Ce analize trebuie sa faci la vârsta de 50 de ani

Ar trebui s─â ╚Ötim cu to╚Ťii ce analize trebuie s─â facem la 50 de ani, deoarece odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â trebuie s─â fim mult mai aten╚Ťi la starea noastr─â de s─ân─âtate.

Dac─â la 20 de ani nu prea ne interesa acest aspect al vie╚Ťii noastre ╚Öi chiar dac─â uneori ne durea o parte a corpului ╚Öi nu ├«i ofeream o prea mare importan╚Ť─â, odat─â cu atingerea pragului de 50 de ani trebuie s─â ne facem neap─ârat unele analize foarte importante.

Depistarea precoce a unor afec╚Ťiuni legate de ├«naintarea ├«n v├órst─â ne scap─â de foarte multe complica╚Ťii.

Dup─â ├«mplinirea v├órstei de 50 de ani, este necesar s─â ne facem anual analizele, pentru a depista orice afec╚Ťiune, din timp.

Femeile trebuie s─â efectueze ├«n fiecare an o mamografie, dar ╚Öi o analiz─â hormonal─â (estrogen, progesteron). Chiar dac─â e╚Öti perfect s─ân─âtoas─â, trebuie s─â faci anual aceste analize, pentru a depista din timp apari╚Ťia unor afec╚Ťiuni care se pot agrava.

Femeile care au trecut de v├órsta de 50 de ani trebuie s─â efectueze c├ót mai des posibil un control oftalmologic pentru a depista afec╚Ťiunile care apar, inevitabil, odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â.

Odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â suntem predispuse la degenerescen╚Ť─â muscular─â, aceasta fiind principala cauz─â a pierderii vederii centrale, glaucomul ne scade ireversibil vederea, iar cataracta ne afecteaz─â prin sc─âderea progresiv─â a acuit─â╚Ťii vizuale, mai ales la distan╚Ť─â.

Din aceste motive, este indicat s─â ne facem c├ót mai des un control oftalmologic, pentru a putea depista din timp chiar ╚Öi afec╚Ťiunile minore care se pot dezvolta ╚Öi ne pot afecta vederea.

Important este ╚Öi controlul dermatologic, mai ales dup─â ├«mplinirea v├órstei de 50 de ani. Aceste analize extrem de importante se realizeaz─â pentru depistarea leziunilor specifice melanomului, prin analizarea am─ânun╚Ťit─â a tuturor aluni╚Ťelor de pe corp.

Odat─â la doi ani trebuie f─âcute analize pentru m─âsurarea densit─â╚Ťii osoase. Aceast─â analiz─â se nume╚Öte osteodensitometrie ╚Öi este indicat─â mai ales femeilor, deoarece apari╚Ťia menopauzei ╚Öi modific─ârile hormonale cresc riscul apari╚Ťiei acestei boli.

Cel mai important test pentru femei este Babe╚Ö – Papanicolau.

Acesta identifică modificările celulare anormale de la nivelul colului uterin. Astfel, se poate depista cancerul de col, care este foarte întâlnit mai ales în rândul femeilor de peste 50 de ani.

Aceast─â analiz─â const─â ├«n prelevarea unei mostre de celule de la nivelul colului uterin ╚Öi ├«n expunerea acestora la microscop…

Dac─â ai ├«mplinit deja frumoasa v├órst─â de 50 de ani, nu ar trebui s─â ignori cele detaliate mai sus. ├Än fiecare an ar trebui s─â ├«╚Ťi faci aceste analize extrem de importante, pentru a te asigura c─â starea ta de s─ân─âtate este una perfect─â.