Cum asortăm culorile și cum creăm ținute corecte din punct de vedere cromatic?

Share

Asortarea culorilor în vestimentație este o activitate care necesită atenție, pentru că riști să asortezi două nuanțe greșite. Iată care sunt micile reguli de care trebuie să ții cont când îți creezi o ținută!

Fiecare dintre noi avem piese vestimentare, accesorii sau încălțăminte din garderobă pe care le prețuim foarte tare, dar nu știm exact cum să le asortăm ca la sfârșit să iasă o ținută corectă din punct de vedere cromatic.

Cum asortam culorile

După diferite criterii, putem împărți culorile în:

Culorile primare sunt roșu, galben și albastru. Prin amestecarea culorilor primare, vor ieși culorile secundare: din combinația roșu cu galben vom obține portocaliu, din roșu cu albastru vom obține mov, din galben cu albastru vom obține verde.

Prin amestecarea unei culori secundare cu una primară, vom obține culorile terțiare, de exemplu: roșu-orange, galben-orange, galben-verde, verde-albastru, albastru-mov, roșu-violet.

De altfel, există culori calde și culori reci. Din categoria culorilor calde fac parte: roșu, portocaliu, roz, galben, dar și nuanțe de mov, iar din categoria culorilor reci fac parte : verde, albastru, nuanțele de tip verde-albastru.

Pentru a putea combina aceste culori, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte: intensitate, luminozitate și cantitatea de culoare pe care o folosim. Cantitatea de culoare pe care o folosim contează foarte mult atunci când facem o ținută, pentru că trebuie să folosim în cantități egale sau aproximativ egale. Cu cât culorile sunt mai apropiate, nu veți da în niciun caz greș cu ținuta voastră, de exemplu: poți combina roșu cu orange cu roșu sau albastru-mov cu mov.

Cum asortam culorile

Dacă te gândești să porți mai mult de o piesă vestimentară care are aceeași culoare, asigură-te că, culorile sunt exact sau la fel sau măcar că sunt nuanțe total diferite. Dacă sunt nuanțe care sunt foarte apropiate, vei arăta ca și cum ai încercat să asortezi corect, dar nu ți-a reușit.

Nu asocia cu ținută care este all black cu o pereche de încălțări maro. Poți asocia aceste culori doar în momentul în care accesorizezi cu bijuterii de aceeași culoare care este regăsită pe încălțăminte.

Culoarea maro este foarte potrivită de asociat cu nuanțele neutre calde, mai ales în anotimpul ploios. Însă, nu poți combina această nuanță cu roșu, roz sau chiar violet.

Încă un mic de sfat de care poți ține cont este să te inspiri din print-urile de pe diferitele piese vestimentare sau de pe accesorii. Vezi ce culori au fost combinate și aplică și tu aceste asocieri în ținuta ta. Poți folosi nuanța predominantă pentru piesa sau piesele vestimentare mai mari, iar pentru accesorii sau încălțăminte poți folosi nuanțele care sunt mai puțin regăsite.

Cum asortam culorile

Iată care sunt nuanțele pe care nu trebuie să le combini niciodată!

Asocierile de acest tip trebuie evitate: roz și roșu, verde și albastru, negru și maro, negru și albastru, alb și crem și maro și gri.

Negrul și albul sunt non-culori. Din fericire, acestea pot fi combinate cu mai multe tipuri de culori. Iată care sunt combinațiile de non-culori și culori:

Roșul face parte din categoria de culori primare, iar noi îl putem combina cu alb, negru, portocaliu, verde sau mov. Nu este potrivită asocierea de tip roșu-galben sau roșu-albastru.

Cum asortam culorile

Albastrul poate fi combinat cu atât cu non-culorile, cât și cu culorile. Poți opta pentru nuanțe de violet, portocaliu sau verde pentru a face o ținută corectă din punct de vedere cromatic. De asemenea, specialiștii nu recomandă să combini nuanța de albastru cu nuanțe de galben sau roșu.

Culoarea galben poate fi asociată cu nuanțe de tip bej, crem, alb, negru, violet, portocaliu și chiar verde.

Piesele vestimentare gri le poți combina cu albastru, negru, maro și alb.

Nuanțele de maro de pe hainele sau accesoriile tale se asortează cu cele de gri și albastru, dar și cu alte nuanțe deschise, dar asta depinde foarte mult de nuanța de maro folosită.

Cum asortam culorile

Asortarea culorilor în funcție de culoarea părului tău și culoarea tenului

Culoarea părului sau a tenului te poate ajuta sau, dimpotrivă, te poate duce în eroare în momentul în care vrei să îți creezi o ținută. Iată care sunt micile sfaturi de care te poți folosi când îți creezi o ținută:

Dacă nuanța părului tău este de culoare închisă, iar tenul tău este deschis, se recomandă să alegi următoarele asocieri de nuanțe:

  • Maro cu galben
  • Maro cu alb
  • Maro cu gri
  • Bej cu alb
  • Bej cu albastru

Dacă nuanța părului și a tenului este deschisă, poți încerca următoarele combinații:

  • Maro cu mov
  • Gri cu negru
  • Negru cu caramel
  • Ciocolatiu cu roșu
  • Negru cu alb

Poate nu te-ai gândit până acum, dar poți asocia culorile regăsite pe îmbrăcăminte cu culoarea ochilor tăi:

  • Dacă ai ochii albaștri, încercă să porți negru, gri sau alb. Poți asocia cu aceste non-culori nuanțe de verde, albastru, turcoaz sau chiar roșu.
  • Dacă ai ochii verzi, porți purta orice piesă vestimentară în culori de portocaliu sau maro, iar dacă ai ochii căprui sau negri, poți purta nuanțe de portocaliu, piersică, nuanțe de bej, dar și nuanțe bazate pe verde.

Combinații clasice de culori pentru o ținută corectă din punct de vedere cromatic:

  • O culoare caldă și una neutră – Aici poți asorta foarte ușor o nuanță de roșu cu negru.
  • O culoare rece și două neutre- În cazul de față, poți asorta gri, negru și violet.
  • Două culori reci și/sau calde și una neutră- Aici un exemplu bun este o combinație de galben, verde și gri.
  • Două sau trei culori neutre- Poți adăuga elemente de negru, alb sau gri.
  • Două sau mai multe culori neutre calde- În acest caz, poți purta maro cu crem.
  • Un model și una sau două culori neutre simple.
  • Un model și o culoare simplă din cadrul modelului regăsit pe o piesă vestimentară.
  • Un model, o culoare neutră și o culoare simplă din model…

Acum, că cunoști aceste mici reguli, le poți pune în aplicare și poți crea ținute care nu vor avea greșeli din punct de vedere cromatic. Ai nevoie doar de timp liber și de foarte multă dăruire, iar dacă la început lucrurile nu vor arăta cum îți dorești, vei tot practica și vei ajunge să creezi ținute foarte bune.

Cum asortam culorile Cum asortam culorile


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news