Cum se poate trata dependenta de operatii estetice?

Share

Cum se poate trata dependența de operații estetice? Desi primele intervenții estetice au apărut în urmă cu mai mult de 4.000 de ani, în India, oamenii de atunci nu doreau să își îmbunătățească aspectul normal, ci încercau să repare greșelile naturii sau chiar accidentele. În vremurile actuale, acestea reprezintă o adevărată industrie care generează venituri de peste 3.5 miliarde de euro în fiecare an la nivel mondial. Însă, aceste operații estetice reprezintă o necesitate sau sunt un moft?

Cum se poate trata dependența de operații estetice

Cum se poate trata dependența de operații estetice în zilele noastre, când există tot mai multe femei care cad în capcana mirajului dorinței de înfrumusețare? Chirurgia estetică a depasit bariera necesității medicale, iar intervențiile pentru mărirea sânilor, abdominoplastia sau rinopastia au devenit un capriciu al vremurilor, care este foarte aproape de a crea dependență.

„Cred că viaţa din zilele noastre a schimbat datele problemei, chirurgia estetică oscilând acum între capriciu şi necesitate. O femeie frumoasă nu este doar mai atrăgătoare, dar e mai căutată în diverse meserii, e mai bine remunerată, e mai rapid avansată pe scară ierarhică. Mass-media promovează frumuseţea «perfectă» şi de aceea chirurgia estetică devine indispensabilă. Persoanele obişnuite nu își schimbă radical viaţa după astfel de intervenţii. O persoană publică sau o vedetă poate însă să câştige mai mult datorită operaţiilor – contracte noi sau mai interesante, o imagine mai bună”, a declarat medicul estetician Călin Doboș.

Când se instalează dependența și cum poate fi stopată?

Rezultatele sunt rapid remarcate de către cei din jur, complimentele oferă un motiv de bucurie celui operat, iar dependența nu este neapărat pentru intervenție în sine, ci pentru reacțiile celor care te complimentează pentru noul aspect. De obicei, la câteva luni sau la un an de la o intervenție, apar întrebările „Ce mai pot face pentru a fi din nou apreciată?”, iar astfel se naște dorința unei noi operații. Cum se poate trata dependența de operații estetice în asemenea circumstanțe?

„Există acest sindrom al dependenţei de operaţii estetice. Iniţial este visul, apoi încep căutările, vizita la medic şi de cele mai multe ori totul se încheie cu o nouă intervenţie. Ce se poate face? Dacă dorinţele sunt nerealiste şi medicul rămâne medic, acesta va încerca să stopeze cererile care depăşesc necesitatea fizică. Pacientul trebuie descurajat când solicită o intervenţie ce nu îşi are rostul. De exemplu, nu aş opera sânii unei femei care nu are cel puţin șase luni de la naştere sau nu aş aplica implanturi de 575 ml, pentru că vor apăsa pe coloana cervicală şi cu timpul se va forma cocoaşă – ceea ce este total nemedical”, a adaugat medicul.

Riscurile dependenței de operații estetice

Cum se poate trata dependența de operații estetice, când intervențiile sunt foarte frecvente? Aceasta dependență de operații estetice este foarte des întâlnită, atât la vedetele de la Hollywood, cât și cele de pe meleagurile noastre, iar mass-media prezintă des cazuri ale persoanelor care au exagerat cu intervențiile facute. Unul dintre cele mai bune exemple este celebra Donatella Versace…

Specialiștii afirmă că operațiile estetice induc inițial o stare de fericire, dar, în timp, acestea pot da naștere unor probleme grave de sănătate precum afectarea nervilor unor părți din corp din cauza intervențiilor repetate, îmbătrânirea pielii sau chiar distorsionarea coloanei vertebrale, de aceea trebuie ca femeile să fie cât mai bine informate cu privire la cum se poate trata dependența de operații estetice, pentru a nu ajunge apoi să regrete intervențiile.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news