Flebita – Evitaţi operaţia graţie venotonicelor

Share

Flebita (afecţiune cunoscută şi sub denumirea de tromboză venoasă) apare atunci când un cheag se formează pe o venă. Flebita este diagnosticată cu ajutorul unei ecografii Doppler. Ca urmare, circulaţia sangvină este obstrucţionată într-o proporţie mai mare sau mai mică, iar pereţii vasului respectiv se inflamează.

Flebita

În nouă cazuri din zece, flebitele survin la nivelul membrelor inferioare. Cele mai cunoscute simptome sunt durerile de picioare, resimţite mai ales în timpul mersului, şi inflamarea gambei. Dacă vă confruntaţi cu astfel de manifestări şi, în plus, aveţi varice, consultaţi de urgenţă medicul, căci pot apărea complicaţii foarte severe, cum ar fi o embolie, determinată de migrarea cheagului.

TERAPII ALOPATE

Dacă flebita este profundă: în acest caz, avem de-a face cu un tromb care s-a constituit la nivelul unei vene profunde, de la coapsă sau de la genunchi, şi care ameninţă să o înfunde. Tratamentul constă în administrarea de anticoagulante cu acţiune imediată, pe bază de heparină cu greutate moleculară mică, sub forma unei injecţii subcutanate pe zi. De asemenea, terapia mai cuprinde administrarea de antivitamina K pe cale orală, un alt anticoagulant. Substanţa este activă până la şase zile.

Cura durează minimum trei luni dacă flebita este situată deasupra genunchiului, şase luni, dacă a afectat o venă de sub genunchi, şi un an în caz de embolie pulmonară. Tratamentul este însoţit de analize periodice ale sângelui.

Dacă flebita este superficială: un tromb se formează într-o venă superficială de la nivelul picioarelor, obturând-o. Tratamentul constă în administrarea de heparină, pentru a se evita extinderea problemei. Intervenţia chirurgicală se poate impune. Dacă există riscul ca trombul să migreze către o venă profundă, atunci operaţia este iminentă.

Sfaturi utile post criză:

Odată accesul de flebită încheiat, sângele va redeveni fluid în timp, datorită unui tratament cu antivitamina K. De asemenea, se impune purtarea unui ciorap special, care să nu permită venelor să se destindă, să le ajute să-şi revină la forma inițială.

Atenţie! Trebuie să fie mai strâns la glezne şi gambe şi mai lejer pe coapse. Cereţi sfatul unei farmaciste în privinţa alegerii unor astfel de ciorapi, căci, dacă sunt prost adaptaţi (de pildă, comprimă abdomenul), pot face mai mult rău decât bine. Purtaţi-i între şase luni şi un an.

O compresie naturală este asigurată şi de muşchi. Prin urmare, trebuie să întreţineţi masa musculară: plimbaţi-vă mai mult pe jos, fără însă să vă forţaţi, odihniţi-vă la cel mai mic simptom dureros. Mergeţi cu picioarele prin apă — ajută foarte mult la menţinerea sănătăţii venelor.

Consumaţi în fiecare zi o cantitate sporită de lichide. Totuşi, preferaţi mai ales apa care nu are un conţinut prea mare de minerale.
Mâncaţi alimente bogate în vitamina E: avocado, nuci, migdale, sâmburi de struguri şi peşti din mările reci.

De evitat:
• Pilulele contraceptive şi substitutele hormonale. În niciun caz nu luaţi anticoncepţionale după ureche, ci să cereţi în prealabil sfatul medicului ginecolog. De asemenea, vă vor fi interzise tratamentele hormonale substitutive la menopauză. Se nerecomandă administrarea de estrogeni sau progesteron.

• Unele medicamente. Anumite produse farmaceutice, precum cele destinate tratării epilepsiei şi antibioticele, inhibitoare ale antivitaminelor K, sunt de evitat, cel puţin o perioadă.

• Alimentele bogate în vitamina K: fasole verde, broccoli, varză etc.

• Hainele stinse pe corp.

• Sporturile care cresc presiunea sangvină: tenis, volei, baschet.

FITOTERAPIE

Ienupăr. Se face timp de 29 de zile consecutiv o cură cu ienupăr. Se începe cu patru fructe uscate în prima zi şi se creşte doza cu câte unul în fiecare zi, până se ajunge la 15. Apoi se regresează, scăzând zilnic cu unul numărul fructelor consumate, până se ajunge din nou la patru.

Atenţie! Suferinzilor de boli renale cronice şi femeilor însărcinate li se interzice folosirea acestei plante.

Viţă-de-vie, alun, coada-şoricelului. Se face o infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate primele două specii sau de părţi aeriene din cea de-a doua la o cană cu apă fiartă. Se lasă în vasul acoperit câteva minute, se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi. Plantele acestea acţionează în direcţia subţierii sângelui şi a preîntâmpinării instalării unor procese inflamatoare…

Sulfină galbenă. Se recomandă în toate afecţiunile care presupun insuficienţă venoasă şi limfatică, acţiunea de prevenire datorându-se prezenţei cumarinelor în compoziţia sa chimică. Planta se poate lua ca atare, sub formă de pudră (două linguriţe pe zi, dimineaţa şi seara, cu un pahar de apă sau compot) sau sub formă de infuzie. Ceaiul se obţine dintr-o linguriţă cu vârf de ramuri înflorite, uscate şi măcinate, la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20-30 de minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente