Bronșita acută

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,4K views
Bronșita-acută in BOLI SI TRATAMENTE

Bronşita acută poate fi produsă de către virusurile gripale, adenovirusuri ori virusul rujeolei, afectând în special copiii şi persoanele tinere.

Bronșita acută

Bronşita acută bacteriană apare ca urmare a suprainfecţiei cu flora patogenă care populează în mod normal mucoasele căilor aeriene superioare (pneumococi, streptococi aerobi şi anaerobi etc.) şi care a proliferat pe fondul anumitor factori favorizanţi.

Diagnosticul se pune de obicei pe baza ascultării pulmonare. Se pot efectua şi unele examene de laborator ale sângelui (pentru a elimina posibilitatea existenţei unei pneumonii), în caz de bronşită acută, hemograma evidenţiază număr scăzut de leucocite (în viroze) sau crescut (în infecţiile bacteriene).

Simptome: De cele mai multe ori, bronşita acută determină un uşor murmur la nivel pulmonar, iar căile respiratorii superioare se inflamează. Tusea este destul de violentă, episodică, însoţită de multă secreţie (flegmă), ce împiedică respiraţia normală. Când bronşita acută survine după un guturai neglijat (în special la copii), se instalează tusea seacă, chiar arsuri şi dureri în piept. După circa trei zile, tusea devine productivă, cu spută densă, ce poate duce la apariţia vărsăturilor, mai ales la sugari şi copii mici.

Fitoterapie

Pătlagină. Se toarnă peste o lingură de frunze uscate şi mărunţite 250 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 15 minute, apoi se strecoară. Se bea ceaiul cât mai cald.

Lichen de piatră. Ajută la fluidizarea secreţiilor bronşice şi calmează tusea. Se fierbe, timp de cinci minute, o linguriţă de plantă în 250 ml apă. Se lasă să se răcească, se filtrează şi se adaugă, pentru neutralizarea acidităţii, un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se beau două căni de ceai pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca.

Brad. Se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită peste patru de muguri proaspeţi, se lasă vasul acoperit 10-15 minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate treptat.

Apiterapie

Produsele stupului, datorită calităţilor antibacteriene şi antivirale, constituie adjuvante preţioase în terapia bolilor aparatului respirator. Iată câteva variante de tratament:

Se dizolvă 20-30 g miere de tei (sau de flori de munte) în 100 ml apă clocotită. Se fac zilnic două inhataţii, ultima dată înainte de culcare. Fiecare procedură durează 20 de minute. Se recomandă o cură de o lună.

Se amestecă un kilogram de miere de salcâm cu 100 g sulf pentru uz intern; se lasă la macerat patru zile. Se iau zilnic câte două linguriţe (dimineaţa şi seara)…

Se pun într-un recipient termorezistent 60 g propolis, 40 g ceară de albine şi 300 ml apă. Vasul se introduce altul, mai mare, plin cu apă clocotită. Se fac zilnic două inhalaţii, ultima seara, înainte de culcare, de minimum zece minute fiecare. Cura se urmează două luni.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed