ceai de tei

Ceai de tei: efect calmant în caz de stres

Ceai de tei, un remediu naturist pentru persoanele cu tulburări ale somnului, care întâmpină stări de nervozitate sau neliniște și stres pe fond nervos, datorită efectelor miraculoase pe care le aduce acest ceai asupra psihicului.

ceai de tei

Ceai de tei pentru a trata simptomele răcelii și gripei, uneori chiar și ale bronșitelor.

De asemenea, ceaiul de tei este extrem de c─âutat ╚Öi folosit chiar ╚Öi ├«n industria cosmetic─â datorit─â propriet─â╚Ťilor hidratante, con╚Ťinutului de uleiuri esen╚Ťiale ╚Öi calit─â╚Ťilor antioxidante ale acestuia.

Teiul este un arbore cunoscut pentru frunzele ├«n form─â de inim─â ╚Öi, mai ales, pentru parfumul ├«nc├ónt─âtor al florilor sale. Se g─âse╚Öte ├«n plafare sau farmacii naturiste ╚Öi este comercializat sub diferite forme precum plicule╚Ťe sau flori uscate. Se recomand─â ca recoltarea individual─â s─â fie f─âcut─â c├ót mai din timp, de preferat prim─âvara.

Modul de preparare a ceaiului de tei

Preparat corect, ceaiul de tei poate oferi beneficii multiple pentru organism. Tocmai din acest motiv, trebuie s─â avem ├«n vedere urm─âtoarele: ├«n prepararea ceaiului de tei se vor respecta urm─âtoarele cantit─â╚Ťi: la o can─â de 300 ml de ap─â fierbinte la temperatura de 100Ôäâ se adaug─â jum─âtate de linguri╚Ť─â de flori de tei. Infuzia se va realiza timp de cinci-╚Öase minute.

Pentru o cantitate mai mare de ap─â, un litru de ap─â fierbinte la temperatura de 100Ôäâ, se recomand─â o cantitate de 15-16 grame de flori de tei, astfel ca ceaiul s─â fie preparat corect.

Este important să avem în vedere faptul că ceaiul preparat nu trebuie să fie foarte concentrat.

Consumarea┬áceaiului de tei se recomand─â a fi de la dou─â, p├ón─â la patru c─âni pe zi pentru adul╚Ťi, iar copiilor cu v├órsta mai mic─â de 14 ani, maximum o can─â pe zi.

Substan╚Ťele active reg─âsite ├«n ceaiul de tei

Substan╚Ťele active prezente ├«n ceaiul de tei se afl─â la poten╚Ťialul maxim doar dac─â sunt recoltate ├«n perioada recomandat─â ╚Öi uscate la umbr─â.

Florile de tei con╚Ťin elemente active precum mucilagii, uleiuri esen╚Ťiale, taninuri, flavonoide, glucozide, zaharuri, mangan ╚Öi chiar vitamine.

Beneficiile consumului de ceaiului de ten

├Än cultura rom├ón─â, ceaiul de flori de tei este recunoscut datorit─â faptului c─â este un aliat de n─âdejde al s─ân─ât─â╚Ťii, fiind unul dintre cele mai cunoscute la noi. Acest ceai de tei are numeroase propriet─â╚Ťi precum rolul hepatoprotector, rolul sedativ, fiind cunoscute ╚Öi ac╚Ťiunile sale asupra ├«ns─ân─âto╚Öirii organismului, precum faptul c─â trateaz─â r─âcelile, infec╚Ťiile, scade febra, trateaz─â durerile de cap, av├ónd o ac╚Ťiune calmant─â asupra sistemului nervos central.

Acest ceai de tei prezintă atât beneficii interne, cât și beneficii externe.

Beneficiile interne ale consumului de ceai de tei

Printre beneficiile interne ale consumului de ceai de tei se num─âr─â faptul c─â trateaz─â r─âcelile, scade febra, ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte func╚Ťiile sistemului cardiovascular, are ac╚Ťiune emolient─â atunci c├ónd intr─â ├«n contact cu membranele sistemului digestiv ╚Öi, mai ales, are ac╚Ťiune calmant─â ├«n caz de stres sau alte tipuri de tulbur─âri pe fond nervos.

 1. Primul beneficiu intern al acestui ceai de tei este acela c─â trateaz─â simptomele r─âcelii ╚Öi gripei, uneori chiar ╚Öi ale bron╚Öitelor. Acest lucru se datoreaz─â mucilagiilor care ajut─â la reducerea inflama╚Ťiilor ├«n contact cu mucoasa bucal─â ╚Öi cea a g├ótului. De asemenea, consumul de ceai de tei are ac╚Ťiune asupra glandelor sudoripare, ceea ce ├«nseamn─â c─â favorizeaz─â transpira╚Ťia, stabiliz├ónd astfel temperatura corpului.
 2. Acest ceai de tei are un efect calmant ├«n caz de stres, nervozitate sau alte tulbur─âri pe fond nervos. S-a remarcat faptul c─â ceaiul de tei combate anxietatea ╚Öi promoveaz─â relaxarea. Prin rolul sedativ are ac╚Ťiune calmant─â asupra Sistemului Nervos Central, induc├ónd prin consum st─âri de relaxare ╚Öi lini╚Öte.
 3. Un alt beneficiu al acestui ceai de tei este acela c─â detoxific─â organismul. Datorit─â ac╚Ťiunilor asupra glandelor sudoripare, ceaiul de tei ajut─â la eliminarea toxinelor din organism.
 4. Consumul regulat de ceai de tei ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte func╚Ťiile sistemului digestiv. Agen╚Ťii carminativi (responsabili pentru calmarea durerilor abdominale) din componen╚Ťa ceaiului de tei ajut─â la calmarea tulbur─ârilor digestive. Ace╚Öti agen╚Ťi pot ameliora, de asemenea, indigestiile ├«nso╚Ťite de crampe, gra╚Ťie efectului antispasmodic al acestora.
 5. Printre altele, consumul de ceai de tei are un efect de relaxare. Datorită efectului calmant, ceaiul de tei contribuie la ameliorarea insomniilor. Ceaiul de tei are, de asemenea, și efect anticonvulsiv.
 6. Printre beneficiile acestui ceai de tei se num─âr─â ╚Öi ├«nt─ârirea sistemului imunitar. Mul╚Ťumit─â func╚Ťiilor antibacteriene ale compu╚Öilor din ceaiul de tei, acesta ajut─â organismul, oferindu-i rezisten╚Ť─â la bacterii ╚Öi viru╚Öi.
 7. Un alt beneficiu al consumului de ceai de tei este acela c─â are efect diuretic. Datorit─â acestui efect diuretic, ceaiul de tei se recomand─â ├«n dietele ╚Öi curele alimentare de sl─âbit, deoarece prin intermediul acestuia se elimin─â apa, at├ót prin urin─â, c├ót ╚Öi prin transpira╚Ťie, ceea ce ajut─â la men╚Ťinerea greut─â╚Ťii optime a corpului.
 8. De asemenea, acest ceai de tei este cunoscut ╚Öi pentru efectul antiinflamator. Gra╚Ťie propriet─â╚Ťilor antioxidante, ceaiul de tei amelioreaz─â durerile musculare ╚Öi pe cele ale ligamentelor.

Beneficiile externe ale consumului de ceai de tei

Pe l├óng─â beneficiile pentru uz intern ale ceaiului de tei exist─â ╚Öi beneficii pentru uz extern. Datorit─â acestor propriet─â╚Ťi, ceaiul de tei a c─âp─âtat o popularitate tot mai mare ├«n industria cosmetic─â, gra╚Ťie propriet─â╚Ťilor curative, hidratante ╚Öi tonice ale acestuia:

 1. Aplicat pe comprese, iar mai apoi pe cearcănele din jurul ochilor, acesta are un efect de minimizare asupra lor, estompându-le și luându-le din vizibilitatea accentuată. Pentru efectul scontat este nevoie de o rutină cu comprese de ceai de timp pe o perioadă de opt-zece zile.
 2. Printre beneficiile externe ale ceaiului de tei se num─âr─â ╚Öi efectul hidratant al acestora. Ceaiul de tei este folosit ├«n industria cosmetic─â ├«n compozi╚Ťia m─â╚Ötilor faciale pentru hidratare.
 3. Ceaiul de tei are, de asemenea, propriet─â╚Ťi tonice odat─â aplicat pe ten. Mul╚Ťumit─â acestei propriet─â╚Ťi, la baza c─âreia stau efectul antiinflamator ╚Öi antiseptic al ceaiului de tei, acesta ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte vizibil aspectul ╚Öi calitatea tenului.

Contraindica╚Ťii ├«n ceea ce prive╚Öte consumul de ceai de tei

Ceaiul de tei are, pe lângă efectele benefice, și efecte secundare neașteptate, care rezidă în urma consumului în exces sau în anumite cazuri speciale în care acesta nu se recomandă:

 • Consumul de ceai de tei nu se recomand─â femeilor ├«ns─ârcinate sau aflate ├«n perioada de al─âptare, deoarece ├«mpiedic─â absorb╚Ťia fierului ├«n organism.
 • ├Än cazul persoanelor care posed─â boli cardiovasculare, ceaiul de tei trebuie s─â fie consumat potrivit sfaturilor unui medic ori este chiar contraindicat, deoarece, consumat ├«n exces, produce accelerarea ritmului cardiac…
 • De asemenea, consumul de ceai de tei recomandat este de maximum trei c─âni pe zi pentru un adult ╚Öi maximum o can─â pe zi pentru copii.