Hipotiroidia – tratamente naturiste

Share

Hipotiroidia reprezintă deficitul de sinteză de hormoni tiroidieni T4 şi T3, cu un lanț întreg de probleme generate la nivelul întregului organism. De regulă, afecțiunea este generată de aportul scăzut sau lipsa iodului din alimentația de zi cu zi. Neavând suficient iod pentru sinteza hormonală, tiroida nu poate produce hormoni tiroidieni în dozele necesare organismului.

Hipotiroidia - tratamente naturiste

Nucul (Juglans regia) – se folosesc cojile verzi, care se usucă şi apoi se mărunţesc sub formă de pulbere cu râşniţa electrică de cafea. Se administrează din această pulbere câte o linguriţă de patru ori pe zi, pe stomacul gol, cu puţină apă. Cojile de nuc sunt foarte bogate în iod, stimulând acelaşi timp direct activitatea glandei tiroide. Acelaşi efect, dar ceva mai puţin intens, îl au şi frunzele de nuc.

Tuia (Thuja occidentalis)- se administrează sub formă de alcoolatură, din care se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă diluată într-un sfert de pahar de apă. O cură durează minimum patru săptămâni şi are efecte de stimulare a activităţii tiroidei, accelerează metabolismul, favorizează activitatea cerebrală, diminuează perioada de somn.

Aromoterapia – într-un pahar eu apă caldă se dizolvă cinci picături de ulei volatil de rozmarin şi 10-20 de picături de ulei de lavandă. Se administrează zilnic în doză unică acest preparat. Are efecte stimulente puternice, combate anumite tulburări specifice hipotiroidiei, cum ar fi astenia (fizică, psihică, sexuală), tulburările de apetit, disfuncţiile renale.

Algele marine se găsesc în prezent în magazinele naturiste şi chiar în supermarket-uri (la raioanele cu produse exotice) ca hrană. Se pot folosi la orice mâncare, în orice cantitate, ele ajutând să se asimileze mai mult iod în organism. De asemenea, se pot pune extern sub formă de cataplasme în fiecare seară.

Cura marină – are efecte excepţionale în tratarea acestei afecţiuni. Climatul din zonele marine are puternice efecte stimulente asupra activităţii glandulare şi nervoase, fiind asemenea unui medicament în cazul hipotiroidiei. În plus, soarele favorizează asimilarea calciului (lipsa de calciu este adesea o problemă în această afecţiune), în timp ce apa marină şi aerosolii marini sunt bogaţi in iod. Dacă aveţi avizul medicului specialist, faceţi o cură de măcar 12 zile pe an într-o zonă de litoral.

Alimentaţia – mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu supragreutatea se recomandă un regim exclusiv lactovegetarian, cu multe legume şi fructe nepreparate termic. Se vor consuma sucuri de legume, cel puţin 600 ml pe zi. Se mai indică consumarea laptelui crud, a bananelor, a verdeţurilor (mărar, pătrunjel, ţelină, leuştean, lobodă) în cantitate mare. De asemenea, se recomandă alimentele bogate in iod: ceapă (mai ales verde), conopidă, mere, morcovi, napi, pere, roşii, struguri, varză…

Atenţie la pierderea de calciu!
Persoanele care au folosit mult timp medicamente pentru această boală (de exemplu Tiroxina – un hormon care se dă la această afecţiune) pot pierde o mare cantitate de masă osoasă. Luaţi în acest caz suplimente de calciu şi, mai ales, nu evitaţi soarele. Faceţi eventual preventiv tratamente pentru osteoporoză. Este mai uşoară efectuarea unui tratament preventiv pentru osteoporoză decât tratarea sa când este gata instalată.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente