Timpul si trecerea mai rapida a acestuia odata cu inaintarea in varsta

Share

Cercetătorii au realizat foarte multe studii pentru a înțelege mai bine timpul și trecerea acestuia. Ei și-au pus niște întrebări cărora doreau să le găsească un răspuns. De ce oare timpul trece mult mai repede odată ce oamenii înaintează în vârstă? De ce oare în momentul unui accident, când suntem față în față cu moartea, timpul trece foarte încet? Mai departe vă vom da explicația acestor întrebări.

Timpul si trecerea mai rapida a acestuia odata cu inaintarea in varsta

O mare parte din psihologii din întreaga lume este de acord cu afirmația marelui filosof roman Seneca. Acesta a afirmat că „Doar timpul ne aparține nouă”. Acest lucru este adevărat din următorul motiv: fiecare om este diferit, deci fiecare om percepe timpul în felul său. Timpul este în concluzie subiectiv, depinde întotdeauna de persoana care se raportează la el.

Dacă în copilărie aveam senzația că timpul nu mai trece odată, la bătrânețe avem senzația că timpul nu vrea să stea în loc, trece atât de repede că nici nu ne dăm seama când a trecut. Această senzație de curgere mai rapidă a timpului nu este doar o impresie a oamenilor în vârstă, ci chiar are o explicație științifică.

Cercetătorii au analizat această situație și au ajuns la concluzia că timpul curge mai repede din punct de vedere subiectiv în mărime de rădăcina pătrată a vârstei. Astfel că, putem să distingem patru perioade: 5-10 ani (1xan), 10-20 ani (2xan), 20-40 ani (4xan), 40-80 ani (8xan). Pentru a vă face să înțelegeți mai clar, vă vom da exemplul următor: în timp ce pentru un copil de 10 ani un an trece atât de greu de parcă ar fi trecut doi, pentru un adult de 40 ani un an trece de două ori mai repede decât pentru copilul de 10 ani.

Pentru concluzia pe care au tras-o, cercetătorii au adus și o serie de argumente, cel mai convingător dintre acestea este acela conform căruia diferența în perspectiva față de trecerea timpului diferă de la vârstă la vârstă deoarece un copil trăiește activitățile pe care le face pentru prima oară, iar un adult se întâlnește în viața sa de foarte multe ori cu aceleași situații.

Copilul trebuie să fie foarte atent la activitățile pe care le face, deoarece el trebuie să își creeze modele mintale pentru o adaptare normală la lume și un comportament adecvat. Pe de altă parte adulții se întâlnesc de atâtea ori de-a lungul vieții cu aceleași situații și ies atât de rar din rutina lor zilnică, încât pentru creier acești stimuli întâlniți atât de des devin „invizibili”, deoarece sunt deja întipăriți în minte, iar realizarea lor devine automată, încât necesită mult mai puțină implicarea mintală. Acest fenomen se numește adaptare nervoasă. În momentul în care nu acordăm foarte mare atenție activităților, în memorie se înregistrează mai puține detalii ale momentului respectiv și din acest motiv avem impresie trecerii mai rapide a timpului.

Emoțiile joacă un rol extrem de important în perceperea trecerii timpului. Cea mai puternică emoție care afectează trecerea timpului este frica. Toți oamenii care au suferit accidente, în special accidente auto, au povestit apoi că în momentul accidentului timpul a trecut extrem de încet, de parcă totul ar fi fost filmat cu încetinitorul. Acest lucru se întâmplă din cauză că persoana atinge punctul maxim de concentrare, iar creierul percepe orice detaliu.

Astfel, emoțiile sunt cel mai bun ajutor pentru o percepere corectă a timpului; din acest motiv, cu cât o persoană este mai emoțională și trăiește intens fiecare moment, cu atât are o percepție mai corectă asupra trecerii timpului. Se pare că persoanele care suferă de depresie percep cel mai concret trecerea timpului.

Acest lucru a fost demonstrat de un grup de cercetători de la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie. Aceștia au arătat că o persoană ce suferă de depresie manifestă fenomenul numit „realism depresiv”. Aceștia acordă mai puțin interes asupra factorilor externi care le pot distorsiona percepția asupra timpului și astfel apreciază mai corect ritmul de trecere a timpului…

Timpul este încă un subiect de interes pentru omenii de știință. Aceștia ar putea realiza oricând alte studii care să schimbe radical ideea despre timp și trecerea acestuia, însă până atunci, timpul rămâne subiectiv și relativ, depinzând de persoana care se raportează la el.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente