi, puterea crește”. De asemenea, în aceeași paralelă (cuplul ca un job) avem și clauza de confidențialitate. Ceea ce este între voi nu trebuie să știe nimeni. Lumea e distrată de tot ceea ce înseamnă circ, chiar dacă oricine are propriile probleme, iar acest lucru vă face rău. Excepția poate fi doar la psiholog sau spovedanie, unde persoanele cărora te confesezi sunt obligate de meseria lor să nu spună mai departe ceea ce aud.

Unde-s doi puterea crește sau scade?

Dacă eforturile nu sunt egale din partea ambilor participanți la relație, unde se ajunge? Răspunsul este de nedorit și greu de acceptat: certuri, comportament pasiv-agresiv, se ajunge la punctul în care te întrebi când au trecut atâția ani din viața ta și nu ți-ai dat seama că poate ai ales greșit. Te simți trist, gol pe dinăuntru și fără speranță.

„Numai el este vinovat…”

Ideea este că religia nu crede că întotdeauna este vina partenerilor pentru eșecul unei relații, și ar putea fi adevărat. Practic, sunt multe cauze care duc la dezbinare: lipsa banilor, dependența, dorința de libertate. Atunci când unul dintre parteneri uită cine a fost înaintea relației și se golește spiritual, practic aruncă la gunoi calități pe care celălalt nu le vede sau respinge, numai ca să nu fie părăsit, și atingem un alt subiect: excesul. Ceea ce este în exces dăunează atât în plan religios, cât și în alte domenii. Atunci când ne permitem și ajungem la o slujbă religioasă ne trebuie doar atenție și deschidere, la fel ca în momentul când suntem la un consult psihologic, numai că nu trebuie să ne destăinuim nimănui. În Biserică se rostesc cuvinte de duh stabilite ca adevărate de către înaintașii noștri care duceau o viață mult mai simplă și sănătoasă decât noi, cei din era tehnologiei. Aici învățăm că a trata acțiunile noastre cu măsură, a respecta și iubi aproapele nostru, a înțelege suferința lui, aceste aspecte ne aduc liniște și binecuvântare. Auzim pilde ale unor oameni care s-au lipsit de mâncare, băutură și toate plăcerile lumești și totuși au supraviețuit și au devenit sfinți.

„Nu a meritat să o respect…”

Tentația este mare să profităm de cineva pe care îl simțim mai slab ca noi. Vrem să fim importanți, să demonstrăm cât de puternici și eficienți suntem. Te va premia cineva  pentru că te sacrifici pentru o persoană care nu e interesată de sacrificiul tău? Nu aici pe pământ și îndrăznesc să spun că nici în Ceruri. Dumnezeu Însuși ne-a acordat prin sacrificiul fiului Său libertatea de a alege dacă vrem să credem și să ne mântuim, sau să  nu vrem să fim alături de El. Ce ar fi însemnat lumea, dacă ar fi fost constrânsă de obligația de a crede într-un anumit lucru? Ar fi fost mai gri, iar oamenii s-ar găsi captivi într-un jug de frustrare și frică.

Teama de singurătate

Nimeni nu ar trebui să se teamă atunci când iubește, pentru că se consideră că suntem ființe raționale și alegem cea mai bună variantă din câte există la un moment dat. Dacă greșim alegerea, nu suntem singuri în greșeala noastră. Ne cerem iertare și mergem mai departe…

Totuși, există întotdeauna o speranță în regăsirea a ceea ce a fost pierdut. Poate că o aparență ne întunecă mintea și nu vedem calea cea bună. Doar pentru acest lucru merită să încercăm să ne rugăm. Rugăciunea aduce răspunsuri unor întrebări de care depinde continuarea vieții noastre, fie că este împreună cu cineva sau singuri.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente