Cele mai frecvente probleme dentare

Share

Petele de pe dinți, cariile sau lipsa unui dinte îți ştirbesc nu doar zâmbetul, ci și farmecul personal. Ca să previi asemenea neplăceri, este important să-ți îngrijeşti cu atenție dantura şi să-ți faci un control stomatologic cel puțin o dată pe an. O bună igienă dentară te ajută să împiedici apariția cariilor, să-ți întăreşti dinții şi să-ți protejezi gingiile.

Cele mai frecvente probleme dentare

Caria
Când intră în contact cu bacteriile care există in gură, zaharurile (naturale sau artificiale) conținute de alimentele pe care le mâncăm produc un acid care atacă smaltul dinților. În timp, acest acid poate crea găurele minuscule pe suprafata dinților; apoi, acestea se măresc şi devin cavități și se numesc carii. Când caria ajunge la dentină (țesutul din interiorul dintelui), resimțim o senzație neplăcută în momentul în care consumăm alimente sau băuturi reci, calde sau dulci. în această etapă, caria poate progresa rapid, căci dentina este mai puțin dură decât smalțul. Neglijată, caria poate afecta pulpa dentară, producând dureri violente. Caria poate fi prevenită prin spălarea corectă şi regulată a dinților.

Gingivita
Gingivita este o inflamație a gingiilor cauzată în general de acumularea de tartru sau de placă dentară, în special între dinți şi sub marginea gingiilor. Această afecțiune poate apărea şi ca urmare a schimbărilor hormonale, de exemplu la pubertate, în timpul sarcinii sau la menopauză. Principalele simptome ale gingivitei sunt sângerarea gingiilor în timpul periajului şi halenă (respiratie urât mirositoare). De asemenea, este posibil ca şi aspectul gingiilor să se modifice: ele devin roşii, inflamate şi sunt sensibile la atingere. Potrivit stomatologilor, 70% dintre persoane suferă de gingivită. Netratată, gingivita dă naştere parodontozei, o boală gravă a gingiilor, care conduce la distrugerea osului care sustine dintii şi la mobilitatea acestora. Tratamentul presupune o curățare profesională la stomatolog şi menținerea unei bune igiene bucale.

Hipersensibilitatea dentară
Hipersensibilitatea dentinară este o problemă frecventă, ce afectează peste 35% din populație. Să ai dinții sensibili poate fi un adevărat chin: consumul alimentelor dulci sau acre, calde sau reci, atingerea cu periuța de dinți sau contactul cu aerul rece provoacă dureri ascuțite (din fericire, adeseori, de scurtă durată) la nivelul dintilor afectați. Această neplăcere apare din cauza eroziunii dinților. Țesutul din interiorul dinților (dentina), este protejat de smalț şi de gingie. Când aceste straturi protectoare ale dentinei dispar, terminațiile nervoase din pulpa dintelui sunt mai puțin izolate decât ar trebui. Din această cauză, apare hipersensibilitatea la cald, rece, dulce, la periaj etc. Folosirea pastelor de dinți speciale pentru hipersensibilitate dentară poate atenua considerabil disconfortul. Nitratul de potasiu conținut de aceste paste blochează terminatiile nervoase şi, drept urmare, diminuează durerea.

Bruxismul
Bruxismul desemnează scrâșnitul dinților, o tulburare mai mult sau mai putin involuntară, care se poate manifesta atât noaptea, cât şi ziua. Bruxismul care apare ziua nu pune mari probleme: el poate fi controlat în mare măsură, aşa încât contactul dintre dinți este de scurtă durată, iar presiunea pe care o exercită unii asupra altora nu este importantă. Noaptea, în schimb, când nu avem control asupra muşchilor masticatori, scrâşnitul poate supune dantura unor şocuri violente. Consecințele bruxismului sunt numeroase, de la uzura dinților la dureri de cap şi dureri de maxilare.
În majoritatea cazurilor, bruxismul apare din cauza stresului şi anxietătii. Tratamentul include tehnici de relaxare și purtarea unei gutiere speciale pe timpul noptii (pentru protejarea dintilor şi mai ales a reconstrucțiilor din ceramică).

Sfaturi practice

• Pentru a fi eficient, periajul dinților trebuie să dureze între două şi trei minute. Toate studiile demonstrează că un periaj ce durează mai puțin de două minute şi jumătate nu reuşeşte să îndepărteze toată placa bacteriană. Se recomandă să te speli pe dinți cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara.

• Când te speli pe dinți, nu uita să-ți perii şi limba, pentru a îndepărta celulele moarte, placa dentară şi resturile alimentare.

• Ideal ar fi să foloseşti zilnic ață dentară, dar, dacă nu reuşeşti acest lucru, foloseşte-o măcar o dată pe săptămână. Efectuat corect, acest gest simplu permite eliminarea bacteriilor şi a plăcii dentare, sursele cariilor…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente