Hirsutism – tratament care da rezultate

Share

Suferiţi de hirsutism dacă aveţi păr des şi negru în zone unde creşte de obicei la barbaţi (piept, spate, abdomen, faţă),

Hirsutism - tratament

Majoritatea femeilor cu hirsutism dau vina pe sindromul ovarului polichistic (PCOS), o afecţiune cauzată de un dezechilibru de hormoni, cu simtome ce includ creşterea anormală a părului, menstruaţie iregulată, obezitate şi infertilitate. Aproximativ jumătate din femeile cu o formă uşoară de hirsutism au nivelul de androgeni (hormoni masculini) mai mare decât normal. Unele medicamente pot cauza apariţia hirsutismului. În unele situaţii cauza este o problemă gravă sau o situaţie, cum ar fi o tumoare ce necesită tratament. De multe ori însă nu se poate găsi „vinovatul” acestei condiţii.

Hirsutismul afectează aproximativ 10% din femeile din America, ereditar în familie sau anumite grupuri etnice.  Poate apărea şi la bărbaţi, dar doar femeile sunt afectate de hirsutism.

Îndepărtarea părului nedorit

Indiferent de cauza excesului de păr, există o varietate de metode să îl îndepărtaţi:

  • Pierderea în greutate. Slăbiţi dacă sunteţi supraponderală. Astfel reduceţi cantitatea de hormoni masculini din organism care cauzează afecţiunea.
  • Îndepărtarea părului acasă. Vă puteţi rade, pensa sau epila cu ceară sau creme depilatoare.  Acestea din urmă pot cauza iritaţii la unele femei, aşa că încercaţi prima oară pe interiorul încheieturii, apoi aşteptaţi o zi până să aplicaţi pe alte părţi ale corpului. Dacă nu apar reacţii adverse, puteţi folosi crema cu încredere.
  • Decolorarea. Produsele de albire fac părul mai puţin vizibil. Aplicaţi iniţial pe o zonă mică pentru a evita iritaţiile.
  • Electroliza. Electroliza foloseşte un ac mic prin care un impuls electric este livrat în foliculul de păr, astfel distrugându-l. Electroliza este scumpă şi necesită multe tratamente, dar îndepărtează părul permanent.
  • Îndepărtarea părului cu laser. Această tehnică foloseşte un laser pentru a distruge foliculii de păr individual, astfel încât aceştia să nu crească din nou. Ca electroliza, e o metodă scumpă şi necesită multe tratamente.

Când să mergeţi la medic

Dacă nu sunteţi mulţumită de tehnicile de îndepărtare a părului, consultaţi un medic. Dacă aveţi nivelul de hormoni masculini ridicat, medicamentele anti-androgeni îl pot ţine sub control. Acelaşi efect au şi contraceptivele orale. Mai există şi o cremă pe bază de prescripţie medicală care poate încetini creşterea părului nou de pe faţă, dar nu vă scapă de cel apărut deja…

Mergeţi la medic dacă prezentaţi brusc hirsutism şi menstruaţie iregulată, împreună cu caracteristici tipic masculine, cum ar fi voce îngroşată sau creşterea masei musculare. Acestea pot fi semne ale unei tulburări mult mai grave, cum ar fi o tumoare a glandei suprarenale sau ovariene, sindromul Cushing, care pot apărea de la expunerea prelungită la hormoni de stres cu nivel ridicat..


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news