Tradiții creștin ortodoxe în Săptămâna Luminată

Share

Săptămâna Luminată este prima săptămână de după Paște. Aceasta este săptămâna ce urmează praznicului Învierii Domnului.

Cuprins:

Saptamana Mare

În trecut, Botezul avea loc în noaptea Paștelui, iar cei botezați erau îmbrăcați în alb și erau numiți „luminații”. Aceștia nu doar că erau îmbrăcați în acest mod doar în noaptea respectivă, ci purtau haine albe în toată săptămâna următoare, de aici și denumirea de Săptămâna Luminată.

Conform tradiției, se spune că odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos se deschid și porțile Raiului pentru ca cei păcătoși să poată părăsi Iadul și să treacă de partea binelui, cei reținuți acolo încă de la Adam și Eva și până la a doua venire a Mântuitorului.

Se spune că aceste porți rămân deschise până în Duminica Tomii. Se spune că în această perioadă toate lucrurile sunt binecuvântate de Sfânta Lumină a învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Care sunt tradițiile și rânduielile din Săptămâna Luminată?

– În această săptămână, miercurea și vinerea este dezlegare la pește.

– De la Învierea Domnului și până la Rusalii nu trebuie făcute mătănii, ci doar închinăciuni.

– Începând cu duminica Paștelui până la Înălțarea Domnului Iisus Hristos, la Liturghie să cântă Axionul Paștilor, Îngerul a strigat, iar toți credincioșii trebuie să se salute cu „Hristos a Înviat!” și „Adevărat a Înviat!”.

– În tot decursul Săptămânii Luminate nu se citește Psaltirea și nu se fac nici parastase pentru cei trecuți la cele veșnice, toate aceste slujbe fiind reluate abia după Duminica Tomii.

– Toate slujbele de înmormântare ce au loc în decursul acestei săptămâni sunt făcute diferit, la baza lor fiind o rânduială specială.

– Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii, iar toate cântecele acestei slujbe vorbesc despre biruința vieții asupra morții.

– În Săptămâna Luminată, Marți, are loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț, acesta fiind sfințit în timpul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta și Marea Joi, din Săptămâna Patimilor.

– Al doilea Agneț va fi uscat și sfărâmat după un obicei special. După ce acesta este sfărâmat, este așezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Acest Agneț va fi folosit pe parcursul întregului an pentru a împărtăși bolnavii sau chiar pe cei ce nu pot merge la biserică din cauza unor probleme de sănătate bine întemeiate.

– Vineri, în Săptămâna Luminată, în ziua sărbătorii Izvorului Tămăduirii, după otpustul Sfintei Liturghii, se obișnuiește să se săvârșească slujba sfințirii celei mici a apei.

Porțile Raiului sunt deschise

Din popor, se spune că această săptămână, Săptămâna Luminată, este destinată morților. Această săptămână se mai numește și Săptămâna Blajinilor sau Paștile Morților. Se spune că cei care mor în ziua de Paști, dar și în săptămâna de după această sărbătoare, vor merge direct în Rai, chiar dacă au săvârșit păcate. Acest lucru este datorat faptului că lumina, dar și porțile Raiului sunt permanent deschise, iar cele ale Iadului sunt închise, conform credințelor populare. Se mai spune și că cei născuți în această săptămână vor fi, pe parcursul întregii vieți, extrem de norocoși și binecuvântați.

Cei morți părăsesc mormintele pentru a petrece sărbătorile alături de cei vii

De asemenea, odată cu Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, se deschid mormintele, iar spiritele celor morți părăsesc cimitirele pentru a petrece sărbătorile alături de cei vii. Din acest motiv a apărut și obiceiul aprinderii focului, atât pentru cei morți, cât și pentru cei vii, în preajma bisericilor, dar și pe dealuri, de obicei în locurile din apropierea cimitirelor. Acest foc are ca scop alungarea spiritelor rele sau încălzirea celor decedați.

Jocul Lioarelor și prietenia veșnică

În a doua zi a Săptămânii Luminate, în general în partea de vest a țării, există o tradiție/un ritual care poartă numele de Jocul Lioarelor. În cadrul acestuia, fetele tinere fac jurăminte că se vor ajuta una pe cealaltă, de acum încolo. Aceasta este un fel de promisiune a prieteniei pe viață, un fel de frăție veșnică, între fete.

Denumirea zilelor săptămânii din Săptămâna Luminată

Marți = Marțea Albă

Miercuri = Sfânta Mercurie

Joi = Joia Verde

Vineri = Vinerea Scumpă sau Fântânița

Vinerea Scumpă reprezintă opusul direct pentru Vinerea Neagră (sau Vinerea Mare). Se spune că Fecioara Maria a construit o fântână ce avea apă doar în Vinerea Scumpă, acest lucru fiind datorat faptului că apa era dătătoare de viață…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente