Astenia de toamna – manifestari, remedii

Share

Precum in cazul asteniei de primavara, statisticile arata ca una din zece persoane sufera de astenia de toamna. Principala cauza a asteniei de toamna este reprezentata de gradul deficitar de adaptabilitate a corpului la temperaturile atat de diferite de zi si de noapte, de cantitatea mai redusa de lumina si de alimentatia necorespunzatoare.

Astenia de toamna

Astenia de toamna mai poate fi declansata si de rutina haotica, dar si de oboseala severa.

Simptomele asteniei de toamna

Diagnosticul de astenie de toamna va fi cu adevarat corect numai dupa ce medicul specialist va constata aceleasi simptome specifice acestei stari trei ani la rand.

In ceea ce priveste manifestarile asteniei de toamna, acestea includ:
•    depresia;
•    anxietatea;
•    irascibilitatea;
•    aparitia somnolentei;
•    oboseala severa;
•    izolarea de social;
•    apetit sexual foarte scazut.

Cum poate fi prevenita astenia de toamna?

In vederea prevenirii asteniei de toamna, trebuie urmati cativa pasi simpli:
•    petrecerea a cat mai mult timp in aer liber, chiar daca vremea nu este tocmai ideala pentru iesiri, intrucat lumina naturala este extrem de importanta pentru sanatatea mentala;
•    optarea pentru o alimentatie bogata in minerale si vitamine;
•    efectuarea exercitiilor fizice zilnice recomandate de toti medicii;
•    pastrarea legaturilor de prietenie si colegialitate.

O dieta nesanatoasa poate fi responsabila pentru tulburarile de dispozitie?

In momentul in care persoana in cauza acuza oboseala severa, irascibilitate, somnolenta, este clar ca stilul de viata este unul precar si trebuie schimbat de urgenta. Se recomanda, asadar, consumul de fructe, legume si fibre, spre a va ocroti organismul de bolile specifice sezonului rece.

Tratamentul in cazul asteniei de toamna

Pentru ca astenia de toamna seamana foarte bine cu depresia, se recomanda antidepresivele si terapia.

Una dintre metodele de tratare a asteniei de toamna este reprezentata de fototerapie, metoda care utilizeaza o lampa speciala ce are rolul de a imita lumina naturala.

Este inevitabil sa nu simtim mici schimbari la nivel emotional atat primavara, cat si toamna. Cand vremea de vara a apus, ploile s-au instalat si gama coloristica a naturii s-a redus considerabil, cu siguranta fiecare dintre noi simte o schimbare a starii fizice si emotionale.

Cauza acestor simptome si semne care implica somnolenta, oboseala severa, greutatea in miscari, lipsa puterii de concentrare, lipsa poftei de mancare, lipsa libidoului, este reprezentata de astenia de toamna.

Drept urmare, oamenii acuza stari specifice depresiei, de la somnolenta la oboseala severa, greutate in miscari si deplasari, schimbarea apetitului alimentar si sexual, ceea ce poate ingrijora medicul daca persoana in cauza nu apeleaza la consultul de specialitate.

Motivul aparitiei acestor simptome ale asteniei de toamna este reprezentat de asocierea dintre vremea tomnatica si emotiile noastre.

Unii dintre noi asociaza vremea cu emotiile in mod constient, altii in mod inconstient. Cert este ca unul din zece oameni acuza astenie de toamna in fiecare an.

Unii se lasa influentati de ploile de toamna sustinand ca nu mai pot lucra la fel de eficient, iar altii renunta chiar si la iesirile in natura, fiindca vremea este rece.

Daca starea de depresie tomnatica dureaza mai mult de cateva zile, se recomanda sa se consulte medicul specialist, fiindca ar putea fi vorba despre ceva mai serios, care ne influenteaza activitatea zilnica, latura emotionala si, inevitabil, psihica.

Nu trebuie evitate sedintele de consiliere, de psihoterapie, intrucat acestea ne vor ajuta sa ne eliberam de energia negativa si de starile care ne dauneaza sanatatii atat fizice, cat si psihice…

Este foarte important ca persoana in cauza sa contacteze specialistul in vederea sustinerii unei sedinte psihoterapeutice, fiindca in acest mod va scapa de trairile negative care ii dauneaza si va preveni agravarea starii sale de sanatate.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente