Cearcănele pot afecta persoanele de ambele sexe, indiferent de vârstă, căci sunt foarte mulți factori responsabili de apariția lor.
Una dintre cauze ar putea fi ritmul de viață dezordonat. De asemenea, excesul de băuturi alcoolice, cafea sau tutun afectează într-un mod deloc favorabil calitatea acestor zone ale feței, extrem de sensibile.
În general, prin odihnă, relaxare, evitarea abuzurilor și adoptarea unei alimentații bogate in vitamina C, aceste umflături inestetice se pot estompa. Este însă de multe ori necesar şi un tratament extern. Iată câteva propuneri în acest sens:
– Aplicați în fiecare seară pe ochi comprese înmuiate într-un decoct din flori de tei. Mențineți-le timp de 10-15 minute. Confecționați din pânză niște săculeți pe care să-i umpleți cu flori de tei ori muşetel. Introduceți-i apoi în apă clocotită pentru un minut, iar când s-au răcit, așezați-i pe pleoape.
– Cearcănele pot fi atenuate aplicând comprese cu apă sărată (25 g la 500 ml apă)…
– Infuzia de albăstrele are o acțiune calmantă în bolile de ochi şi reduce în mai putin de zece zile volumul pungilor de grăsime localizate sub pleoapele inferioare. Puneți o lingură de plantă uscată la o cană de apă clocotită. Lăsați să se răcească, strecurați și aplicați comprese cu ceai călduț pe pleoape. Mențineți 10-15 minute.