Dacă eşti în căutarea unei reţete de detergent de casă ecologic, noi îţi vom propune unul care poate fi folosit ca substituent al celui comercial.
Ai început să fii din ce în ce mai dornică să îţi prepari produse naturiste din ce în ce mai mult şi poate că eşti dornică să faci şi un detergent de casă ecologic, dar probabil încă nu ai o reţetă? Noi ţi-o propunem pe cea mai folosită de femeile din întreaga lume.
Următoarele ingrediente nu sunt greu de găsit, întâlnindu-se chiar şi în detergenţii comerciali, dar poate ştiţi că aproape tot ce este comercial conţine şi substanţe chimice periculoase, precum şi conservanţi şi coloranţi, uneori dăunători. Criteriul de selectivitate al detergenţilor de pe piaţă probabil că este ambalajul, eventual proprietăţile pe care le au, dar desigur că investitorii încearcă să vă atragă prin numeroase mijloace să le cumpăraţi produsele care pot dăuna organismului nostru.
Ingrediente – detergent pudră
- 250 g percarbonat de sodiu;
- 250 g sodă de rufe (calcinată) – Na2CO3;
- 250 g bicarbonat de sodu (NaHCO3);
- 250 g săpun de rufe ras cât mai mărunt;
- 10-15 ml ulei esenţial (puteţi alege unul dintre aceste sortimente: lavandă, mentă, eucalipt, lemongrass, citronella, cimbru).
Toate aceste ingrediente se amestecă într-un vas până se va omogeniza conţinutul.
Pentru o spălare, este de ajuns să folosiţi 30 g.
Pentru hainele pătate sau murdare, se folosește o cantitate mai mare, de aproximativ 60-70 grame.
Dacă veţi spăla la o temperatură de 40 °C, la un program de 40 minute, săpunul ras se va dizolva întotdeauna.
Sfaturi:
- Acest conţinut rezultat trebuie depozitat într-un borcan cu capac, deoarece soda calcinată şi percarbonatul de sodiu prezintă un efect higroscopic, adică atrag umiditatea din aer.
- În timpul preparării şi utilizării, folosiţi mănuşi de protecţie.
Acestă reţetă de detergent de casă ecologic este uşor de preparat. Este folositor mai ales bebeluşilor, deoarece ei au pielea mai sensibilă.
Citește și: Masti faciale cu argila
Avantajele utilizării unui detergent de casă ecologic
- Se recomandă folosirea produselor naturiste mai ales în timpul sarcinii, deoarece majoritatea celor din comerţ au substanţe chimice deosebit de periculoase, care pot duce la apariția cancerului.
- Detergenţii de pe piaţă sunt foarte periculoşi pentru sănătate, deoarece pot produce dezechilibre hormonale şi tiroidiene, precum triclosanul, un agent antibacterian de natură chimică.
- Produsele naturiste diminuează poluarea apei, a aerului şi îndeosebi a naturii.
- Aceste produse naturiste prezintă ingrediente naturale, care se biodegradează.
Vă vom prezenta şi o reţetă de detergent, dar care este lichid, în cazul în care aveţi astfel de preferinţe:
- 3,7 l apă (ori decoct de nuci de săpun);
- 150 g săpun rufe;
- 250 g bicarbonat de sodiu;
- 10 ml ulei din sâmburi de grepfrut (nu ulei esenţial, vă trebuie ulei vegetal);
- 10 ml ulei esenţial în funcţie de preferinţele dumneavoastră.
Veţi pune într-un vas metalic săpunul ras şi apa (cât să acopere conţinutul, aproximativ 500-700 ml) conform informațiilor oferite de sciencedaily.com. Se amestecă la foc mic până se dizolvă săpunul complet. Într-un vas mai mare, adăugaţi aproximativ trei litri de apă caldă şi amestecul de mai sus, dizolvat. Veţi adăuga la sfârşit bicarbonatul de sodiu. Omogenizaţi totul bine, adăugaţi şi uleiul de grepfrut (conservant natural), dar şi uleiul esenţial.
Pentru o spălare, este suficient să folosiţi o jumătate de ceaşcă, dar dacă rufele sunt mai murdare, puteţi folosi o cană de detergent lichid…
Sperăm că vă vor fi de folos aceste două reţete de detergent de casă ecologic şi că ne veţi spune părerea dumneavoastră!.