Insolația – metode de prevenire și tratament

Share

Insolația este cea mai gravă tulburare cauzată de căldură, o urgență medicală de gradul zero. Afecțiunea prezintă o rată de risc destul de ridicată, chiar şi printre cei ce au fost diagnosticați prompt şi au primit îngrijiri adecvate.

 

Insolația - metode de prevenire și tratament

Insolația apare în general după o expunere prelungită la soare, în combinație cu alți factori, cum ar fi activitatea fizică intensă, aerisirea improprie, îmbrăcămintea necorespunzătoare (haine groase ori închise la culoare) şi, nu în ultimul rând, deshidratarea şi pierderea mineralelor din sânge. În aceste condiții, organismului îi slăbeşte capacitatea de a se răcori singur prin transpirație, ca urmare temperatura internă creşte, iar organele se încălzesc excesiv. Situația se poate agrava rapid.

Principalele manifestări ale insolației sunt durerile de cap, amețelile, congestia feței, putându-se ajunge până la pierderea cunoștinței.

Un studiu realizat în spitale a arătat că printre cele mai frecvente victime ale insolației se numără copiii, persoanele în vârstă şi cei care suferă de cardiopatii, diabet sau obezitate. Simptomele ce anunță instalarea tulburării apar treptat: mai întâi slăbiciune, amețeală, greață, apoi crampe, dureri de cap şi sete excesivă, încet-încet, persoana încetează să mai transpire, pielea devine congestionată, uscată şi fierbinte, uneori vineție din cauza lipsei de oxigen. Temperatura corpului poate atinge valori de până la 41°C, provocând creşterea pulsului şi a ritmului respirației.

Răcorirea imediată a corpului este esențială

Foarte importantă este răcorirea corpului, pentru a face să scadă temperatura internă. Aşadar, aşezați-vă într-un loc răcoros şi umbros, feriți de razele solare.

Faceți un duș cu apă rece. Repetați procedura de mai multe ori pentru a fi eficientă, în caz contrar, temperatura corpului scade cu doar 0,05°C.

Acoperiți-vă apoi cu un cearşaf ud şi stați în fața unui ventilator, în plus, puteți aplica pachete cu gheață sau prosoape reci pe porțiunile bogat vascularizate, cum sunt încheieturile mâinilor, subsuorile, zona inghinală şi gâtul.

Învățați să dați primul ajutor

Aşa cum am mai spus, insolatia reprezintă o urgență medicală majoră, care necesită un tratament imediat. Acordarea primului ajutor până la sosirea ambulanței este absolut obligatorie, pentru ca problema să nu evolueze. Astfel, înainte de orice, răcoriți persoana afectată folosind una dintre metodele descrise mai sus. Frecați-i apoi extremitățile pentru a stimula circulația, în felul acesta, sângele mai rece din straturile superficiale ale pielii ajunge în interiorul organismului şi răcorește organele, în timp ce sângele mai cald din interior vine spre epidermă, unde se răceşte mai uşor.

Nu-i dați sub nicio formă bolnavului medicamente antipiretice (de scădere a febrei). Acestea acționează prin scăderea termostatului organic, care este acum în pozitie normală, condițiie de mediu fiind vinovate de creşterea temperaturii corpului…

Dați-i suferindului să bea lichide, însă cu prudență, ca să nu se înece. De asemenea, este foarte important să-i măsurați temperatura din zece în zece minute. Trebuie să răcoriți victima până când temperatura ei atinge 38-39°C, dar nu mai puțin.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news