Home BOLI SI TRATAMENTE Fibrinogen marit: cauze simptomele si tratament

Fibrinogen marit: cauze simptomele si tratament

autor Nitu Alina
Data publicării: Data actualizării: 4.6K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2019/01/Fibrinogen-marit.jpeg

Fibrinogen marit apare in cazul pacientilor care sufera de ciroza, de boli hepatice, de sindrom nefrotic, de mielom multiplu.

Fibrinogen marit

Fibrinogen marit apare si in caz de de coagulare intravasculara compensata, diabet, obezitate, hipertensiune.

Fibrinogenul este o glicoproteina (adica o proteina rezultata din combinarea unei proteine cu o glucida) secretata de catre ficat. Fibrinogenul se regaseste in plasma si este considerat factorul principal de coagulare a sangelui.

Cum ne dam seama ca avem fibrinogen marit?

  • Fibrinogenul este unul dintre cei 13 factori importanti pentru coagularea sangelui, iar mentinerea nivelului sau normal este una dintre prioritatile noastre. Fibrinogenul actioneaza in momentul in care corpul tau prezinta o rana si sangereaza, intervine pentru a forma cheagul de sange, iar in cazul in care nivelul de fibrinogen este anormal, vor aparea diferite afectiuni.
  • Fibrinogenul va avea un nivel diferit avand in vedere varsta si sexul persoanei in cauza, asadar pentru copiii cu varstele cuprinse intre zero si un an valorile normale sunt intre 160 si 390 mg la 100 ml, pentru varstele cuprinse intre doi si zece ani valorile normale de fibrinogen sunt intre 140 si 360 mg la 100 ml, pentru varstele cuprinse intre 11 si 18 ani valorile normale se incadreaza intre 160 si 390 mg la 100 de ml, iar la persoanele care au peste 28 ani valorile normale de fibrinogen se incadreaza intre 200 si 400 mg la 100 ml. Asadar, valorile care depasesc incadrarea normala a nivelului de fibrinogen sunt considerate fibrinogen marit.
  • In general, nivelul de fibrinogen marit este asociat cu valoarea ridicata a VSH-ului (viteza de sedimentare a hematiilor). Nivelul VSH-ului poate varia in functie de varsta, de sexul persoanei, de prezenta unor afectiuni genetice sau altora, precum diabetul sau hipertensiunea; de asemenea, consumul de tutun poate avea si el un rol insemnat in ceea ce priveste nivelul de VSH.

Cauze care determina fibrinogen marit

  • O prima cauza care poate determina fibrinogen marit este nivelul VSH-ului.
  • Pe o parte, o cauza importanta care duce la fibrinogen marit este felul in care organismul individului va raspunde in cazul unei infectii, la anumite traumatisme, la o tumoare sau raspunsul organismului in momentul in care pacientul sufera anumite arsuri pe suprafata corpului, iar pe de alta parte, organismul poate reactiona in a compensa un deficit de proteine, astfel facandu-si prezenta asa-numitul „fibrinogen marit”.
  • Totodata, exista si o serie de factori externi, precum medicamentele, care pot provoca fibrinogen marit, factori ca uleiul de peste sau medicamentele bogate in ulei de peste, aspirina, contraceptivele cu administrare orala, estrogen, medicamente chimioterapice si pirazinamida.
  • Bolile cardiovasculare pot duce la fibrinogen marit; aceasta cauza merge in doua directii, si anume: fie din cauza bolilor cardiovasculare se produce fibrinogen marit, fie din cauza prezentei de fibrinogen marit isi fac aparitia bolile cardiovasculare.

Care sunt simptomele in cazul in care aveti fibrinogen marit?

In mod normal, nu exista simptome exacte care sa indice fibrinogen marit insa daca ai starile enumerate mai jos, medicul specialist iti va recomanda sa faci cateva analize de specialitate.

Daca ai aceste simptome, trebuie sa faci teste de specialitate avand in vedere fibrinogen marit:

  • Vanatai frecvente fara a fi cauzate de catre individ – daca apar astfel de vanatai in mod repetat, nu ezita sa faci o vizita la medicul specialist.
  • Sangerarile la nivelul gingiilor care apar in mod repetat si nu se opresc intr-un timp rapid s-ar putea sa fie o cauza a nivelului ridicat de fibrinogen (fibrinogen marit).
  • Sangerari nazale frecvente fara a fi provocate de leziuni sau alte afectiuni ale individului.
  • Hemoragii la nivelul tractului gastrointestinal.
  • Hematii in urina sau sange in materialele fecale – acestea pot fi, de asemenea, semne de ingrijorare pentru oricare individ.

Sunt indicate testele de sange pentru a putea observa cauza exacta a sangerarilor de diferite tipuri prezente ca simptome in cazul unui pacient. De asemenea, analizele de sange sunt indicate si in cazul in care un pacient sufera de ruptura de splina sau in cazul unei afectiuni genetice care impiedica formarea cheagurilor de sange.

Care sunt testele pentru fibrinogen?

Testul pe care pacientul il face pentru fibrinogen indica, de fapt, capacitatea organismului de a dezintegra cheaguri de sange, dar si de a forma cheagurile de sange.

Testul pentru fibrinogen se realizeaza impreuna cu alte doua teste, precum:

  1. Se realizeaza un test de urmarire a nivelului de fibrinogen dupa efectuarea si aflarea rezultatelor anormale in urma testului de protombima sau a testului partial de tromboplastita; de asemenea, testul de urmarire se poate realiza si in urma unei hemoragii prelungite si spontane.
  2. Testul D-dimer, pentru a putea diagnostica coagularea intravasculara disimilata.

Cand se realizeaza testele pentru fibrinogen?

  • Testele se fac atunci cand valoare fibrinogenului este mai mare de 700 de miligrame la 100 de mililitri, deoarece aceasta valoare reprezinta un factor de risc al aparitiei diferitelor afectiuni.
  • In cazul in care un pacient sufera de o afectiune genetica de coagulare a sangelui si care reprezinta un factor de risc.
  • Atunci cand pacientul intruneste unul sau mai multe simptome dintre cele enumerate anterior.
  • Atunci cand este necesara urmarirea starii, a nivelului de fibrinogen al unui pacient care a dobandit o boala de coagulare a sangelui, un deficit de coagulare.
  • Este indicat sa se repete analizele sau testele pentru fibrinogen o data la o luna sau la doua luni.

Ce tratament exista pentru fibrinogen marit?

Exista suplimente alimentare care pot reduce nivelul de fibrinogen, precum: pentoxifilina, inhibitorii ACE sau administrarea unei serii de hormoni, betablocantele adrenegice sau triclopidina.

De semenea, pentru a reduce nivelul de fibrinogen marit exercitiile fizice regulate sunt foarte buni aliati si, totodata, in cazul in care un pacient are viciul de a fuma, de a consuma tutun, prin intreruperea acestui viciu sau prin incetarea totala a acestuia nivelul de fibrinogen poate scadea semnificativ…

In concluzie, daca semnalati unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, precum sangerarile de oricare natura (hemoragii care nu se opresc usor), atunci este indicat sa se faca o consultatie la medicul specialist, deoarece acesta este singurul in masura pentru a va putea ajuta cu aceasta problema prin administrarea tratamentului adecvat in caz de fibrinogen marit.

Abonează-te pe:Yve.ro news