Termenul de artrită este valabil pentru o largă varietate de afecţiuni şi semnifică strict inflamarea articulaţiilor, ca rezultat al unor infecţii, unui deficit genetic sau al altor cauze.
Ne vom referi în continuare la artrita reumatoidă, numită şi reumatism articular acut, ce afectează în general persoanele trecute de 40 de ani, în special de sex feminin. Se caracterizează prin inflamaţii şi dureri mai ales la nivelul degetelor, dar şi ale braţelor şi picioarelor, precum şi printr-o stare generală de oboseală şi insomnie.
Boala este destul de gravă, deoarece, daca nu este tratată, poate afecta şi alte organe, cum ar fi inima, ochii, nervii sau muşchii. La persoanele în vârstă, artrita reumatică poate face ca, în stadiul final, mâinile şi picioarele să devină noduroase şi diforme; pe măsură ce muşchii slăbesc, tendoanele se atrofiază şi capetele oaselor se îngroaşă nefiresc de mult.
Alte simptome ce anunţă prezenţa afecţiunii sunt inflamaţiile dureroase şi rigiditatea braţelor, picioarelor, articulaţiilor sau degetelor, în aceleaşi puncte pe ambele părţi ale corpului, resimţite în special la trezire.
Adoptaţi o dietă vegetariană
Studiile ştiinţifice au demonstrat că alimentaţia influenţează enorm sănătatea articulaţiilor. Astfel, dietele în principal vegetariene, cu conţinut scăzut de grăsimi şi proteine, diminuează disconfortul produs de boală. De asemenea, s-a remarcat că eliminarea parţială a grăsimilor hidrogenate şi a uleiurilor vegetale polinesaturate are influenţe benefice în tratarea artritei. Suplimentaţi în schimb dieta cu ulei de in, de sardine şi de alţi peşti care au carne grasă, ca sursa de acizi graşi Omega-3.
Citește și: Nevralgia intercostală – simptome, cauze și tratament
Ceaiurile au rolul lor:
Tratamentul fitoterapeutic se recomandă ca adjuvant, boala necesitând în majoritatea cazurilor supraveghere medicală de specialitate, deoarece pot apărea complicaţii cardiace.
• Infuzie de ciuboţica-cucului
Puneţi o linguriţă de flori la o cană cu apă clocotită. Țineţi vasul acoperit 15 minute, apoi strecuraţi. Beţi două căni de ceai pe zi.
• Decoct de coada-calului
Fierbeţi două grame din părţile aeriene ale plantei, inclusiv tulpini verzi, în 250 ml apă, timp de cinci minute transmite sursa nice.org.uk. Beţi câte o ceaşcă de ceai cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.
• Infuzie de obligeană
Infuzaţi 15 g rizom uscat, mărunţit, în 200 ml apă clocotită, timp de 15 minute. Strecuraţi. Luaţi zilnic cite trei-patru linguri de ceai…
• Decoct de usturoi
Fierbeţi trei căţei de usturoi zdrobiţi în prealabil în 200 ml apa sau, mai bine, lapte, timp de 15 minute. Beţi întreaga cantitate pe parcursul unei zile.