Un ghid esențial de alimentație anti-îmbătrânire este util de aplicat la orice vârstă însă este bine să cunoașteți anumite secrete încă din timp, pentru a fi capabile să vă mențineți pentru o perioadă mai îndelungată aspectul tânăr, frumusețea și vitalitatea.
Acest ghid esențial de alimentație anti-îmbătrânire pe care vi-l propunem în acest articol este foarte util, iar rezultatele vor putea fi observate în timp. Aruncaţi o privire în farfuria dvs. Secretul tinereţii şi al prevenirii bolilor se află chiar aici, în hrana noastră de zi cu zi. Aflați ce trebuie să mâncați pentru ca alimentația să devină o veritabilă sursă de sănătate şi energie.
Hrana este unul dintre stâlpii de bază ai sănătăţii noastre şi, în același timp, o armă eficientă în lupta împotriva îmbătrinirii organismului. Numeroase studii ştiinţifice ne aduc în permanență dovezi referitoare la modul în care ceea ce mâncăm ne poate influenţa rezistenţa la boli, dinamismul şi chiar starea de spirit. În ultima vreme, „vedetele” incontestabile în materie de nutriţie sunt antioxidanţii; vitaminele A, C, E, zincul, seleniul, provitamina A, ca şi flavonoidele sau alte substanţe vegetale ţin capul de afiş al alimentaţiei. Iată cum funcționează acest ghid esențial de alimentație anti-îmbătrânire:
Antioxidanţii – eroii luptei împotriva degradării organismului
Printre factorii din acest ghid esențial de alimentație anti-îmbătrânire se numără în primul rând, antioxidanții. Aceste substanţe protectoare ajută organismul sa limiteze consecinţele excesului de radicali liberi — compuşi chimici instabili, care deteriorează celulele corpului uman, contribuind astfel la prevenirea unui mare numar de boli (în special a afecţiunilor cardiovasculare şi a unor forme de cancer).
În egală măsură, antioxidanţii ne permit să evităm îmbătrânirea prematură a celulelor din organism şi să ne conservăm preţiosul „capital” de sănătate. Niște exemple foarte bune de antioxidanți alimentari puternici sunt: fasolea roșie, anghinarea, morcovii, roșiile, cartofii dulci, ceapa roșie, arpagicul, usturoiul crud, varza roșie (fiartă), broccoli, ridichiile, spanacul, sparanghelul, coriandrul, nucile, ciocolata neagra, fructele de pădure, merele, strugurii roșii, vinul roșu.
Optați pentru sursele naturale
Alţi compuşi alimentari care fac parte din acest ghid esențial de alimentație anti-îmbătrânire, a căror importanţă aproape că nu poate fi subliniată îndeajuns, sunt acizii graşi specifici. Dintre aceștia, se remarcă în special acizii grași Omega-3, prezenţi în carnea de peşte oceanic, dar o importanță foarte mare o au şi acizii grași Omega-6 (din uleiurile vegetale), probioticele (lactobacterii din iaurturi şi lapte fermentat) şi prebioticele (fibre vegetale, de pildă fructo-oligo-zaharidele).
Aceste substanţe sunt implicate în mecanismele de protecţie a celulelor şi în procesele imunitare (cresc rezistenţa organismului la boli). În viaţa de zi cu zi, ele intervin pentru a ne menţine sănătatea pielii, mobilitatea articulaţiilor şi supleţea taliei…
Dacă vrem să beneficiem din plin de rolul lor protector, trebuie să ni le procurăm în primul rând din surse naturale — adică din legume şi fructe, cereale, peşte gras, uleiuri vegetale sau chiar din… vinul roşu! Cercetările din ultimii ani au arătat că, în combinaţie, efectul acestor compuşi alimentari este mai puternic, altfel spus, acţionează „în sinergie”. Iată un bun motiv pentru a pune la loc de cinste în dieta noastră alimentele care le conţin!
Citește și: Tratament pentru piele uscata