Home Articol Newsletter Coacăzele roșii alină durerile de burtă

Coacăzele roșii alină durerile de burtă

autor Elena Yvette
350 vizualizari

Coacăzele roşii sunt, fără îndoială, unele dintre fructele de pădure cele mai apreciate. Asta graţie gustului acrişor și savorii deosebite. Conţinutul bogat de acid citric le face un adevărat aliment-medicament pentru afecţiuni ale stomacului și ficatului.

Coacăzele roșii alină durerile de burtă

Coacăzul roşu este un arbust comun, spontan sau cultivat, cu fructe de culoare roşie sau gălbuie, grupate în ciorchini. Încă din Evul Mediu medicii întrebuinţau coacăzele pentru a trata diverse afecţiuni digestive acute.

Principalele virtuţi

Fructele se caracterizează prin excelente proprietăţi aperitive şi tonic digestive, reprezentând în acelaşi timp un bun diuretic şi depurativ (elimină toxinele).

Coacăzele sunt răcoritoare şi au o acţiune uşor laxativă. Sunt considerate fructe tonice, de aceea sunt indicate în afecţiuni însoțite de febră şi caz de probleme digestive acute (ale stomacului şi intestinelor). Acizii organici (citric, tartric şi malonic) au probabil efecte mai importante decât alte minerale sau vitamine prezente în fructe.

În privinţa conţinutului de vitamina C, diverşi autori au stabilit valori diferite, variind intre 40 şi 155 mg/ 100g.

Cum le puteţi consuma:

Se recomanda ca fructele să fie consumate crude sau sub formă de sucuri. La fel ca în cazul altor fructe cu un conţinut mare de apă, modul de cultură este esenţial: utilizarea îngrăşămintelor sintetice poate creşte conţinutul de apă în detrimentul mineralelor şi vitaminelor.

Coacăzele se pot folosi cu succes în bucătărie însă în felul acesta pierd o parte din elementele nutritive.

Remedii
Pentru vitaminizarea organismului, consumați jeleu de coacăze roșii. Acesta se prepară astfel: fierbeți suc proaspăt de fructe în cantitate egală cu zahăr. După ce începe să clocotească, curățați spuma din cinci în cinci minute. Când lichidul a devenit suficient de consistent, turnați-l în vase curate si depozitați-l la rece. Luați de două sau de trei ori pe zi câte două lingurițe de jeleu.

Compoziție (la 100 grame)

Energie (kcal)                      28,0
Apă (g)                                   82,8
Proteine (g)                          1,1
Glucide disponibile (g)    5,0
Fibre alimentare (g)          8,2
Lipide (g)                               0,33
Caroten (mcg)                      70,0
Vitamina C (mg)                  40,0
Magneziu (mg)                     13,0
Fosfor (mg)                           30,0
Calciu (mg)                           36,0
Vitamina E (mg)                 0,1
Vitamina D (mcg)                 –
Vitamina B1 (mg)               0,04
Vitamina B2 (mg)              0,06
Vitamina B3 (mg)              0,1
Vitamina B5 (mg)              0,06
Vitamina B6 (mg)              0,05
Vitamina B9 (mcg)              –
Fier (mg)                                1,2…

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies