Cum să te bronzezi în siguranță

Share

Frumoasele zile de vară pe litoral sunt o invitaţie aproape irezistibilă pentru a ne petrece cât mai mult timp la plajă sub soarele generos. Dar, dacă efectele benefice ale soarelui sunt de mult timp demonstrate, acelaşi lucru este valabil în privința pericolelor la care ne expunem când întrecem măsura: arsuri, riduri, cancere. Un lucru este însă foarte important: suntem singurii în măsură să decidem dacă soarele ne va fi un aliat sau, dimpotrivă, un duşman.

Cum să te bronzezi în siguranță

Este adevărat că pielea bronzată este mai plăcută la vedere, chiar mai sexy, dar, ca o simplă observație de bun-simţ, pentru cei care nu s-au convins încă „pe pielea lor”, excesul de soare poate fi foarte dăunător. Iată răspunsurile la zece întrebări pe care cu siguranță vi le-ați pus în legătură cu protecţia împotriva radiațiilor solare:

1. Există condiții speciale de bronzat la mare sau sunt aceleași peste tot?

Cantitatea de radiații ultraviolete reflectate diferă în funcție de locul în care ne aflăm. Apa reflectă 5-10% din radiații, iarba 3%, iar nisipul, 30%. Prin urmare, dacă sunteți la plajă, trebuie să luaţi în calcul cantitatea suplimentară de radiaţii din cauza combinaţiei apă+nisip.

2. Ce sunt radiațiile ultraviolete?

O parte din energia solară care atinge suprafaţa pământului este compusă din radiații ultraviolete invizibile (UV). Acestea sunt de două feluri:
– UVA — Au o frecvenţă cuprinsă între 315 şi 400 nanometri şi alterează pielea în profunzime, provocând îmbătrinirea ei prematură, apariția ridurilor şi cancerelor cutanate.

– UVB — Au o frecvenţă cuprinsă între 280 şi 315 nanometri şi acționează la suprafața pielii, producând arsuri. În plus, acestea stau la originea cataractelor şi a cancerelor de piele.

3. Din ce moment al zilei sunt nocive radiațiile solare?

După ora 11:00 şi până jurul orei 16:00. În această perioadă, intensitatea razelor ultraviolete este maximă şi, prin urmare, prezintă un grad mai mare de pericol.

4. Ne putem bronza la umbră?

Cu siguranţă. Copacii, umbrelele şi parasolarele nu filtrează total razele ultraviolete. În plus, o bună parte din radiații sunt reflectate de sol. De aceea, este bine să vă protejaţi de soarele arzător chiar şi când stați la umbră.

5. Dar dacă sunt nori?

Răspunsul este acelaşi. Razele soarelui traversează norii, aceştia absorbând doar jumătate din radiaţiile ultraviolete. Nu vă lăsați păcăliţi dacă există „o brumă” de nori care ascund soarele!

6. Care sunt principalele binefaceri ale soarelui asupra organismului?

Soarele fixează vitamina D, facilitează absorbţia calciului și previne rahitismul. În anumite condiţii, se recomandă în tratamentul unor boli de piele. De asemenea, soarele creează o stare de bună dispoziţie, declanşând o scădere a melatoninei (hormonul stresului). Aşadar, când este soare, totul merge bine!

7. Intensitatea protecţiei solare trebuie să varieze în funcţie de vârstă?

Da, în ceea ce-i priveşte pe cei mici, nu pentru restul. Protecţia solară trebuie asigurată la toate vârstele, pentru a nu epuiza prematur „capitalul” natural de protecţie ale pielii, expunându-ne la boli grave. Prin urmare, regula de aur este protejarea intensă, de la vârste foarte mici, împotriva radiaţiilor ultraviolete, pentru a menţine hidratarea şi elasticitatea pielii un timp cât mai îndelungat.

8. Soarele provoacă riduri?

Din păcate, răspunsul este afirmativ. Fiecare individ dispune de un anumit „capital” e protecţie solară care cu timpul se epuizează. Specialiştii consideră că pe la sfârşitul adolescenţei am consumat cam 50% din rezervele de protecţie ale pielii. După o anumită perioadă de expunere la radiaţii, rezistenţa acesteia începe să scadă, iar elasticitatea ei se pierde. Apar primele semne de îmbătrânire cutanată: pete maronii, riduri.

9. Anumite zone ale corpului sunt mai expuse?

Gâtul, urechile sau partea posterioară a genunchilor sunt zone unde pielea este mai delicată. Altele, cum ar fi umerii, nasul şi fruntea, sunt în mod natural mai expuse la soare. Este bine ca aceste regiuni să fie în mod special protejate, deoarece arsurile solare se produc cu predilecție în aceste zone ale corpului, fiind foarte dureroase…

10. Femeile însărcinate se pot expune la soare?

Fluctuaţiile hormonale ce survin în această perioadă fragilizează pielea şi o fac mai puţin rezistentă. Cu toate acestea, gravidele pot profita de soare, dar cu multă prudenţă şi fără a se expune  în perioada de maximă intensitate a radiaţiilor (între orele 11:00 şi 17:00). O atenţie deosebită trebuie acordată burţii şi sânilor, deoarece modificarea dimensiunilor acestora le fac mult mai expuse la radiaţii.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente