Cardiopatia ischemica: angina pectorala si infarctul miocardic

Share

Reducerea fluxului sangvin prin arterele coronare poarta numele de ischemie. Drept urmare, boala care afecteaza arterele coronare, ducand la micsorarea calibrului, muschiul inimii nedetinand in acest mod suficient oxigen, acizi grasi si glucoza, se numeste cardiopatia ischemica.

Cardiopatia ischemica
Angina pectorala

Angina este o afectiune care se declanseaza la nivelul toracelui. Cu toate acestea, exista mai multe tipuri de angina: clasica si instabila.

Drept urmare, angina stabila, numita si angina clasica, dispare la repaus, ea declansandu-se la un anumit efort depus de pacient. In ceea ce priveste angina instabila, aceasta este una mult mai grava care poate aparea oricand, spre deosebire de angina stabila. Adesea, angina instabila este corelata cu problemele cardiace foarte grave ce conduc spre infarctul miocardic.

Simptome si manifestari in cazul anginei pectorale

Simptomele anginei pectorale vor debuta intotdeauna cu durerea localizata la nivelul toracelui, durere care se poate rasfrange asupra membrelor superioare.

Simptomele care vor aparea ulterior sunt reprezentate de tulburarile de vedere, de anxietate, transpiratii reci, oboseala.

Cauzele anginei pectorale

Pentru a depista cauzele ce stau la baza diagnosticarii cu angina pectorala, medicii specialisti vor efectua testul de efort si electrocardiograma.

In cazul testului de efort, specialistul va urmari activitatea inimii pacientului in timpul mersului pe o bicicleta mediacala sau pe un covor rulant. In cazul in care efortul depus la test este urmat de aparitia anginei, avand corespondent pe electrocardiograma, atunci pacientul sufera de o boala coronariana.

Infarctul miocardic

Fiind cea mai grava boala cardiaca si una din cele mai frecvente boli cardiovasculare, infarctul miocardic reprezinta suferinta fatala a vaselor de sange ale inimii.

Cauzele infarctului miocardic

Atacul de cord poate lua nastere in urma ruperii placii de aterom din interiorul inimii. Mai exact, prin blocarea circulatiei sangelui prin artera, din pricina unui cheag de sange, va avea loc atacul de cord.

Simptomele si manifestarile infarctului miocardic

Simptomele care insotesc durerea produsa de atacul de cord, durere care se simte in ecou mai bine de zece minute, sunt:

  • vertijul;
  • respiratia greoaie;
  • bataile puternice de inima;
  • greturile si voma.

Disconfortul din zona pieptului nu dispare, durerea raspandindu-se pana la umeri, brate, gat si maxilar…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente