Home Glanda tiroida

Glanda tiroida

autor Tudor Irina
Data publicării: Data actualizării: 2,2K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/02/Glanda-tiroidă.jpg

Tiroida este situată la baza gâtului, fiind destul de modestă ca dimensiuni: măsoară șase centimetri în lungime şi tot atât în lăţime, nedepăşind în greutate 30 g.

Glanda tiroidă

Pot exista variaţii importante în funcţionarea acestei glande: uneori, ritmul de secreţie este foarte lent, alteori, excesiv. În fiecare dintre cazuri, simptomele nu prea pot trece neobservate, zeci de milioane de oameni de pe întreg mapamondul acuzând neplăceri cotidiene din pricina dereglărilor în discuţie.

De ce apar tulburările, care sunt semnele care trebuie să vă alarmeze şi cum pot fi combătute manifestările în mod naturist, aflaţi în continuare.

Glanda tiroidă funcţionează încă de când fiinţa umană se află în stadiul de fetus, jucând un rol foarte important în dezvoltarea organismului, în special a sistemului nervos. La pubertate, hormonii tiroidieni, asociindu-se cu cei de creştere şi cei sexuali, vor permite corpului adolescentului să se transforme spre stadiul de adult.

Pe tot parcursul vieţii, această glandă va continua să producă hormoni indispensabili – T4 (tiroxina sau tetraiodotironina) şi T3 (triiodotironina), a căror acţiune este esenţială tuturor celulelor.

Pentru ca aceste elemente să fie produse în concordanţă cu nevoile organismului, o altă glandă măruntă, localizată la baza craniului, hipofiza, fabrică hormoni reglatori, TSH, care influenţează direct activitatea tiroidei. Mai precis, o stimulează atunci când nivelul în sânge al hormonilor de care este responsabilă este scăzut, iar când nivelul de T3 şi T4 este prea mare, TSH intervine şi îi pune „la respect”.

Hipotiroidia şi hipertiroidia

Ce legătură există între exoftalmie (ochi ieşiţi din orbite), un tranzit intestinal capricios şi pierderea în greutate sau, dimpotrivă, acumularea bruscă de kilograme? La prima vedere, niciuna, condiția fiind ca tiroida să nu vă joace feste.

Sigur, există momente, mai ales în cazul femeilor, când dereglările ce apar în funcţionarea tiroidei sunt normale: aşa se întâmplă la debutul unei sarcini, în momentul aducerii pe lume a unui copil ori la menopauză. Tulburările survenite în afara acestor momente poartă numele, în funcţie de caz, de hipotiroidie (nivel scăzut de hormoni hipertiroidie).

Persoanele ce sufera de HIPERTIROIDIE sunt aproape permanent stresate, repezite, agitate, hiperactive. De cele mai multe ori, au palpitaţii, le e cald şi sete mai tot timpul, transpiră excesiv şi se plâng de episoade de insomnie. O altă caracteristică este pierderea în greutate fără o modificare a dietei, dar şi predominarea scaunelor diareice conform concluziilor trase de medicinenet.com.

Maladia Basedow stă cel mai frecvent la originea hipertiroidiei. Uneori, este generată pe fond de surmenaj major, când există dificultăţi personale, un şoc afectiv. Printre alte cauze ale hipertiroidiei enumerăm: prezenţa unei tumori benigne la nivelul glandei, al unui nodul toxic sau al unei guşi. În fiecare dintre aceste cazuri, supraproducţia de hormoni provoacă o perturbare a numeroase funcţii ale organismului…

La polul opus, HIPOTIROIDIA dă somnolenţă, oboseală, depresie, labilizează psihicul. Suferinzii au probleme cu memoria, dificultăţi de concentrare şi chiar în exprimare. Pielea lor este uscată, rece, subţire, părul este firav şi cade, iar unghiile sunt casante. Se îngraşă fără un motiv evident, sunt constipaţi şi balonaţi, le este mai tot timpul frig. Ritmul lor cardiac este redus.

Citește și: Ulcerul

Abonează-te pe:Yve.ro news