HomeSANATATEBOLI SI TRATAMENTE Angina pectorală – sfaturi de prim ajutor

Angina pectorală – sfaturi de prim ajutor

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,6K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2012/10/Angina-pectorală-sfaturi-de-prim-ajutor.jpg

Angina pectorala se manifestă printr-o durere toracică foarte puternică, ce iradiază spre zona gâtului si brate. Cauza este proasta irigare cu sânge a inimii. În afara medicamentelor clasice, se recomandă si alte remedii naturiste, menite să atenueze crizele, să le reducă frecvența, ba chiar să le prevină. Experimentate de sute de ani, pe milioane de oameni, sunt ușor de administrat, nu au efecte secundate şi au fost certificate de specialişti.

Măsuri de prim ajutor

• Dacă durerea de inimă apare când staţi în picioare, aşezaţi-vă şi odihniţi-vă câteva momente.

• Dacă la debutul crizei sunteţi întinşi în pat, aşezaţi-vă pe un fotoliu sau ridicaţi-vă în pat, pe o pernă, pentru a atenua presiunea asupra nervilor cardiaci (acestia sunt cei care provoacă durerea). Chemaţi cât mai repede un medic sau salvarea, pentru că o durere toracică foarte puternică, ce apare în stare de repaus, poate fi semnul unui infarct. Contează fiecare minut.

• Dacă criza se produce într-un moment de tensiune emoţională sau frică, încercaţi să vă calmaţi. Stresul sporeşte nevoia inimii de oxigen. Practicaţi respiraţii complete sau alte metode de relaxare. Au o eficienţă sporită.

Alimente şi suptimente alimentare

 • Acizii graşi Omega 3 protejează inima şi vasele de sânge. Peştele gras (macrou, somon, sardele) este o sursă bună de Omega 3. Se recomandă consumul acizilor grași de două ori pe săptămână.
 • Pilule cu ulei de peşte. Dacă nu aveţi alte indicaţii medicale, luaţi 3000 mg de ulei de peşte pe zi.
 • Usturoiul. Studii recente au dovedit că participă activ la scăderea colesterolului şi la fluidizarea sângelui. Pentru eficienţă maximă, trebuie consumat crud (doi sau trei căţei pe zi, înghiţiţi cu apă) sau puşi în salate şi sosuri. Dacă nu vă place gustul, optați pentru pilulele farmaceutice cu usturoi. Usturoiul, sub formă alimentară sau medicinală, contribuie la prevenirea anginei pectorale.
 • Acidul folic (sau vitamina B9) şi vitamina B12 limitează nivelul homocisteinei din sânge (un acid care afectează pereţii arterelor). Pe cale naturală, cele două vitamine se găsesc în carne, ouă, leguminoase, iar acidul folic se găseşte în citrice. Pe cale farmaceutică, se recomandă administrarea de 400 mg acid folic pe zi şi 0,5 g vitamina B12.

Mai bine să preveniți decât să vindecați

 • Stabiliţi un program obligatoriu de exerciţii fizice, împreună cu medicul dvs. Activitatea fizică regulată reduce considerabil riscurile anginei pectorale.
 • Renunţaţi la fumat. Comprimând vasele de sânge, nicotina agravează angina pectorală. Feriți-vă de locurile în care se fumează.
 • Limitaţi consumul cafelei. Ea contribuie la creşterea nivelului de homocisteină, un factor agravant al anginei pectorale.
 • Odihniti-vă după o masă copioasă. Digestia mobilizează un volum sanguin important şi inima primeşte mai puţin oxigen, fapt ce agravează riscul anginei pectorale.
 • Evitaţi frigul puternic pe perioade prea lungi. El stimulează reftexele musculare aflate la originea anginei.
 • Evitaţi eforturile fizice bruşte, ca de pilda alergatul în urma unui autobuz sau ridicatul unui obiect greu.
 • Eliminaţi kilogramele în plus. Consumaţi cinci porţii de fructe şi legume pe zi, cereale complete şi glucide lente (cartofi, orez, paste).
 • Evitaţi alimentele grase (fripturi, prăjituri, biscuiţi, aperitive, ciocolată). Preferaţi laptele semidegresat, carnea slabă şi mâncaţi peşte de două ori pe săptămână. Pentru salate, folosiţi uleiul de măsline, este anticolesterol. Un consum moderat de vin roşu se poate dovedi benefic…
Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed